Erota vakavat vatsakivut harmittomista väänteistä – näissä tapauksissa pitää hakeutua pikaisesti hoitoon - Terveys - Ilta-Sanomat

Erota vakavat vatsakivut harmittomista väänteistä – näissä tapauksissa pitää hakeutua pikaisesti hoitoon

Yllättäen alkanut ja voimakas kipu voi olla hälytysmerkki jostain vakavammasta.

Julkaistu: 24.4.2019 14:29

Jos vatsakipu ilmaantuu yllättäen ja jatkuu jatkumistaan, hakeudu hoitoon.

Perusterveiden ihmisten vastakivut ovat harvoin hälyttäviä. Joskus vatsa- ja suolistovaivat voivat kuitenkin kertoa jostain pahemmasta.

– Lievien ohimenevien kipujen vuoksi ei kannata lääkäriin mennä. Jos kipu helpottaa röyhtäyksestä, syömisestä tai ulostamisesta, se on usein harmiton, määritteli erikoislääkäri tässä jutussa.

Mistä voi päätellä, että vastakipu saattaa olla jotain vakavampaa? Yksi suuntaviitta on kivun luonne:

  • Kipu alkaa yhtäkkiä

  • Kipu on uusi

  • Kipu ei hellitä, vaan saattaa vaan voimistua

  • Akuuttiin kipuun liittyy muitakin oireita, kuten oksentamista, kuumetta tai muita kipuja

Kipukohtauksia

Kun vatsakipu alkaa äkkiä ja voimistuu 10–20 minuutin kuluessa, kyse voi olla sappiteiden tukoksesta tai virtsakivistä. Sappikivet oireilevat voimakkaalla ylävatsakivulla, joka voi säteillä selkään. Kipu tulee usein kohtauksina.

Virtsatiekivet syntyvät munuaisissa suolojen kiteytyessä. Kivet voivat siirtyä virtsateitä pitkin eteenpäin estämään virtsan kulkua, jolloin ne aiheuttavat varsin kivuliaita oireita.

Tuskainen tunne oikealla alavatsalla

Umpilisäkkeen tulehdus alkaa yleisenä vatsakipuna, joka alkaa paikallistua oikealle alavatsalle. Kipu pahenee usein yskiessä ja voimistuu hiljalleen. Tulehdukseen voi liittyä myös pahoinvointia, joskus ripulia.

Suomessa tehdään vuosittain 10 000 umpilisäkkeen poistoa tulehduksen tai sen epäilyn vuoksi.

Vatsan vasen puoli tulessa

Divertikuloosi eli umpipussitauti voi äityä harvinaisen ärhäkäksi. Suolen umpipussitaudissa paksusuolen seinämään on syntynyt pullistumia eli divertikkeleitä. Sadasta umpipussitaudista kärsivästä noin 1–2:lle tulee komplikaatioita.

Tyypillisin on divertikkelin tulehdus eli divertikuliitti. Sen oireita ovat kuume ja alavatsakipu, joka tuntuu yleensä vatsan vasemmalla puolella.

Aaltomaisesti alkava ja paheneva kipu

Jos suolen sisältö ei pääse kulkemaan normaalisti, suoli tukkeutuu. Suolitukos aiheuttaa aina kovia vatsakipuja, jotka alkavat lievinä ja muuttuvat tuntien kuluessa varsin ankariksi. Kipu on aluksi aaltomaista, myöhemmin jatkuvaa. Oireena on myös oksentaminen ja yleisen voinnin heikkeneminen.

Suolitukos voi kertoa myös suolistosyövästä.

Salamannopeaa kipua

Yhtäkkiä alkanut kova kipu voi kertoa jokin elimen puhkeamisesta tai repeämästä, kuten puhjenneesta mahahaavasta.

Mahahaavan tavallisin oire on syvällä keskellä ylävatsaa tuntuva jäytävä ja polttava kipu.

Puristavat tuntemukset ylävatsalla

Sydänkohtauksen tunnistaminen ei ole aina helppoa. Ehkä jopa joka viides kohtaus on oireeton tai oireiltaan sellainen, jota on hankala liittää sydänvaivoihin.

Sydäninfarkti voi tuntua myös ylävatsalla äkisti alkavana puristavana kipuna. Tuntemus kannattaa ottaa vakavasti.

Selvitä vaivojen syy

Turvotus, kipu ja kaasuttelu ovat suomalaisilla tavallisia. Suurin osa näistä oireista kärsivistä täyttää ärtyvän suolen oireyhtymän kriteerit. Se tarkoittaa niin sanottuja toiminnallisia vatsavaivoja, jotka voivat olla kiusallisia ja kivuliaita, mutta sinänsä vaarattomia.

Jos vatsakipu vaivaa toistuvasti, kivun syy kannattaa selvittää. Ärtyvän suolen oireyhtymän kaltaiset oireet voivat kertoa myös keliakiasta. Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja vaurioittaa suolinukkaa.

Joskus vaivojen syy voi olla laktoosi-intorelanssissa, jossa maitosokeri ei imeydy. Maitotuotteiden nauttimisen jälkeen voi silloin tulla ikäviä ilmavaivoja ja mahan nipistelyä.

Noin neljällä kymmenestä akuutteihin vatsakipuihin ei löydy mitään syytä ja vaivat paranevat itsestään. Aina jos vatsakipu ilmaantuu yllättäen eikä hellitä kotikonsteilla, älä jää silti kotiin arvuuttelemaan vaan hakeudu hoitoon.

Lähteitä: Terveyskirjasto, Sydän.fi, Käypä hoito, Keliakialiitto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?