Suomalaisilla on yllättävän yleinen väärä käsitys hiv:n tarttumisesta – seksuaalineuvojakin hämmästyi

rac

Julkaistu:

Suomalaisten ulkomailta tulevat hiv-tartunnat todennäköisimmin peräisin Venäjältä ja Thaimaasta. Turvaseksipartio pyrkii estämään hiv:n leviämistä itärajalla. Asiakkailla saattaa edelleen olla harhakäsityksiä siitä, miten infektio leviää.
Kansalaisjärjestö Hivpointin turvaseksipartio on käynnistänyt kesäkautensa Vaalimaan rajatarkastusasemalla. Kahdesta työntekijästä ja kolmesta vapaaehtoisesta koostuva tiimi pystyttää testauspistettä kello 10 aamupäivällä.

Artikkelin videosta voit katsoa ja kuunnella, miten ja miksi turvaseksipartio toimii itärajalla.

Asuntoauto on pysäköity ruutuun rajatarkastusaseman ulkopuolelle, ja vapaaehtoiset jakavat seksitaudeista kertovia tietopaketteja ohikulkijoille passintarkastuspisteen kohdalla. Paketeissa on sisällä pieni tietoisku, kondomeja ja liukuvoidetta.

Hivpoint ja Suomen Punainen Risti (SPR) tarjoavat kesän aikana hiv-testauksia yhteensä neljällä itäisellä raja-asemalla. Varsinaisen testauksen lisäksi tavoitteena on lisätä tietoisuutta ulkomaisista hiv-tartunnoista ja seksitaudeilta suojautumisesta.

Autossa istuva Hivpointin seksuaalineuvoja ja sairaanhoitaja Mervi Valjus valmistautuu tekemään hiv-pikatestejä kaikille halukkaille. Valjus ottaa verinäytteen sormenpäästä, ja tulos on valmiina minuutissa. Yksi mahdollinen asiakas on jo käynyt tiedustelemassa pikatestauksen mahdollisuutta.


Turvaseksipartion tärkeintä kohderyhmää ovat keski-iän ylittäneet miehet. He ovat tuoneet viime vuosina hiv-tartuntoja Suomeen juuri itärajan takaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaan kaikilla suomalaisilla tulisi olla mahdollisuus anonyymiin hiv-testiin myös julkisen terveydenhuollon puolella. Hivpointin mukaan tilanne ei ole välttämättä asiakkaan kannalta helppo etenkään pienimmillä paikkakunnilla, joilla ihmiset tuntevat toisensa hyvin. Asukkaat eivät välttämättä luota testin nimettömyyteen.

Suurissa kaupungeissa tilanne on testauksen nimettömyyden näkökulmasta parempi. Pelko siitä, että näytteen sattuisikin ottamaan esimerkiksi oma naapuri, on paljon pienempi kuin pienissä kunnissa. Lisäksi suurissa kaupungeissa on tarjolla matalan kynnyksen testipalveluita, joita tarjoavat esimerkiksi Hivpoint ja Suomen Punainen Risti (SPR).


Seksuaalineuvoja Mervi Valjus kertoo, että Suomessa on tiedostettava itänaapurin hiv-tilanne. Se eroaa merkittävästi Suomen vastaavasta.

– Venäjällä hiv-tilanne on huomattavasti synkempi kuin Suomessa. Venäjällä nuoret naiset ovat hiv-tartunnan saaneiden keskuudessa kasvava ryhmä. Lisäksi on syytä tiedostaa se, että Venäjällä ei ole toimivia lääkityksiä kaikkien saatavilla.

Valjuksen mukaan Suomessa on edelleen jopa yllättävän paljon harhakäsityksiä hiv-infektioon liittyen.

– Ei välttämättä tiedetä, miten hiv tarttuu. Jotkut saattavat myös ajatella, että se on vain huumeidenkäyttäjien ongelma. Ei välttämättä ymmärretä, että hiv tarttuu myös heteroseksissä.

Turvaseksipartio liikkuu Suomen itärajalla nyt viidettä kesää. Uutuutena ovat ilmaiseksi jaettavat hiv-kotitestit. Ne maksavat apteekissa noin 50 euroa ja antavat mahdollisuuden itsenäiseen hiv-testaukseen.

– Meidän toimintaamme kotitesti ei ole juurikaan muuttanut, mutta tällaisille testeille on selkeästi kysyntää. Apteekeissa ja Hivpointin verkkokaupassa tätä on mennyt kaupaksi, Valjus kertoo.

Alla olevasta videosta näet, miten hiv-kotitesti tehdään.

Tarkkaa tilastotietoa kotitestauksen suosiosta eri puolilla Suomea ei vielä ole, mutta Valjus uskoo kotitestin helpottavan esimerkiksi juuri pienten paikkakuntien asukkaiden mahdollisuuksia testaukseen.

Suomessa todettiin vuonna 2018 yhteensä 153 uutta hiv-tartuntaa. Kolme neljästä tartunnasta liittyi jollakin tapaa matkailuun tai maahanmuuttoon. Valjuksen mukaan hiv-tartuntoja on tullut viime vuosina Venäjän lisäksi etenkin Thaimaasta ja Etelä-Euroopasta. Joukossa on lisäksi useita muita maita, joista on tullut yksittäisiä tartuntoja. Venäjällä tartunnan on saanut vuodesta 2000 lähtien lähes 60 miestä.

Turvaseksipartion jakama tieto tulee vuosi toisensa perään tarpeeseen. Esimerkiksi hiv:n tartuntatavat ovat yhä osalle ihmisistä epäselviä.

– Vieläkin on sellaisia luuloja, että hiv:n voi saada käymällä yleisessä vessassa tai juomalla toisen vesilasista. On yllättävän hämmentävää, kuinka paljon tällaista väärää tietoa on.


Valjus korostaa sitä, että hiv on krooninen infektio, joka pysyy nykyään kurissa oikealla lääkityksellä. Lääkityksen avulla saadaan estettyä myös tartunnan leviäminen niin, ettei hiv tartu lääkityksen ollessa kunnossa edes suojaamattomassa seksissä.

Lain mukaan hiv-tartunnasta on tietenkin ilmoitettava kumppanille ja lääkitystä on noudatettava tarkasti.

Passintarkastuspisteellä työskentelevät vapaaehtoiset Anu Puustinen ja Erno Serkosalmi jakavat taskuistaan tietopaketteja ja kondomeja. Ohikulkijat suhtautuvat vakavaan asiaan ymmärrettävällä tavalla, eli huumorilla. Se on varsin luonnollinen reaktio.

– Saako teiltä Viagraa? Sellaista, joka toimisi kotonakin, eräs mies huudahtaa.

– Ei muuta kuin käyttämään, toinen lohkaisee.

Erno Serkosalmi on saapunut vapaaehtoishommiin Oulusta saakka.

– Eräs tuttuni sairastui ja minulla tuli tarve tehdä työtä, jossa on mielestäni merkitystä. Jos saan yhdenkin seksitaudin leviämistä estettyä, niin koen, että tällä on tosiaan merkitystä. Ymmärrän, ettei työn tuloksista saa välttämättä koskaan tietää. Ajattelen niin, että kun seksitautitartuntoja saadaan estettyä, olen tehnyt työni.


Anu Puustinen on työskennellyt hiv-tartuntojen estämisen puolesta Helsingissä kolmen vuoden ajan.

– Päädyin alun perin vapaaehtoiseksi opintojen kautta. Olen ollut mukana erilaisissa tapahtumissa, messuilla ja festareilla. Yleensä se on turvaseksipakkausten jakoa.

Puustisen mukaan ihmisillä on usein rajanylityspaikoilla kiire, eivätkä keskustelut ole kovin pitkiä. Tietoa hakevat löytävät paikalle paitsi sattumalta niin myös Hivpointin ilmoitusten ja medianäkyvyyden vuoksi.

– Palaute on yleensä ihan myönteistä. Joskus kysytään testien nopeudesta ja luotettavuudesta. Ihmisiä kiinnostaa myös se, miten toimitaan, jos testitulos on positiivinen.

Erno Serkosalmen mukaan juttelemaan pysähtyneet ohikulkijat ovat todenneet, että vastaavaa partiointia olisi ollut hyvä olla Suomessa jo aiemmin.

– Semmoista palautetta on tullut, että tietoa olisi saanut olla tarjolla jo 30 vuotta sitten. Se pitää varmasti paikkansa.

Turvaseksipartio vierailee vielä kesän aikana Vartiuksen (15.–16.6.), Niiralan (24.–25.8.) ja Nuijamaan (31.8.–1.9.) rajanylityspaikoilla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt