Hammassairauksien yhteys sydäntauteihin vahvistui – suomalaistutkija selventää, miksi hampaiden harjaamisella voi torjua sydänoireita - Terveys - Ilta-Sanomat

Hammassairauksien yhteys sydäntauteihin vahvistui – suomalaistutkija selventää, miksi hampaiden harjaamisella voi torjua sydänoireita

Hammas- ja sydänsairauksien yhteys on ollut tiedossa jo pitkään. Sen sijaan on epämääräisempää, mikä tämän yhteyden viime kädessä aiheuttaa. Dosentti Pirkko Pussinen katsoo, että kyse on suun sairauksien aiheuttamasta tulehdustilasta, joka kuormittaa elimistöä pitkään jatkuessaan.

Parodontiitin tai karieksen kaltaiset suun tulehdukset aiheuttavat koko elimistön tulehdustilan.

18.4.2019 8:05

Uudessa korealaisessa tutkimuksessa on löytynyt yhteys heikon suuterveyden sekä sydän- ja verisuonisaurauksien kanssa. Laajan tutkimusaineiston mukaan sydän- ja verisuonitautien riskiä lisäsi hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti, hammaskaries sekä puuttuvat hampaat.

Sen sijaan riskiä pienensi hampaiden pesu vähintään kerran päivässä sekä hammaslääkärissä tai suuhygienistillä käynti vähintään kerran vuodessa.

Suomalainen tutkijaryhmä havaitsi suun tulehdusten yhteyden sydän- ja verisuonisairauksiin ensimmäisen kerran jo 30 vuotta sitten. Alan keskeisiä tutkijoita on dosentti Pirkko Pussinen Helsingin yliopistosta. Hän katsoo sairauksien yhteyden liittyvän siihen, että parodontiitin tai karieksen kaltaiset suun tulehdukset aiheuttavat koko elimistön tulehdustilan.

– Hampaiden kiinnityskudosten tulehdus eli parodontiitti ja myös karies johtuvat molemmat suun bakteerikannan muutoksesta. Koska suusta on yhteys sekä verenkiertoon että alemmas ruoansulatuskanavaan syljen välityksellä, tästä voi aiheutua koko elimistöä koskeva matala-asteinen tulehdustila. Pitkällä aikavälillä tällainen matala-asteinen tulehdus johtaa lisääntyneeseen sydäntautiriskiin ja myös muiden kroonisten sairauksien riskiin, Pussinen kertoo.

Periaatteessa sepelvaltimotaudissakin on kyse tulehdustilasta verisuonen seinämässä.

Tulehdus on kuin pitkäkestoinen stressireaktio elimistössä

Suusairaudet voivat lisätä sydäntautiriskiä Pussisen mukaan jopa kaksinkertaiseksi. Sydäntaudin korostunut riski johtuu viime kädessä siitä, että suusairaudet tekevät tulehduksesta − joka on elimistön täysin luontainen lyhytaikainen vastareaktio infektiota vastaan − pitkäaikaisen tilan. Tämä aiheuttaa kehossa ikään kuin jatkuvan stressireaktion.

– Matala-asteinen tulehdus johtaa sydäntautien riskiin, koska se on tavallaan pitkäkestoinen stressireaktio elimistössä. Tulehdus ei ole normaalitila. Siinä kehon tulehdusmekanismit ovat aktivoituneet. Lyhytkestoisenahan tulehdusreaktio on hyvä asia, koska se on elimistön oma puolustusmekanismi, joka yleensä parantaa sairauden. Mutta pitkäkestoisena se ei ole hyvä asia. Ja pysyvä tulehdusreaktio on juuri se, joka sen sydäntaudin kohonneen riskin viime kädessä aiheuttaa, Pussinen selventää.

Hoitamaton parodontiitti voi johtaa hampaiden menetykseen

Hampaiden heiluminen on merkki siitä, että parodontiitti on päässyt jo etenemään pitkälle ja hammas voidaan joutua poistamaan. Hampaan poistoon voi johtaa myös karies eli hampaan reikiintyminen, jos se on edennyt niin pitkälle, ettei sitä voida hoitaa.

– Parodontiitti voi hoitamattomana johtaa hampaiden menetykseen. Siksi hampaiden puuttuminen on yleensä osoitus siitä, että näitä tulehduksia on ollut aiemmin jo pitkään. Karies tekee samaa myös, jos se hoitamattomana johtaa hampaan juurenkärjen tulehdukseen, Pussinen sanoo.

Parodontiitti ja karies voivat hoitamattomina johtaa hampaan poistoon.

Pussinen korostaa elimistön toimivan kokonaisuutena, ja jonkin sairauden ilmeneminen suussa voi myös olla merkki laajemmasta bakteerikannan muutoksesta elimistössä, mikä voimistaa tulehdusta.

– Elimistössä asiat ovat yhteydessä toisiinsa. Se, että parodontiitti ilmenee suussa, voi kuvastaa sitä, että bakteerikannan koostumus koko ruuansulatuskanavassa mukaan lukien suun ja suoliston saattaa olla muuntunut. Ja kun elimistössä olevan bakteerikannan luontainen tasapaino muuttuu, elimistö vastaa tulehdusreaktiolla, Pussinen jatkaa.

Tällä hetkellä tehdään kiivaasti tutkimuksia, jotta voitaisiin vastata kysymyksiin, milloin, miksi ja kenellä bakteerikanta muuttuu ja mitkä tekijät altistavat sille. Tällaisten peruskysymysten selvittäminen on tärkeää sekä ennaltaehkäisyn että hoidon parantamisen kannalta.

”Ei ole asiallista pelotella myrkkybakteereilla”

Pussinen korostaa kuitenkin sitä, että on turhaa herättää ihmisissä mitään bakteerihysteriaa, koska elimistön normaalit bakteeriyhdyskunnat ovat ihmiselle vaarattomia ja ehdottoman tarpeellisia. Viime aikoina on esimerkiksi puhuttu suusta aivoihin kulkeutuvasta ”myrkkybakteerista” nimeltä Porphyromonas gingivalis, jonka esiintyminen suussa yhdistyy hampaan kiinnityskudostulehdukseen eli parodontiittiin.

– Ei ole asiallista pelotella myrkkybakteereilla, vaan pikemminkin kannustaa vain hoitamaan ihmisiä suunsa hyvin. Tämä niin sanottu myrkkybakteeri kuuluu kuitenkin suun normaaliflooraan ja sitä on miltei joka toisella suomalaisista aikuisista, Pussinen katsoo.

Hyvä uutinen on myös se, että ihminen voi pitkälti omilla kotitoimillaan pitää parodontiitin ja karieksen loitolla.

– Parasta hoitoa tähän on ennaltaehkäisy. Eli se, että ihminen itse huolehtii hyvin hammashygieniastaan. Tämä tarkoittaa sitä, että hampaat pestään kaksi kertaa päivässä ja myös hammasvälit putsataan hammaslangalla tai hammasväliharjalla päivittäin. Samoin on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärillä, koska sekä parodontiitti että karies ovat hammaslääkärin diagnosoitavissa ja hoidettavissa, Pussinen neuvoo.

Hyvin toimiva hammaskalusto parantaa elämänlaatua, tietävät kaikki hammasongelmista kärsineet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?