Mariannen kyljestä löytyi muumioitunut punkki – ”Borrelioosi ei pelkästään tuhonnut terveyttäni, vaan vei liian paljon muutakin” - Terveys - Ilta-Sanomat

Mariannen kyljestä löytyi muumioitunut punkki – ”Borrelioosi ei pelkästään tuhonnut terveyttäni, vaan vei liian paljon muutakin”

Väsymys, jatkuvat kivut, tasapaino-ongelmat ja muistamattomuus vaikeuttavat Mariannen arkea jatkuvasti.

28.5.2019 19:00

Kokkolalainen Marianne Niemi työskenteli kesällä 2010 leirikeskusemäntänä luonnon keskellä.

– Yhtenä aamuna mieheni sanoi, että älä säikähdä, mutta sinulla on kyljessäsi muumioitunut punkki.

Niemi lähti pikimmiten terveyskeskukseen.

– Siellä ei ollut edes punkkipihtejä. Punkki nypittiin pinseteillä ja loput kaivettiin neulalla pois.

”En osannut olla huolissani”

Niemelle määrättiin antibioottikuuri. Se ei kuitenkaan auttanut. Punkin pureman ympärille ilmestyi borrelioosille tyypillinen kehämäinen punoitus. Myös Niemen jalkaan ilmestyi ihottumaa, jonka hän on jälkikäteen saanut tietää liittyvän borrelioosiin.

Borrelioosiin voi liittyä rajua ihottumaa. Niemellä se ilmestyi jalkoihin.

Muutaman viikon päästä alkoivat flunssan oireet ja voimattomuus. Vielä samana vuonna Niemi sai borrelioosin diagnoosin.

Niemi myöntää, ettei aluksi osannut suhtautua punkkiin ja sen oireisiin tarpeeksi vakavasti. Hän myös kokee lääkäreiltä puuttuneen asiantuntemusta tautiin liittyen.

– En tiennyt aikaisemmin mitään borrelioosista, joten en osannut olla huolissani. Ajattelin, että otetaan punkki pois ja elämä jatkuu. Eipä se siitä oikein jatkunutkaan.

Niemen jalkaan ilmestyi ihottumaa, jonka hän on jälkikäteen saanut tietää liittyvän borrelioosiin.

”Kadun loppuelämäni ajan, että en hakenut tukevampaa lääkitystä”

Luontoa rakastava Niemi suree, ettei uskalla nauttia ulkoilusta enää samalla tavalla kuin ennen. Hän myöntää tulevaisuuden huolestuttavan häntä.

– Borrelioosi ei pelkästään tuhonnut terveyttäni, vaan se vei vähän liian paljon muutakin.

Niemi on hoitanut tautia terveellisillä elämäntavoilla ja eteerisillä öljyillä. Hän kertoo lisäksi opetelleensa itsenäisesti kaiken mahdollisen tarvittavan tiedon.

Tästäkin huolimatta Niemi on menettänyt työkykynsä. Väsymys, jatkuvat kivut, tasapaino-ongelmat ja muistamattomuus vaikeuttavat hänen arkeaan jatkuvasti.

Niemi kertoo haluavansa auttaa ihmisiä välttämään saman kohtalon. Hän harmittelee, ettei uskaltanut vaatia vahvempaa lääkitystä taudin varhaisvaiheessa, jolloin pitkittyneet oireet oltaisiin ehkä voitu välttää.

– Olen elävä esimerkki siitä, mitä käy, jos asialle ei tee mitään. Kadun loppuelämäni ajan, että en hakenut tukevampaa lääkitystä.

Borrelioosi eli Lymen tauti

  • Borrelioosi on hämähäkkieläimiin kuuluvan puutiaisen (Ixodes ricinus -punkin) levittämän Borrelia-bakteerin aiheuttama infektio.

  • Bakteereja on sekä puutiaisen nuoruusmuodolla, nymfillä, että aikuisella puutiaisella.

  • Noin viidesosa puutiaisista kantaa borreliabakteeria. Bakteeri siirtyy ihmiseen kahdessa kolmasosaa tapauksia, jos puutiainen on ollut pureutuneena ihoon yli vuorokauden.

  • Ensioireita ovat kuume, väsymys ja lihaskipu. Puremakohdan ympärillä voi ilmestyä laajeneva kehämäinen punoitus.

  • Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla.

  • Hoitamattomassa borrelioosissa 10–50 %:lle potilaista tulee myöhäisoireita muutaman kuukauden, pisimmillään yli vuoden kuluttua puremasta. Oireet ovat moninaisia, iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireita esiintyy vaihtelevasti. Myöhäisvaiheen oireet voivat jatkua vuosia.

  • Ainakin 6 000 suomalaista saa tartunnan vuosittain ja heistä 50–80 % kehittää oireita.

Lähde: Duodecim

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?