Uudet lääkkeet mullistavat C-hepatiitin hoidon – koskee Suomessa yli 20 000 ihmistä - Terveys - Ilta-Sanomat

Uudet lääkkeet mullistavat C-hepatiitin hoidon – koskee Suomessa yli 20 000 ihmistä

Hiljattain käyttöön saadut toisen polven virusspesifiset lääkkeet ovat mullistaneet C-hepatiitin hoidon.

Hepatiitti C on yleisin Suomessa esiintyvistä hepatiiteista.­

9.5.2019 11:24

Suomessa otetaan uusi suunta C-hepatiitin hoidossa. IS kysyi asiantuntijalta, mistä on kyse.

– C-hepatiitti on yleisin virushepatiitti Suomessa. Sen kantajia arvioidaan olevan maassamme tällä hetkellä 22 000. Nyt taudin hoito mullistuu Suomessa, Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström kertoo Ilta-Sanomille.

Hepatiitti C on viruksen aiheuttama maksatulehdus, joka voi hoitamattomana johtaa maksakirroosiin ja maksasyöpään.

Lue lisää: Useat saavat vuosittain rutiinitarkastuksessa lääkäriltään tylyn tiedon – väsymys voi paljastua C-hepatiitiksi

Mistä tässä muutoksessa on kyse ja keitä se koskee?

– Taudin kantajia arvioidaan olevan Suomessa 22 000. Vuosittain heitä tulee lisää noin 1200. Suomi sitoutuu WHO:n tavoitteisiin ja hoitaa kaikki tartunnan saaneet pitkällä aikavälillä. Ei siis hoideta vain maksavaurion jo saaneita, kuten aiemmin, hän sanoo.

Suonensisäisten huumeiden käyttö on merkittävin C-hepatiitin levittäjä. Miten tartunnan saaneet pääsevät hoitoon?

– Tauti tarttuu veriteiset ja todellakin suomensisäisten huumeiden käyttö on tartunnan saamisen yleisin, vaikkakaan ei ainoa syy. Hiljattain käyttöön saadut toisen polven virusspesifiset lääkkeet ovat mullistaneet C-hepatiitin hoidon. Tärkeää on nyt siis se, että tasa-arvoinen kohtelu poistaa häpeän leiman tartunnan saaneilta. He pääsevät testaukseen ja hoitoon. Uuden hoitosuosituksen mukaisesti yritämme lisätä hoitoa kaikille pitkällä aikavälillä, hän korostaa.

Uudet virusspesifiset C-hepatiitin lääkkeet ovat suun kautta annosteltavia, hyvin siedettyjä. Lääkkeet tehoavat maksavaurion asteesta riippumatta ja ne soveltuvat vähäisten yhteisvaikutustensa vuoksi käytettäviksi myös maksansiirron jälkeen.

Högströmin mukaan Suomessa tehdään hyvää yhteistyötä potilasjärjestöjen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n ja terveydenhuollon kesken.

Lue lisää: Useat saavat vuosittain rutiinitarkastuksessa lääkäriltään tylyn tiedon – väsymys voi paljastua C-hepatiitiksi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?