Lihavuus on yleistynyt ja samalla ovat yleistyneet sen aiheuttamat syövät – ”Riski on helpommin nähtävissä”

Ylipainoisten osuuden lisääntyminen vaikuttaa siihen, että lihavuuteen liittyvä syöpäriski on helpommin nähtävissä uudemmissa tutkimuksissa.

Ylipaino on monen syövän, kuten esimerkiksi suolikanavan syöpien riskitekijä.

26.4.2019 13:47

Ylipainolla ja lihavuudella on aiemmin tiedettyä enemmän vaikutusta syövän syntyyn.

– Aiemmin ylipainon merkitystä ei ole nähty syövän synnyssä, osittain siksi, että väestö elää nyt pidempään kuin aikaisemmin ja saavuttaa siten syöpäalttiin iän useammin. Toisaalta ylipainoisten osuuden lisääntyminen vaikuttaa siihen, että lihavuuteen liittyvä syöpäriski on helpommin nähtävissä uudemmissa tutkimuksissa, Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi kertoo Ilta-Sanomille.

Aiheesta kertoi aiemmin Etelä-Suomen Sanomat.

Ylipaino on suolikanavan syöpien riskitekijä

Ilta-Sanomat kysyi ylipainosta lääketieteen tohtoriksi väitelleeltä, miltä Pitkänimen kertoma tulos kuulostaa.

– Ylipaino mainitaan varsin usein lääketieteellisessä kirjallisuudessa monen syövän riskitekijänä, lääketieteen tohtori Jukka Koffert kertoo.

Jukka Koffertin Turun yliopistossa kesäkuussa 2018 tarkastettu väitöskirjatutkimus osoittaa, että suolistossa tapahtuu merkittäviä aineenvaihdunnallisia muutoksia tyypin 2 diabeteksessa, ylipainossa sekä lihavuusleikkauksen jälkeen.

– Oman tutkimukseni aineisto oli melko pieni ja lyhytaikainen, mutta yleisellä tasolla ylipaino on monen syövän, kuten esimerkiksi suolikanavan syöpien riskitekijä, gastroenterologian erikoislääkärinä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä Koffert sanoo.

Olisiko siis syytä huolehtia painosta syöpäriskin takia?

– Ylipaino liittyy tietysti monin tavoin ihmisten sairastavuuteen, mutta ylipaino on osa kokonaisriskiä myös syövän synnyssä. Ylipaino tulee riskinä siellä osana, hän kertoo.

Noin 6 prosenttia kaikista syövistä johtuu lihavuudesta ja diabeteksesta

Ilmiöön pitää suhtautua vakavasti, sillä lihavuus ja diabetes ovat yleistyneet ympäri maailmaa ja samalla ovat yleistyneet myös niiden aiheuttamat syövät.

Uutispalvelu Duodecim kertoi helmikuussa 2018, että noin kuusi prosenttia kaikista syövistä johtuu lihavuudesta ja diabeteksesta. Kaikkiaan 175 maata kattava selvitys julkaistiin alunperin Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä.

Normaalipainon yläraja saadaan suunnilleen, kun pituudesta vähennetään 100. Esimerkiksi 175-senttisellä se on noin 75 kg.

Vaikka normaalipainoa ei saavutettaisikaan, jo kohtuullinen painon pudotus lisää terveyttä. Duodecimin mukaan hyvä tavoite on pudottaa 5–10 prosenttia painosta pois.

Viisi prosenttia on 120-kiloisella 6 kilogrammaa, satakiloisella 5 kiloa ja 80-kiloisella 4 kiloa. Sopiva laihtumisvauhti on 250–500 grammaa viikossa. Kilo viikossa on Duodecimin mukaan ehdoton yläraja.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?