Ruotsalaistutkimus: Diabetes ei ole kovin suuri terveysriski, jos siihen sairastuu vasta yli 80-vuotiaana

Julkaistu:

Tyypin 2 diabetes
Alle nelikymppisenä sairastuvat saavat suurimmat haitat.
Tyypin 2 diabeteksesta koituvat terveysongelmat riippuvat pitkälti siitä, minkä ikäisenä siihen sairastuu, ruotsalaistutkimus osoittaa. Alle nelikymppisenä sairastuvat saavat suurimmat haitat ja myös menehtyvät noin vuosikymmenen nuorempina kuin terveet, mutta yli 80-vuotiaana sairastuvien terveyteen tai elinikään diabetes ei vaikuta juuri lainkaan.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 320 000 tyypin 2 diabetesta sairastavan ja 1,6 miljoonan terveen verrokin rekisteritietoihin. Potilaita seurattiin keskimäärin kuusi vuotta.

Alle 40-vuotiaana diabetekseen sairastuneet menehtyivät seurannan aikana 2–3 kertaa todennäköisemmin kuin verrokit. Lisäksi heidän riskinsä sairastua sepelvaltimotautiin tai sydämen vajaatoimintaan oli 4–5-kertainen.

Vaikka nuorena sairastuneet kärsivät monista diabeteksen haitoista, vaikutukset pienenivät tasaisesti mitä vanhempana diabetekseen oli sairastunut. Yli 80-vuotiaana diabetesdiagnoosin saaneet eivät enää eronneet verrokeista kuolleisuuden tai sydänriskien suhteen.

Tulokset viittaavat siihen, ettei yli 80-vuotiaiden diabetesta todennäköisesti tarvitsisi hoitaa kovinkaan intensiivisesti etenkään, jos potilas ei sairasta sydän- ja verisuonitauteja. Nuorten aikuisten kohdalla tulokset viittaavat puolestaan intensiivisen hoidon tarpeeseen.

Suomalaisista noin 500 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa heistä ei ole tietoisia taudistaan. Diabetesta ehkäisevät terveelliset elämäntavat, kuten laihduttaminen, liikunnan lisääminen sekä monipuolinen ja runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt