Maalaislääkäri Kiminkinen: Nainen, tarkista nämä 5 asiaa terveydestäsi - Terveys - Ilta-Sanomat

Maalaislääkäri Kiminkinen: Nainen, tarkista nämä 5 asiaa terveydestäsi

Julkaistu: 16.4.2019 19:00

Muun muassa vyötäröä, rintoja ja rasva-arvoja kannattaa tarkkailla.

Flunssat, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, masennus, ahdistuneisuus ja stressi ovat alle 40-vuotiaiden suomalaisnaisten yleisimpiä lääkärikäynnin syitä, kerroimme jutussamme.

Naiset osaavat pitää paremmin huolta terveydestään ja hakeutua lääkäriin miehiä herkemmin, sanoo maalaislääkäri Tapani Kiminkinen.

– Nuoret naiset ovat erittäin valveutuneita noin keskimäärin, Kiminkinen sanoo.

Parikymppiset tietävät edeltäviä sukupolvia paremmin, miten seksuaaliterveydestä, kuten ehkäisystä pitää huolehtia.

Ylipainosta ongelmia

Onneksi on hormonikierukka! Tätä suomalaista professori Tapani Luukkaisen kehitystyötä maalaislääkäri ei väsy kehumaan.

Siitä voi olla iso apu silloinkin, kun naiset alkavat kamppailla vuotohäiriöiden ja vaihdevuosioireiden kanssa.

Vaihdevuodet on ajanjakso, jolloin naisen munasarjojen estrogeenin eritys hiipuu ja lopulta sammuu. Nuorimmat vaihdevuosioireita potevat ovat Kiminkisellä olleet jopa vain 35-vuotiaita, vanhimmat 60 ikävuoden paikkeilla.

Hormonikierukan laittamista voi kuitenkin teknisesti vaikeuttaa koko kansan terveyteen säteilevä vitsaus: lihominen.

– Silloin tarvitaan avuksi terveydenhoitajan käsiä, jolloin saadaan kohdunsuulle säällinen näkyvyys.

Paino on herkkä asia, eikä lääkäreiden ole aina helppo ottaa sitä puheeksi. Siitäkin huolimatta, että liikakilot ovat monen sairauden, kuten kakkostyypin diabeteksen keskeinen vaaratekijä.

– Liikapaino säteilee alapäähänkin. Rasvakudos tuottaa jonkin verran estrogeeniä, joten lihavuus muodostaa vanhemmiten riskin kohdun syövälle ja provosoi vaihdevuosissa vuotohäiriöitä.

”Pakettihoito”

Menopaussi eli hetki, jolloin viimeiset kuukautiset tulevat – ja jo vuodet sitä ennenkin – on aina järkytys naisen elimistölle, ja autonominen hermosto reagoi siihen. Tulee muun muassa kuumia aaltoja, mielialanvaihteluja ja unihäiriöitä.

Kiminkiseltä löytyy kohdun omistavien naisten vaihdevuosiin ”pakettihoito”: hormonikierukka ja estrogeenilaastari.

– Hujautetaan hormonikierukka kohtuun ja laitetaan laastari persuukseen. Se ohittaa maksan, jolloin ei tule laskimoveritulppia eikä kilpirauhasen vajaatoimintaa potevien tyroksiinin tarve lisäänny.

Jos käytetään pelkkää estrogeeniä, kohdun limakalvo alkaa paksuuntua ja syöpäriski sitä myötä lisääntyä. Helpointa estrogeenikorvaushoito on silloin, jos kohtu on poistettu.

Maalaislääkäri muistuttaa, että gynekologisissa tarkastuksissa on hyvä käydä – vaikka esimerkiksi paikallisestrogeeniä saakin ilman reseptiä.

Kiminkinen liputtaa myös paikallisestrogeenin puolesta. Gynekologisessa tarkastuksessa ei sitä saadakseen tarvitse välttämättä käydä, sillä paikallisestrogeeni on vapautettu käsikauppaan.

– Riski rintasyövälle on paikallisesti annosteltuna olematon, hän sanoo.

Paikallisestrogeenillä on etunsa.

– Suksi luistaa paremmin seksissä eikä tule yhtä herkästi virtsa- eikä muitakaan tulehduksia. Paikallisestrogeeni kuuluu myös virtsankarkailun perushoitoon lihastreenin lisäksi.

Ei periaatteellista huolta naisista

Terveysasioissa Kiminkinen on enemmän huolissaan miehistä kuin naisista.

– Naisethan ne hommaavat miehiä seutukuntaa kiertävältä radalta hoitoon ja soittelevat minulle.

Joukkotarkastukset pitävät naiset tasaisesti kontaktissa terveydenhuoltoon.

– Viiden vuoden välein käydään papa-testissä ja tissiä litistetään etenkin riskivuosina. Miehillä ei ole oikein mitään vastaavaa, että heitetäänpä munat siihen pöydälle ja katsotaan mikä niissä oikein on vikana.

Nainen – muista ainakin nämä 5 asiaa

1. Tarkastele ja tunnustele rintojasi säännöllisesti, esimerkiksi kerran kuukaudessa. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, joka ilmoittaa usein itsestään kyhmynä.

2. Mittaa vyötärönympäryksesi.

Vyötärölihavuudella on todettu selvä yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan sekä tyypin 2 diabetekseen.

Merkittävästä vyötärölihavuudesta on kyse, kun vyötärön ympärysmitta on yli 90 senttiä.

3. Selvitä, onko suvussasi tautitaakkaa (valtimonkovettuma-, kakkostyypin sokeri- tai verenpainetauti) ja ota se huomioon. Jos omilla vanhemmillasi on esimerkiksi epäedulliset rasva-arvot, ne voivat olla perillisilläkin. Rasva-arvoista on syytä muutenkin olla tietoinen. Kakkostyypin diabetes on vielä tuntemattomasta syystä naisten sepelvaltimoille vaarallisempi kuin miehillä.

4. Käy säännöllisesti gynekologisessa tarkastuksessa myös sen jälkeen kun kuukautiset ovat loppuneet, sillä gynekologisenkin syövän vaara lisääntyy vanhemmiten. Jos menkat ovat jo loppuneet vaihdevuosien takia, mene aina vastaanotolle, jos saat veristä vuotoa. Tällöin taustalla saattaa olla pahanlaatuinenkin sairaus. Gynekologisia tarkastuksia tekevät myös yleislääkärit.

5. Hommaa verenpainemittari ja tarkkaile lukemia.

Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille ja aivohalvauksille.

Korkea verenpaine altistaa salakavalasti myös verisuoniperäiselle muistisairaudelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?