Borrelioosi pilasi Tomin, 44, uran – ”Oireet eivät lähde minusta koskaan pois”

Borrelioosin pitkittynyt diagnoosi keskeytti upseeri Tomi Hiltusen työuran.

Tomi Hiltunen on ollut punkinpureman vuoksi puolitoista vuotta poissa töistä. Ammatillinen työkyky on toistaiseksi mennyt, Hiltunen kertoo lääkärien sanoneen.

26.5.2019 10:08

– Lääkäri totesi, että borrelioosi, olkaa hyvä. Se on ollut teissä jo pitkään.

Haminalainen Tomi Hiltunen, 44, sai tammikuussa ensi alkuun järkyttäneen tiedon.

Tavallaan diagnoosi oli silti helpotus, sillä Hiltunen oli epäillyt jo vuosia saaneensa puutiaisten aiheuttaman borrelioosin eli Lymen taudin. Aikaisemmissa testeissä ei kuitenkaan koskaan ollut näkynyt viitteitä infektiosta.

Tartunta jo kesällä 2017?

Hiltunen uskoo saaneensa borrelioositartunnan kesällä 2017, sillä vuoden syksyllä hänen selkäänsä alkoi koskea mystisesti. Seuraavaksi lihaskunto alkoi heikentyä, ja näkökyky kärsi häiriöistä.

– Minulla oli hermosto-oireita, lihasoireita ja suolisto sekaisin, Hiltunen muistelee.

Hiltusen vointi romahti jopa niin alas, että hän joutui kahden viikon ajaksi sairaalahoitoon. Lääkärit eivät kuitenkaan löytäneet syytä Hiltusen oireille.

– Arviot olivat selkärankareumasta Crohnin tautiin ja syöpään. Minulta löydettiin nivelistöstä tulehduksia, ja ensimmäisellä kerralla yhdeksään niveleen laitettiin kortisonipistokset.

”Oireet eivät lähde minusta koskaan pois”

Lääkäri määräsi Hiltuselle vahvoja kortisoneja ja tulehduskipulääkkeitä. Oireet kuitenkin jatkuivat parin vuoden ajan, kunnes ne saivat hieman helpotusta alkuvuodesta oikean diagnoosin myötä.

Diagnoosin jälkeen Hiltunen sai antibioottikuurin kuukauden ajaksi. Seuraava antibioottikuuri on vuorossa syksyllä, kun elimistö on ehtinyt toipua edellisestä.

Oireita on silti edelleen.

– Lääkäri on sanonut, että nämä oireet eivät lähde minusta koskaan pois, sillä borrelioosi on levinnyt niin pitkälle. Hoidolla oireet kuitenkin helpottavat vuosien aikana.

Pitkittyneen diagnoosin vuoksi Hiltusta on vuosien saatossa hoidettu väärillä lääkityksillä, jotka ovat myös pahentaneet oireita.

– Sain diagnoosin jälkeen lääkärin, joka ymmärtää borrelioosista, Hiltunen kiittelee.

Yli puolitoista vuotta poissa töistä

Hiltunen on ammatiltaan opistoupseeri, ammattisotilas. Tällä hetkellä työura näyttää kuitenkin tulleen päätökseen.

– Olen saanut kahdelta työterveyslääkäriltä lausunnot, että ammatillinen työkykyni on ainakin toistaiseksi mennyt. Olen ollut yli puolitoista vuotta poissa töistä.

Tällä hetkellä Hiltunen kuntouttaa itseään pitääkseen toimintakykyään yllä. Myös haastavammaksi muuttuneet kotityöt täytyy rytmittää.

Kahden kouluikäisen pojan isä kuvailee arjen muuttuneen todella paljon sairauden myötä.

”Turha tässä on märehtiä”

Tästäkin huolimatta hän haluaa pysyä positiivisena.

– Turha tässä on märehtiä, että olisipa tämä löydetty jo kaksi vuotta sitten. Ihmismielelle tulee tietysti aina kaikenlaisia pelkoja, mutta yritän sysätä ne syrjään.

Hiltunen panostaa myös itsehoitoon.

– Kahden vuoden aikana ruokavalioni ja liikuntatottumukseni ovat muuttuneet täysin.

Borrelioosin alkuvaiheen ihottumaa ei aina tule

Vakavia sairauksia levittävät punkit vaanivat jälleen tänä kesä suomalaisia.

Hiltunen kertoo löytäneensä ihostaan elämänsä aikana useita punkkeja, joiden puremia hän on käynyt näyttämässä lääkärissä.

Yksi punkki näyttää kuitenkin jääneen huomaamatta. Hiltunen ei koskaan saanut borrelioosin aiheuttamaa laajenevaa ja kehämäistä punoitus puremakohdan ympärillä.

Hän haluaa muistuttaa ihmisiä siitä, että punkkia voi olla vaikea huomata, ja borrelioosin alkuvaiheen ihottuma voi jäädä myös kehittymättä.

Borrelioosi eli Lymen tauti

  • Borrelioosi on hämähäkkieläimiin kuuluvan puutiaisen (Ixodes ricinus -punkin) levittämän Borrelia-bakteerin aiheuttama infektio.

  • Bakteereja on sekä puutiaisen nuoruusmuodolla, nymfillä, että aikuisella puutiaisella.

  • Noin viidesosa puutiaisista kantaa borreliabakteeria. Bakteeri siirtyy ihmiseen kahdessa kolmasosaa tapauksia, jos puutiainen on ollut pureutuneena ihoon yli vuorokauden.

  • Ensioireita ovat kuume, väsymys ja lihaskipu. Puremakohdan ympärillä voi ilmestyä laajeneva kehämäinen punoitus.

  • Borrelioosia hoidetaan antibiooteilla.

  • Hoitamattomassa borrelioosissa 10–50 %:lle potilaista tulee myöhäisoireita muutaman kuukauden, pisimmillään yli vuoden kuluttua puremasta. Oireet ovat moninaisia, iho-, nivel-, hermo-, sydän-, lihas- tai silmäoireita esiintyy vaihtelevasti. Myöhäisvaiheen oireet voivat jatkua vuosia.

  • Ainakin 6 000 suomalaista saa tartunnan vuosittain ja heistä 50–80 % kehittää oireita.

Lähde: Duodecim

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?