Asiantuntijat varoittavat ulkomailla otettaviin tatuointeihin liittyvistä riskeistä – yksi vaara ylitse muiden

Julkaistu:

Ulkomaan epähygieenisessä paikassa otetusta tatuoinnista tai lävistyksestä voi saada C-hepatiitin, joka on viruksen aiheuttama maksatulehdus.
C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Sen kantajia arvioidaan olevan maassamme tällä hetkellä 22 000. IS kertoi 9. toukokuuta, että hiljattain käyttöön saadut toisen polven virusspesifiset lääkkeet ovat mullistaneet C-hepatiitin hoidon.

Hepatiitti C on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi hoitamattomana johtaa maksakirroosiin ja maksasyöpään.
Yksi iso vaara on silti olemassa, sillä epämääräisissä paikoissa tatuointeja ja lävistyksiä ottavat ovat riskiryhmässä sairastua C-hepatiittiin. IS kysyi asiantuntijoilta, miten tatuoinnin vaaroja voisi välttää.

Millainen vaara ovat tatuoinnit C-hepatiitin tartunnan saamisessa?

– Kaikki tatuoinnit ja lävistykset ovat riskejä tartunnan saamisessa, koska niissä on verikontakti. Tatuoinnit ovat nykyään suosittuja ja niitä otetaan myös ulkomailla, Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström kertoo Ilta-Sanomille.

Miten riskejä voisi välttää?

– Pitäisi miettiä millaiseen paikkaan menee, Jos ei tunne tatuointipaikkaa ulkomailla, vaarana on, että tatuointi tai lävistys tehdään likaisilla välineillä. Itse en ottaisi tatuointia tai lävistystä kuumissa, tai epähygieenisiltä vaikuttavissa ulkomaan matkakohteissa, hän sanoo.

Högströmin mukaan tatuoinnin tai lävistyksen ottamista harkitsevan kannattaisi ottaa tatuointi mieluummin Suomessa sellaisessa paikassa, missä tietää että käytännöt ovat kunnossa.

– Joissakin maissa hepatiitin tai muun tarttuvan viruksen riski voi olla suurempi kuin Suomessa.

Lue lisää: Haaveiletko kivasta festarilävistyksestä? Ammattilainen kertoo karun totuuden: ”Pitäisi kieltää lailla”

Ihotautilääkäri: Punainen voi allergisoida

– Suomessa riski saada C-hepatiiti ammattimaisesta tatuointiliikkeestä on pieni. Suurin riski on, jos tatuoinnin ottaa lomakohteessa ulkomailla hetken mielijohteessa tatuointiliikkeestä, jonka hygieniatasosta ei ole tietoa, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund puolestaan kertoo.

Ihosairaalassa työskentelevän Kyrklundin mukaan tatuointien suurin haitta on katuminen, mikä on tutkimuksissa ollut varsin yleistä.

– Tatuoitu ihoalue on punottava ja särkevä tatuoinnin ottamisen jälkeen, ja koska iho läpäistään toistuvasti, liittyy tatuoinnin ottamiseen infektioriski. Alue voi esimerkiksi alkaa märkiä. Ajan myötä tatuointiväri voi myös levitä niin että esteettinen lopputulos ei ole toivotun kaltainen. Tatuoinnit voivat myös haalistua ajan myötä, hän sanoo.

Suomessa tavallisin syy hakeutua tatuointikomplikaation vuoksi lääkäriin on Kyrklundin mukaan liittynyt allergisoitumiselle tatuointiväreille. Etenkin lämpimät värit kuten punainen voi allergisoida.

– Tatuointia ei pidä ottaa, jos on raskaana tai imettää. Jos on keinoläppä tai muita sydänvikoja, tai jos on vuototaipumus tai puolustusjärjestelmään vaikuttavia lääkkeitä, tai ihotauteja tai ihosyöpiä, kannattaa keskustella lääkärin kanssa ennen tatuoinnin ottamista. Isotretinoin-lääkkeen tai sisäisen kortisonikuurin aikana ei suositella, että ottaa tatuointia.

Hänellä on pari selkeää neuvoa.

– Muista, että elämäntilanteet vaihtuvat. Tatuointi on lähtökohtaisesti ikuinen. Älä anna tatuoida luomien päälle. Harkitse tatuoinnin ottamista mieluiten viikkoja tai kuukausia. Tutustu tatuointiliikkeeseen rauhassa etukäteen. Pyydä nähdä tatuoijan tyylistä näytteitä. Hennatatuointi on kevyempi vaihtoehto, mutta älä ota hennatatuointiakaan, jos olet hiusväreille allerginen, hän sanoo.

Tatuointialan kouluttaja: Ulkomailla ei aina riittävää hygieniaa

– Suhtaudun kriittisesti tatuoinnin ottamiseen ulkomailla. Varsinkin Suomea köyhemmissä maissa voi olla vaikea ylläpitää riittävää hygieniaa, kouluttaja Ella Petman Finnish Tattoo Learning Institute Oy:stä

– Kannattaa olla terveesti kriittinen missä tatuointinsa ottaa ulkomailla, kokonaan en sitä toki tyrmää.

– Suomessa tatuointiliikkeissä on korkea hygieniataso. Täällä suojataan asiakkaat ja tekijät. Suomessa käytetään nykyään paljon ihan kertakäyttöisiä välineitä ja etenkin neulat ovat aina joka asiakkaalle kertakäyttöisiä. Terveystarkastajat valvovat lisäksi liikkeiden toimintaa, hän kertoo.

Ammattitatuoijat käyttävät koneita, joissa neula pistää aina samaan syvyyteen verinahkaan. Duodecim terveyskirjasto kertoo, että useille neulatatuointiväreille voi tulla allergiseksi. Reaktio kestää sellaisessa tapauksessa mahdollisesti kuukausia. Heti tatuoinnin jälkeen alue voi infektoitua. Se hoidetaan tavalliseen tapaan antibiootilla.

Lähde: Duodecim terveyskirjasto