Maalaislääkäri Kiminkinen: Erektio-ongelmat voivat olla ensimerkki sairaudesta – mies, selvitä nämä 5 asiaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Maalaislääkäri Kiminkinen: Erektio-ongelmat voivat olla ensimerkki sairaudesta – mies, selvitä nämä 5 asiaa

Julkaistu: 12.4.2019 19:00

Monia keski-ikäisiä riivaavat liikapaino, metabolinen oireyhtymä, rasvamaksa ja koholla pysyttelevä verenpaine. Silti lääkärintarkistuksista lipsutaan.

Kun mikä tahansa omassa terveydessä mietityttää, lääkäriin menoa ei kannata arkailla. Jotain perää taitaa silti olla siinä, että moni mies ei lääkäriin hanakasti hakeudu.

Maalaislääkäri Tapani Kiminkistä askarruttaa etenkin nuorten miesten kahtiajako. Osalla pyyhkii erinomaisesti, mutta osa syrjäytyy jo varhain.

Jos koulutukseen ei pääse kiinni, ongelmat tuppaavat kasaantumaan. Voi tulla liikapainoa, päihteidenkäyttöä tai muuta huolettomuutta hoitaa omaa terveyttä.

– Miehistä kyllä tarttoo olla huolissaan, Kiminkinen sanoo.

– Ääripäähän ei mihinkään lääkäriin tule.

Laajassa perspektiivissä kyse tosin on yhteiskunnallisesta pulmasta, joka ei yksin lääkärissä ratkea – vaikka lääkärilläkin onkin vaikutusmahdollisuutensa.

  • Katso videolta, millaisia vinkkejä Kiminkinen antaa miehille.

Maalaislääkäri Tapani Kiminkisen mukaan osalla nuorista miehistä pyyhkii erinomaisesti, mutta osa syrjäytyy jo varhain.

Viimeistään keski-iässä syytä tsempata

Noin nelikymppiset miehet elävät toisella tavalla ratkaisevia vuosia loppuelämänsä kannalta. Keski-ikä on senioriterveyden etsikkoaika.

– Jos ei liiku ja huolehdi itsestään keski-iässä, se lisää riskiä muun maussa gerasteniaan.

Se tarkoittaa vanhenemiseen liittyvää haurastumista, lihaskatoa sekä elimistön yleistä heikkenemistä. Seniori-iässä ne voivat saada vaikkapa pienen infektion kääntymään kohtalokkaaksi.

Monia keski-ikäisiä riivaavat liikapaino, metabolinen oireyhtymä, rasvamaksa ja koholla pysyttelevä verenpaine. Silti lääkärintarkistuksista lipsutaan.

– Kunnes oven pielessä kysytään tyypillisin kysymys: miksi ei ota eteen. Jos pikkuveitikka ei enää kunnollisesti nouse, se voi olla ensimmäinen merkki valtimonkovettumataudista. Silloin ei riitä pelkästään korrenvahvistajan määrääminen. Pitää tutkia mies perusteellisemmin.

Liikapaino voi laskea testosteronipitoisuutta merkittävästi.

– Tuommoiset viisi yksikköä, mikä on paljon se.

Vaikuta itse

Erektio-ongelmiin ja moniin sairausriskeihin voi merkittävästi vaikuttaa itse elintavoillaan. Tupakka kannattaa jättää pois, liikkua pitää ja jättää makkarat vähemmälle.

Kasvisten lisääminen sekä kovien rasvojen kuten voin vaihtaminen pehmeisiin kasvis- ja kalarasvoihin on aina hyvä ajatus. Hyvä rasva auttaa elimistöä tuuppaamaan pois haitallista kolesterolia.

– Rasvat pehmeäksi, vaikka munassa pehmeneminen on huono juttu!

Miesten olisi syytä tarkastella verenpainettaan, mitata vyötärönympärystään ja mennä aina lääkäriin, jos on virtsaamisvaikeuksia.

Mies – tarkista ainakin nämä 5 asiaa

  1. Mittaa vyötärönympäryksesi. Vyötärölihavuudella on todettu selvä yhteys lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien vaaraan sekä tyypin 2 diabetekseen. Merkittävästä vyötärölihavuudesta on kyse, kun vyötärön ympärysmitta on yli 100 senttiä.

  2. Selvitä, onko suvussasi tautitaakkaa (valtimonkovettuma-, kakkostyypin sokeri- tai verenpainetauti) ja ota se huomioon. Jos omilla vanhemmillasi on esimerkiksi epäedulliset rasva-arvot, ne voivat olla perillisilläkin.

  3. Hommaa verenpainemittari ja tarkkaile lukemia. Verenpainetauti altistaa monille sairauksille, mm. sydän- ja verisuonitaudeille, aivohalvauksille ja salakavalasti myös verisuoniperäiselle muistisairaudelle.

  4. Ole tietoinen rasva-arvoistasi. Korkea kolesteroli aiheuttaa verisuonten ahtautumista, mikä voi pahimmillaan johtaa sydän- tai aivoinfarktiin. Kolesterolitaso on hyvä tietää jo nuorena erityisesti silloin, jos siihen on sukurasite.

  5. Jos sinulla on virtsaamisvaikeuksia, mene aina lääkäriin. Kyse saattaa olla eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta, joka voi hoitamattomana johtaa vakaviinkin munuaisongelmiin. Virtsaamisvaikeudet voivat olla merkki myös eturauhassyövästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?