6 tapaa lakata pelkäämästä vanhenemista

Julkaistu:

Ikääntyminen
Matt Haig muistuttaa uudessa kirjassaan, että elämä on aina tässä ja nyt.
Auto-onnettomuudet, tupakointi, ilmansaasteet, sohvaperunan elämäntyyli. Noutopizza, suklaa, neljäs lasi punaviiniä, katastrofiuutiset. Nykymaailma vaikuttaa meihin fyysisesti ja psyykkisesti.

– Edistysaskelista huolimatta jotkut nykyelämän piirteet ovat vaaraksi terveydellemme, toteaa Matt Haig kirjassaan Huomioita neuroottiselta planeetelta (Aula & co).

Jahtaamme sometykkäyksiä, kaunista ulkomuotoa ja rahaa. Laiminlyömme omaa hyvinvointiamme.

– Aina siitä pitäen, kun ensimmäisen kerran sairastuin itsetuhoisesti parikymppisenä, olen tiennyt, että parantumiseen vaaditaan huomattava elämänmuutos, Haig sanoo.

Elämästä pitää jättää asioita pois.

Yksi asia, mistä kannattaa luopua, on tulevan – kuten vanhenemisen – murehtiminen. Tähän Haigilla on 6 hyvää vinkkiä.

Näin lakkaat murehtimasta vanhenemista

  1. Ymmärrä, että useiden tutkimusten mukaan vanhat ihmiset eivät itse asiassa murehdi vanhuuttaan. Tärkein syy suhtautua optimistisesti vanhenemiseen on se, että vanhat ihmiset itse tekevät niin. Sietokyky tuntuu lisääntyvän iän myötä.
  2. Niin käy joka tapauksessa. Ikääntymiselle emme voi juuri mitään. Voimme syödä terveellisesti, harrastaa liikuntaa ja elää järkevästi, mutta silti meille karttuu ikää.
  3. Ne ongelmat, joita pidät vanhuuden vaivoina, eivät ehkä osu sinun kohdallesi. Et pysty ennustamaan tulevaisuutta. Et voi tietää, millainen tulet olemaan vanhana.
  4. Tulevaisuus ei ole todellinen. Tunnemme vain nykyhetken, ja on vain yksi versio tämänhetkistä sinua. Keskity siihen.
  5. Älä anna pelon hallita elämääsi, kadut sitä.
  6. Hyväksy, älä vastusta. Määrittele uudelleen käsityksesi kauneudesta. Kapinoi markkinointia vastaan. Odota innolla sitä, kun saat olla viisas vanhus.
Ole siis oma itsesi, uskalla! ”Ei ole muuta pelättävää kuin pelko itse”, lausui Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Roosevelt virkaanastujaispuheessaan vuonna 1932.

Matissekin loi useita parhaista taideteoksistaan yli kahdeksankymppisenä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt