Puolitoista miljoonaa suomalaista kärsii jatkuvasti tuki- ja liikuntaelinsairauksista – lepo ei ole parasta lääkettä - Terveys - Ilta-Sanomat

Puolitoista miljoonaa suomalaista kärsii jatkuvasti tuki- ja liikuntaelinsairauksista – lepo ei ole parasta lääkettä

Asiantuntijan mukaan tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidossa ensisijainen auttaja on fysioterapeutti, ei lääkäri.

Kivun hoidossa ykköstavoitteen pitää olla se, että ihminen pystyisi mahdollisimman nopeasti aloittamaan säännöllisen liikunnan.

1.5.2019 12:09

Asiantuntijat arvioivat, että Suomessa jopa puolitoista miljoonaa ihmistä kärsii jatkuvasti tuki- ja liikuntaelinsairauksista, joiksi luetaan muun muassa alaselkäoireet, niskan ja hartiaseudun kivut sekä yleisimpänä erilaiset nivelrikkokivut. Puhutaan maailman yleisimmästä sairaudesta ja oireyhtymästä, sanoo Itä-Suomen yliopiston dosentti Hannu Kokki.

Kun kipu iskee, valtaosa suomalaisista kiiruhtaa oikopäätä lääkäriin. Tuki- ja liikuntasairauksien kohdalla se on asiantuntijan mukaan kuitenkin useimmiten turhaa – äkillisen kivun aiheuttama virhearvio. Kivunhoitoon perehtynyt Kokki sanoo, että useimmissa tapauksissa huomattavasti viisaampaa olisi hakeutua fysioterapiaan.

– Lääkärit ovat keskimäärin huonompia arvioimaan tuki- ja liikuntaelinsairauksia kuin fysioterapeutit, jotka ovat saneet perusteellisen koulutuksen tuki- ja liikuntaelimistön toiminnan arviointiin, Kuopion yliopistollisessa sairaalassa pitkään erikoislääkärinä työskennellyt Kokki sanoo.

– Lääkäri määrää näissä tapauksissa usein kipulääkityksen. Se toki auttaa ensivaiheessa kipuun, mutta ei tehoa varsinaiseen ongelmaan, joka on usein häiriö lihastasapainossa, ryhdissä tai ergonomiassa. Kokemukseni perusteella sanoisin, että jopa 80 prosentissa tuki- ja liikuntaelinsairauksissa fysioterapeutin vastaanotto olisi se ensisijainen osoite.

Kokki muistuttaa, että monet nivel- ja selkäkivut selittyvät ihmisten heikolla lihaskunnolla ja kehon jumitilalla, jotka ovat fysioterapeuttien ja kiropraktikkojen erikoisalaa.

– Lääkäreiden puoleen kannattaa kääntyä pikaisesti, kun kivun takana on tapaturma tai kaatuminen. Tai silloin, kun ihminen ei kivuiltaan pysty minkäänlaiseen lihaskuntoharjoitteluun. Siinä vaiheessa lihaksia rentouttava kipulääkitys on tärkeää, jotta ihmisen aineenvaihdunta saadaan paremmin liikkeelle ja sitä kautta toimintakyky palautumaan, Kokki kertoo.

Älä anna kivun lannistaa

Esimerkiksi selkä- ja polvikivut lannistavat ihmiset yleensä toimettomiksi. Kokin ja useiden muiden spesialistien mukaan koko ajattelutapa pitäisi kääntää päälaelleen: kipujen iskiessä aktiivisen treenaamisen ja liikkumisen tärkeys päinvastoin korostuu.

– Suurta osaa tuki- ja liikuntaelinsairauksista pystytään vieläpä kontrolloimaan lääkkeettömästi ja varsinkin ilman leikkauksia – erityisesti erilaisen liikunnan avulla, Kokki näkee.

– Toimintakyvyn palauttaminen on täysin mahdollista myös vaikeissa nivelrikkotapauksissa aktiivisella, ohjatulla fysioterapialla, jossa vahvistetaan lihasvoimaa, liikkuvuutta ja kestävyyttä.

Peli ei ole menetetty

Perinteisiin kansantauteihin lääkkeettömiä parannuskeinoja kehitelleen Fysioline Group Oy:n johtaja Hannu Välikoski painottaa niin ikään asenteen tärkeyttä.

– Kun ihmisellä diagnosoidaan vaikkapa polven nivelrikko, helposti käy niin, että ajatellaan pelin olevan menetetty. Niin ei kuitenkaan missään nimessä ole, Välikoski ruotii.

Helposti ajatellaan, että lepo on parasta lääkettä, mutta todellisuudessa asia on juuri päinvastoin.

– Nivelrikkoja ei tunnetusti voida kokonaan parantaa, mutta siihen liittyviä kipuja pystytään hallitsemaan. Nimenomaan niin, että ihminen pystyy liikkumaan ja harjoittelemaan. Tekonivelten asentaminen on monilla nivelrikoista kärsivillä ennen pitkää edessä, mutta löytyy useita konsteja, joilla siihen joutumista pystytään pitkittämään viidellä tai jopa kymmenelläkin vuodella.

Lepo ei ole parasta lääkettä

Mitkä ovat niitä keinoja, joilla jopa haastavista tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivät ihmiset saadaan takaisin toimintakykyisiksi?

Hannu Kokki sanoo, että kipujen iskiessä ensimmäisenä on syytä käydä kartoittamassa tilanne fysioterapeutin vastaanotolla.

– Ensihetkestä lähtien ykköstavoitteen pitää olla se, että ihminen pystyisi mahdollisimman nopeasti aloittamaan säännöllisen liikunnan. Helposti ajatellaan, että lepo on parasta lääkettä, mutta todellisuudessa asia on juuri päinvastoin. Nivelrikon kaltaiset pysyvät vammat eivät useimmiten ole este urheilemisellekaan, Kokki sanoo.

”Tekoniveloperaatio vasta vihoviimeisin keino”

Kokki alleviivaa lääkkeettömien hoitojen merkitystä. Hänen mukaansa kivut ovat monesti pitkässä juoksussa poistettavissa potilaan omalla aktiivisuudella.

– Nivelrikkoisillekin on räätälöity oma selkeä hoitopolku, jossa tekoniveloperaatio on vasta vihoviimeisin keino. Ensimmäisessä vaiheessa kaikkein merkityksellisintä on lihasvoiman kasvattaminen. Sen jälkeen tulee kestävyysharjoittelu, ja kaiken aikaa myös oikeanlaisen ravinnon merkitys lisääntyy, Kokki selvittää.

– Jos nämä keinot eivät tehoa, kivut ovat lievitettävissä muun muassa mentolia sisältävällä kivunhoitovalmisteella. Nimenomaan mentolipohjainen kylmägeeli soveltuu hyvin polvi-, niska-, selkä- ja olkapääkipujen hoitamiseen – kuten myös sähköinen TENS-teknologiaan perustuva kivunlievityslaite.

Kokki näkee myös lääkkeelliset konstit järkevinä monien tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoitamisessa. Yksi niistä on kukonhelttauutetta sisältävän pistoksen laittaminen esimerkiksi polven nivelrikon kipualueelle.

– Noin 80 prosenttia nivelrikkopotilaista voi saada toimintakykynsä palautumaan, ja jo yhden pistoksen avulla – joku pariksi kuukaudeksi, joku jopa kokonaiseksi vuodeksi. Tämä on yksilöllistä, Kokki linjaa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?