Käveletkö nopeasti hiihtäen vai hitaasti löntystellen? Se saattaa vaikuttaa elämäsi pituuteen – painosta riippumatta

Julkaistu:

Terveys
Yliopistotutkimuksessa havaittiin yhteys nopean kävelyvauhdin ja jopa 15 vuotta pidemmän elinajanodotteen välillä.
Monen lähipiirissä lienee käyty turhautuneita kiistelyjä nopeiden ja hitaiden kävelijöiden, tai kotoisammin ”hiihtäjien” ja ”löntystelijöiden”, välillä.

On selvää, että jokaisella on itselleen sopivalta tuntuva kävelytahti, mutta terveyden kannalta tallusteluvauhti ei välttämättä ole yhdentekevä.

Englantilaisessa Leicesterin yliopistossa tehty tutkimus huomasi yhteyden vauhdikkaan kävelyn ja pidemmän elinajanodotteen välillä.

Fyysinen kunto vaikuttaa luonnollisesti terveyteen. Mikä teki tutkimustuloksista kuitenkin yllättäviä, oli niiden samankaltaisuus kaikissa tutkimushenkilöiden painoluokissa.

Yhteys havaittiin jopa vaikeasti ylipainoisilla

Analyysiin osallistui 474 919 henkilöä, joiden keski-ikä oli 58,2 vuotta ja keskimääräinen painoindeksi oli 26,7. Liki seitsemän vuoden seurannan jälkeen tapahtui 12 823 kuolemaa.

Osallistujilla, jotka kertoivat vilkkaasta kävelyvauhdista, oli pidempi elinajanodote kaikilla painoindeksin tasoilla. Naisilla elinajanodote oli 86,7–87,8 vuotta ja miehillä 85,2–86,8 vuotta. Yhteys havaittiin jopa tutkimushenkilöillä, jotka olivat vaikeasti tai sairaalloisen ylipainoisia.

Puolestaan kävelynopeutensa hitaaksi ilmoittaneilla henkilöillä oli selvästi lyhyempi elinajanodote.

Alhaisimmat havaitut elinajanodotteet olivat hitaissa kävelijöissä, joiden painoindeksi oli alle 20. Hitaista kävelijöistä alhaisin elinajanodote oli naisilla noin 72 vuotta ja miehillä noin 65 vuotta.

Tutkimuksessa tehtiin myös pienempiä ja vähemmän johdonmukaisia havaintoja: elinajanodotteissa oli eroja osallistujien välillä, joilla oli vahva tai heikko käden puristusvoima, erityisesti naisilla. Samaa mallia havaittiin vyötärön ympärysmitan ja kehon rasvaprosentin kohdalla.

Liikunta on isossa roolissa

On hyvä huomioida, että tulokset eivät vielä osoita suoraa syy-seuraussuhdetta ripeän kävelyn ja pitkän elämän välillä, mutta tulokset osoittavat selvän korrelaation, eli yhteyden jopa 15 vuotta pidemmän elinajanodotteen kanssa.

Salaisuus terveyteen ei siis piile pelkästään painoindeksissä. Tutkijoiden mukaan tulokset voikin nähdä etenkin liikunnan merkityksen puolestapuhujana.

– Nämä havainnot voivat auttaa selvittämään fyysisen kuntoilun ja liikalihavuuden suhteellista merkitystä kuolleisuudelle, tutkimuksessa sanotaan.

Tutkijat ovat aiemminkin havainneet hitaalla kävelyvauhdilla olevan yhteys esimerkiksi sydänsairauksien ja ennenaikaisen kuoleman riskin kanssa.

Kysymys kävelyvauhdista lääkärin vastaanotolla voisikin olla varsin olennainen, mikäli potilaan yleisterveyttä pyritään selvittämään perusteellisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt