Nopeasti kasvava melanoomatyyppi voi olla jopa lääkärille liian vaikea tunnistaa: ”Diagnosoidaan usein liian myöhään”

Ihosyöpä melanooma tulisi huomata varhain. Mitä paksummaksi melanooma kasvaa, sitä suurempi on riski, että se on lähettänyt syöpäsoluja eteenpäin. Kuvia erilaisista melanoomista löydät jutun lopusta.

Pienikin melanooma voi olla hyvin vaarallinen. Siksi kaikenikäisten tulisi olisi tarkkana ihomuutosten kanssa ja suojautua järkevästi auringolta.

8.5.2019 19:00

Ihosyöpä melanooman ennusteeseen vaikuttaa ratkaisevan paljon se, kuinka varhaisessa vaiheessa syöpä todetaan.

Varhainen diagnoosi on tärkeä, koska jotkut melanoomat kasvavat hyvin nopeastikin.

– Nykyään yhä suurempi osa melanoomista löydetään varhaisvaiheessa, jolloin ne ovat hyväennusteisia. Tietoisuus melanoomista on selvästi parantunut, sanoo plastiikkakirurgian erikoislääkäri, dosentti Ilkka Koskivuo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Yksi melanooman päätyypeistä, nodulaarinen melanooma, jää kuitenkin edelleen liian usein huomaamatta.

– Nodulaarinen eli kyhmymäinen melanooma kasvaa nopeasti ja diagnosoidaan usein liian myöhään, Koskivuo sanoo.

Muistisääntö auttaa melanooman tunnistamisessa

Yleisin melanoomatyyppi on niin sanottu pinnallisesti leviävä melanooma, joita Koskivuon arvion mukaan on noin kahdeksan kymmenestä melanoomasta.

Tämän melanoomatyypin voi useimmiten tunnistaa VARO-muistisäännön avulla.

VARO-muistisääntö:

  • Väri: Luomen monivärisyys tai värin muutos viittaavat pahanlaatuisuuteen. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat tasavärisiä.

  • Ala: Jos luomen halkaisija on yli 6 mm, pitää tähän luomeen kiinnittää erityistä huomiota. Hyvänlaatuiset luomet ovat yleensä alle 6 mm halkaisijaltaan.

  • Reuna: Luomen reunan epätarkkarajaisuus, suttuisuus ja polveilevuus viittaavat pahanlaatuisuuteen. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat tarkkarajaisia.

  • Osat: Pahanlaatuisuuteen viittaa luomen osien epäsymmetrisyys. Jos ajatuksissaan jakaa luomen poikittain tai pitkittäin kahteen osaan, eivät nämä osat ole toistensa peilikuvia. Hyvänlaatuiset pigmenttiluomet ovat pyöreitä ja symmetrisiä.

  • Ihotautilääkärin vastaanotolle tulee hakeutua myös silloin, jos jokin luomi muuttuu, alkaa punoittaa, kutista, tuntua erilaiselta, vuotaa verta tai rupeutua.

Salakavala kyhmy on poikkeus säännöstä

Nodulaarinen melanooma on säännöstä poikkeus.

– Ulkonäöltään se on erinäköinen kuin tyypillinen melanooma. Nodulaarinen melanooma saattaa olla vain kyhmy iholla, joka kasvaa.

– Salakavalan siitä tekee se, että kyhmy voi olla väritön tai punainen, ja melanoomalle tyypillinen tumma pigmentti saattaa kokonaan puuttua.

Paksuus vaikuttaa melanooman vaarallisuuteen

Melanoomat luokitellaan mikroskooppisen paksuuden mukaan, koska paksuus vaikuttaa niiden vaarallisuuteen.

Alle yhden millimetrin paksuinen melanooma on lähes aina hyväennusteinen, mutta mitä paksumpiin luokkiin mennään, sitä suuremmaksi käy riski, että melanooma on lähettänyt syöpäsoluja eteenpäin.

– Nodulaarinen melanooma on siinä mielessä muita pahempi tapaus, ettei se kasva ihon pintaa myöten, vaan kasvattaa nopeasti kyhmyn ja kasvaa suoraan syvälle ihoon.

Koskivuo kertoo, että jo 4 millimetriä on luokituksessa keskipaksun ja paksun melanooman raja.

– Yli 4 millimetrin ylittävät paksut melanoomat saattavat jo olla hyvin vaarallisia, jopa tappavia. Nodulaariset melanoomat kuuluvat tyypillisesti tähän ryhmään.

”Jopa lääkärit saattavat mennä halpaan”

Nodulaarisia melanoomia on Koskivuon arvion mukaan 10–15 prosenttia kaikista melanoomista.

– Se on pinnallisesti leviävää melanoomaa hiukan harvinaisempi. Siksi jopa lääkärit saattavat mennä halpaan sen tunnistamisessa.

Tyypillisesti kyhmymäinen melanooma tulee ikääntyneelle.

– Etenkin vanhuksilla voi käydä niin, että kaikenlaisia ihomuutoksia seuraillaan liian pitkään.

Koskivuo kuitenkin muistuttaa, ettei melanooma katso ikää.

– Kaikentyyppisiä melanoomia voi olla kaikenikäisillä. Melanoomapotilaiden keski-ikä on 60 ikävuoden paikkeilla, mutta nuorin potilas meillä on ollut 5-vuotias.

– Lasten melanoomat ovat toki hyvin harvinaisia, mutta jo nuorilla aikuisilla tapaukset alkavat pikkuhiljaa lisääntyä.

Ihomuutoksen vaarallisuutta ei voi arvioida itse

Koskivuon viesti onkin, että kaikenikäisten tulisi olisi tarkkana ihomuutosten kanssa ja suojautua järkevästi auringolta.

– Jos iholle tulee jokin uusi muutos, tai luomi muuttaa väriä, kasvaa, alkaa vuotaa verta tai kutiaa, silloin täytyy reagoida. Muutosta pitää näyttää asiantuntijalle, koska itse sen vaarallisuutta ei voi arvioida.

Koskivuo sanoo, että vaikka pienikin melanooma voi olla hyvin vaarallinen, melanooma on kuitenkin siinä mielessä kiitollinen syöpä, että sen voi itse havaita.

– Päinvastoin kuin sisäelinsyövät, jotka ovat piilossa ja saattavat oireilla hyvin epämääräisesti, melanooman voi nähdä silmin. Se pitää vain huomata ja osata epäillä ajoissa.

Melanooma voi näyttää esimerkiksi tältä:

Tyypillinen pinnallisesti leviävä melanooma on väriltään vaihteleva ja epätasainen, halkaisijaltaan yli 6 mm ja laajeneva, epätarkkarajainen sekä epäsymmetrinen. Kuvan melanooman koko noin 2 cm.

Melanooma matkii usein hyvänlaatuisia ihomuutoksia. Tätä voisi luulla vanhuksen tyypilliseksi rasvaluomeksi, mutta ihomuutoksen haavautuminen on aina hälytysmerkki. Kuvan melanooman koko noin 1,5 cm.

Nodulaarinen melanooma ei aina millään lailla muistuta luomea. Se on useimmiten musta tai kirjava, mutta toisinaan pigmentti voi puuttua tai sitä voi olla hyvin vähän. Kuvan melanooman koko noin 5 cm.

Nodulaarinen melanooma kasvaa tyypillisesti nopeasti paksuutta. Kuvan melanooman koko noin 1,5 cm.

Paksuja nodulaarisia ja haavautuneita melanoomia esiintyy varsinkin vanhuksilla. Kuvan melanooman koko noin 1,5 cm.

Vuosittain 1 400 uutta tapausta

  • Melanooma on ihon pigmenttisolujen eli melanosyyttien syöpä.

  • Suomalaisilla todetaan vuosittain noin 1 400 uutta melanoomatapausta.

  • Riskiä lisäävät: aiemmin sairastettu melanooma, melanooma lähisuvussa, runsasluomisuus (yli 100 pigmenttiluomea), vaalea ja herkästi palava ihotyyppi, runsas aurinkoaltistus sekä toistuva ihon palaminen auringossa erityisesti lapsuudessa ja nuoruudessa.

  • Melanooman ennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa se diagnosoidaan ja hoidetaan.

Lähde: Terveyskylä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?