Uusi tutkimus: Aurinkorasvan kemikaalit siirtyvät verenkiertoon – näkyvät jo vuorokauden käytön jälkeen

Tutkitut kemialliset aineet ovat hyvin yleisiä Suomessakin. Osaa epäillään hormonihäiriköiksi.

Ihotautien asiantuntijat kehottavat käyttämään aurinkovoiteita. Kemiallisten suojien sijasta voi käyttää fysikaalisia aineita, kuten sinkkioksidia.

8.5.2019 7:33

Ihosyövistä vakavin eli melanooma yleistyy nopeasti. Ihon palamista auringossa on vältettävä varsinkin nuorena. Runsasluomisen ja auringossa helposti punoittavan henkilön on syytä välttää auringon UV-säteilyä myös aikuisena.

Tuore tutkimus paljastaa, että aurinkovoiteiden kemikaaleista osa imeytyy verenkiertoon jo 24 tunnin käytön jälkeen.

Tutkijat Murali K. Matta, Robbert Zusterzeel ja Nageswara R. Pilli julkaisivat tutkimustulokset Yhdysvaltain lääketieteellisen yhdistyksen tuoreimmassa Journal of the American Medical Association (JAMA) -lehdessä. JAMA on viikoittain ilmestyvä vertaisarvioitu lääketieteen aikakauslehti.

Tuloksen herättämä huoli johtaa CNN:n mukaan todennäköisesti jatkotutkimuksiin.

Uudessa tutkimuksessa oli mukana 24 vapaaehtoista henkilöä. Heistä osa valittiin satunnaisesti levittämään juoksevaa aurinkovoidetta, jossa oli avobentsonia, oksibentsonia tai oktokryleenia. Toinen satunnaisesti valittu ryhmä käytti paksumpaa aurinkorasvaa, jossa oli ekamsulia.

Kaikki ryhmät levittivät suojaa neljä kertaa päivässä ja neljän päivän ajan siten, että 75 prosenttia ihosta sai suojan.

Kuudesta paksumpaa aurinkorasvaa käyttäneestä viidellä oli tilastollisesti havaittava ekamsulin arvojen nousu veressään.

Kolmesta muusta kemikaalista oksibentsonin arvojen nousu veressä näkyi jo yhden päivän käytön jälkeen. Oksibentsonin imeytyminen näkyi veressä myös muita kolmea testattua kemikaalia monikymmenkertaisesti suurempina pitoisuuksina.

Hormonihäiriköistä yritetään päästä eroon

Tutkimuksen aurinkovoiteissa oli sellaisia kemikaaleja kuin avobentsoni, oksibentsoni, oktokryleeni ja ekamsuli. Näistä oksibentsoni ja oktokryleeni ovat kuuluneet yleisesti käytössä oleviin ultraviolettivalon suodattimiin. EU:n alueella oksibentsoni on pyritty korvaamaan muilla kemikaaleilla. Yhdysvalloissa oksibentsonia oli vielä 2018 tietojen mukaan useimmissa aurinkovoiteissa.

Yhdysvaltain sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viranomaisen, Centers for Disease Control and Preventionin eli CDCA:n, aiempien tutkimusten mukaan oksibentsonilla voisi olla yhteys murrosikäisten poikien testosteronitasojen laskuun tai jopa lasten syntymäpainon alentumiseen. Oktokryleenin on puolestaan todettu erittyneen jopa äidinmaitoon asti.

UVA-säteet tunkeutuvat syvälle ihoon ja vanhentavat sitä. Iho veltostuu ja rypistyy. UVB-säteily imeytyy ihon uloimpiin kerroksiin. Se saa ihon ruskettumaan, mutta se voi aiheuttaa ihon punoitusta, palamista ja siten se voi myös aiheuttaa ihosyöpää.

– Vaikka aurinkosuojavoiteista löytyikin kemikaaleja, jotka imeytyvät vereen, pitoisuudet jäävät niin alhaisiksi, ettei imeytymisestä ole todennäköisesti vaaraa, syöpätutkija Robert Califf sanoi CNN:lle tutkimuksen ilmestymisen jälkeen.

Ilta-Sanomat kysyi suomalaisten asiantuntijoiden näkemystä tutkimuksesta.

– Tutkimus on ilmestynyt arvovaltaisessa julkaisussa, syöpätautien erikoislääkäri, dosentti Meri-Sisko Vuoristo kertoo Ilta-Sanomille.

Vuoristo toimii Tampereen yliopistollinen sairaalan eli TAYS:n syöpätautien klinikalla.

Fysikaaliset filtterit eivät imeydy

– Kyseisessä tutkimuksessa kolme neljäsosaa ihosta peitettiin paksulla kerroksella aurinkosuojavuodetta neljästi päivässä, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund puolestaan kertoo Ilta-Sanomille

Ihosairaalassa työskentelevän Kyrklundin mukaan tutkimuksessa aurinkosuojavoidetta levitettiin paljon enemmän kuin oikeassa elämässä yleensä.

– Lisäksi Suomessa aurinkosuojavoidetta usein levitetään vain vapaille aurinkoalueille, eli käsiin ja kasvoille, ei koko iholle. Näin ollen imeytyminen ei vastaa tuota tutkimustilannetta lähtökohdiltaan. Tutkimuksessa käytetyt kemialliset filtterit ovat kyllä hyvin yleisiä, ja niitä käytetään myös Suomessa, hän korostaa.

Kyrklund suosittelee edelleen aurinkosuojavoiteiden käyttöä.

– Suomessa 20 000 ihmistä sairastuu ihosyöpään joka vuosi, ja tiedämme että aurinkosuojavoiteet auttavat vähentämään ihosyöpiä. Tässä on siis hyvä suhteuttaa riskejä toisiinsa. Jos kuitenkin haluaa, voi aina käyttää aurinkosuojavoiteita, joissa on fysikaalisia filttereitä, jotka eivät imeydy, hän sanoo.

Näihin kuuluvat esimerkiksi sinkkioksidi ja titaanidioksidi. Fysikaalisten eli mineraaliaurinkosuojien toiminta perustuu siihen, että niiden sisältämät aineet heijastavat UV-säteet pois ihon pinnalta.

Myös Vuoristo kehottaa silti suojautumaan auringolta, sillä palamista pitää välttää myös aikuisena. Hän ei ota kantaa suojavoiteissa olevien kemikaalien toksisuuteen eli myrkyllisyyteen.

– Tärkeää on, että tutkimuksen takia ei pidä jättää aurinkosuojavoiteita käyttämättä. Niitähän ei käytetä ympäri vuorokauden eikä ympäri vuoden, hän sanoo.

Lähteet: JAMA, CDCA

UV-säteily

+ Ultraviolettisäteily (UV) on ihmissilmälle näkymätöntä.

+ Sillä on myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia ihmiseen.

+ UVA-säteet tunkeutuvat syvälle ihoon ja vanhentavat ihoa.

+ UVB-säteily lisää ihosyöpien todennäköisyyttä.

+ UVB-säteily lisää myös mykiön samentumisen eli kaihin vaaraa.

+ Rusketus on elimistön suojautumista UV-säteilyn haitoilta.

+ UVB-säteilyä käytetään joidenkin ihotautien, kuten atooppisen ekseeman ja psoriaasin hoidossa.

+ Auringon UVB-säteily muodostaa ihossa D3-vitamiinia.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?