Maksan voi tuhota juomalla, eikä kyse ole vain alkoholista – rasvamaksa ei ”tunnu” missään, mutta tässä kohtaa voit epäillä sitä

Suurin osa rasvamaksoista johtuu elämäntavoista.

14.5.2019 12:06

Tällä viikolla vietetään maksaviikkoa. Vaikka et tästä teemaviikosta olisi kuullutkaan, olet toivottavasti törmännyt tietoon siitä, miten tärkeä maksa on terveydellesi.

Maksa tuottaa muun muassa valkuaisaineita ja rasvoja sekä säätelee veren sokeripitoisuutta ja elimistön kolesterolitasapainoa. Se hajottaa myös lääkkeitä sekä alkoholia ja muita vahingollisia aineita.

Alkoholi ei ole ainoa maksan vihollinen, vaan maksa voi mennä huonoon kuntoon myös ylipainon ja epäterveellisen syömisen vuoksi. Yleisin maksasairaus on rasvamaksa. Se todetaan Terveyskirjaston mukaan aikuisista noin neljäsosalla.

Salakavala rasvamaksa ei yleensä ”tunnu” missään. Yksi osviitta kuitenkin on: jos kiloja on kertynyt liiaksi vyötärölle, rasvamaksaa voi olla syytä epäillä. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa.

Vyötärölihavuus on kyseessä, kun vyötärönympärys ylittää naisilla 90 senttiä ja miehillä 100 senttiä.

Tarkista ruoka- ja juomapolitiikkasi

Jos sinulla on ylipainoa, tiedät syöväsi huonosti ja käytät alkoholiakin vähän reilummin, mieti, voiko elämäntapoja jotenkin korjata.

Ravinnolla on väliä. Etenkin fruktoosin ja muiden nopeiden hiilihydraattien käyttö lisää maksan rasvoittumista. Vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että ylipainoisilla henkilöillä sokeripitoisen virvoitusjuoman (kolajuoman) runsas käyttö puolen vuoden ajan lisäsi maksan rasvamäärää.

Jos lääkäri toteaa rasvamaksan, hän voi suositella muun muassa näitä:

  • Nopeiden hiilihydraattien ja kovien rasvojen vähentämistä

  • Laihduttamista

  • Liikuntaa – jo liikunta sellaisenaan ilman laihtumista vähentää maksan rasvaa

Alkoholia paljon nauttiville käytön tuntuva vähentäminen on tärkeintä. Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla vahingoittaa maksaa.

Maksa hajottaa myös lääkkeitä. Muista aina noudattaa annosteluohjeita.

Elintavat ratkaisevat

Maksan rasvoittumiseen voi vaikuttaa jopa yhdessä viikossa, kunhan sen jälkeen ei repsahda mässäilemään.

– Jos olet yhden viikon selkeästi vähäkalorisella ruokavaliolla, on osoitettu, että maksasta häviää kolmasosa rasvasta. Tämä johtuu siitä, että maksa on elimistössä ensimmäinen paikka, mihin rasva menee, ja myös ensimmäinen, josta se lähtee pois, sanoo sisätautiopin professori Hannele Yki-Järvinen tässä jutussa.

Rasvamaksan perinnöllinen taipumus on hyvin yleistä. Rasvaa ei silti kerry maksaan runsaasti ilman vyötärölihavuutta tai runsasta alkoholin käyttöä.

– Perinnöllisiin tai autoimmuunisairauksien puhkeamiseen ei voi itse vaikuttaa, mutta omiin elintapoihinsa voi, Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?