Onko kädet oikeasti pakko pestä aina, kun käy vessassa? Selvitimme lopullisen vastauksen - Terveys - Ilta-Sanomat

Onko kädet oikeasti pakko pestä aina, kun käy vessassa? Selvitimme lopullisen vastauksen

Noin 17 prosenttia Me Naisten hygieniakyselyyn vastanneista tunnusti, että käsien pesu vessassa käynnin jälkeen jää joskus välistä. Kuinka suuri synti se on? Selvitimme!

30.4.2019 15:45

Kävit pissalla, hyvä! Pesitkö kädet? Mene pesemään.

Jo pikkulapsille opetetaan, että kädet pitää pestä aina, kun käy vessassa. Me Naisten hygieniakyselyssä kävi ilmi, että joukko sopeutumattomia pahiksia vastustaa: noin 17 prosenttia tunnustaa, että käsien pesu jää joskus välistä.

Nyt kun asiaa on kauhisteltu tarpeeksi, siirrytään seuraavaan vaiheeseen: kuinka hirvittävää oikeasti on, jos käsiä ei aina pese? Eikö vaikka matkapuhelimessa ole verrattomasti enemmän bakteereja kuin peniksen varressa, jota jokunen mies saattaa vessareissulla koskettaa?

Erikoistutkija Silja Mentula THL:stä toteaa, että omat ruumiinosat eivät olekaan ainoa syy siihen, että kädet pitää pestä. Ulosteissa olevat taudinaiheuttajat ovat se suurin riski.

– Jos vessaa vedetään niin, että pöntön kansi on auki, siinä voi syntyä roiskeita ja aerosoleja, joita laskeutuu läheisille pinnoille. Jos jollain on sattunut olemaan vaikka norovirus, sen voi saada käsiinsä vessan vetonappulasta tai kahvasta. Käsienpesu on ainoa tapa suojautua.

Pesemättömiä käsiä saa ja pitää siis edelleen paheksua. Eri asia on sitten muu ylihygienia: kotona ei tarvitse hysterisoida ja lapset leikkikööt mullassa!

Tämä juttu on julkaistu alun perin menaiset.fi-sivustolla.

Lue lisää:

Oletko yhtä siisti kuin muut suomalaiset? 10 kysymystä paljastaa, millä tasolla hygieniasi on muihin verrattuna

Anneli, 42, siivosi kotia tekemättä siitä numeroa – kertoo nyt, mitä parisuhteelle tapahtui, kun pani pisteen salasiivoamiselle

Onko vesipullosi likaisempi kuin vessanpönttö? Testasimme 9 arkista bakteeripesää

”Himosiivooja” Satu-Marian, 34, kotona ei ole yhtään rättiä – kuivaa kylppärin kaakelitkin talouspaperilla

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?