Yleinen särkylääke ei ole krapulassa hyvä idea – maksavaurion riski kasvaa

Lääkkeiden ja alkoholin käyttämistä samaan aikaan kannattaa välttää.

Parasetamoli ei ole paras valinta kankkusessa.

19.5.2019 9:00

Se tiedetään, että tissuttelu ei ole hyvä teko maksalle – runsaasta alkoholinkäytöstä puhumattakaan.

Muistutimme tällä viikolla – eli maksaviikolla – siitä, että myös epäterveellinen ruokavalio voi alkoholin lailla kuormittaa maksaa. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa, joka on yleisin maksasairaus.

Muistitko, että alkoholin hajottamisen lisäksi maksa hajottaa myös lääkkeitä? Lääkkeiden ja alkoholin käyttämistä samaan aikaan kannattaakin mahdollisuuksien mukaan välttää.

Pääsääntöisesti mahdolliset yhteisvaikutukset ovat lieviä. Joissain tapauksissa ne saattavat kuitenkin olla erittäin epämiellyttäviä, haitallisia tai jopa kuolettavia, muistutetaan Päihdelinkki.fi-sivustolla.

Alkoholin jatkuva käyttö ja suuret annokset eivät sovi yhteen minkään lääkityksen kanssa. Tällöin lääkitys voi jäädä teholtaan hyödyttömäksi ja maksa voi ylikuormittua. Myös lääkeaineiden teho voi yllättäen kasvaa ja alkoholin vaikutus voimistua.

Mitä krapulapäänsärkyyn?

Menivätkö ilta ja huikka pitkiksi ja päätä jomottaa krapulan vuoksi? Tulehduskipulääkkeiden kanssa voi käyttää alkoholia, mutta kipulääkkeenä yleisesti käytettyä parasetamolia ei kannata napata. Alkoholi ja parasetamoli on yhdistelmä, joka kasvattaa maksavaurion riskiä.

Krapulassa elimistössä voi edelleen olla alkoholia. Yksi olut, siideri tai lasi viiniä poistuu noin kahdessa tunnissa ja viinipullo kahdeksassa tunnissa. Vodkapullo palaa yli vuorokauden.

Parasetamoli on kipu- ja kuumelääke, joka voi vaurioittaa maksaa liian suurina annoksinakin. Munuais- ja maksaliiton mukaan parasetamolia on vaikuttavana aineena monessa ilman reseptiä myytävässä särky- tai flunssalääkkeessä, jolloin sitä voi epähuomioissa saada liikaa. Suositeltu annos aikuisille on korkeintaan kolme grammaa vuorokaudessa eikä sitä saa ylittää.

On ylipäänsä tärkeä noudattaa kaikkien lääkkeiden annosteluohjeita, sillä yliannostus voi olla maksalle vahingoksi.

Jos käytät lääkkeitä, varmista niiden yhteisvaikutus alkoholin kanssa lääkäriltäsi tai apteekista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?