Uutta tietoa vaikeasta verenpaineesta – jopa 30 prosentilla potilaista verenpainetta ei saada laskemaan tavoitteeseen edes usealla lääkkeellä

Julkaistu:

Verenpaine
Vaikeahoitoinen verenpaine on hyvin yleinen ongelma.
Vaikeahoitoinen verenpaine alenee tehokkaasti renaalisella denervaatiolla eli munuaisvaltimoiden hermotuksen katetripoltolla, mutta sen käyttöä ovat rajoittaneet puutteellinen tutkimustieto pitkäaikaisvaikutuksista ja turvallisuudesta. Nyt julkaistujen monikansallisten tulosten perusteella denervaatio näyttäisi kuitenkin säilyttävän tehonsa ja turvallisuutensa ainakin kolmen vuoden ajan.

European Heart Journalissa julkaistut tulokset ovat uskottavia, sillä ne perustuvat suurimpaan ja kattavimpaan renaalisen denervaation vaikutuksia kartoittavaan rekisteriin. Tutkimuksessa oli mukana runsaan 1 700 potilaan rekisteritietoja.

Tulosten mukaan vaikeahoitoista verenpainetta potevien systolinen verenpaine laski denervaation ansiosta huomattavasti ja vaikutus pysyi samana kolmen vuoden seurannan ajan. Lääkärin vastaanotolla tehdyissä mittauksissa systolinen verenpaine laski 17 mmHg ja vuorokausimittauksissa 8 mmHg. Muutokset olivat vielä suurempia potilailla, joiden verenpaine oli erityisen korkea ja vaikeahoitoinen.

Potilaiden munuaisten toiminnassa ei havaittu ongelmia, jotka olisivat liittyneet denervaatioon. Kaikkien osallistujien munuaistoiminta heikkeni seurannan aikana, mutta muutos oli samaa luokkaa kuin tässä potilasryhmässä muutenkin havaitaan.

Renaalisessa denervaatiossa potilaan verenpainetta lasketaan hillitsemällä sympaattisen hermoston yliaktiivisuutta, joka kohottaa verenpainetta. Korkean verenpaineen kehittymisen kannalta pidetään erityisen merkittävänä munuaisten sympaattisen aktiivisuuden lisääntymistä. Denervaatiossa tätä aktiivisuutta vähennetään hiljentämällä munuaisten hermosäikeitä, mikä johtaa verenpaineen laskuun.

Vaikeahoitoinen verenpaine on hyvin yleinen ongelma. Noin 5–30 prosentilla potilaista verenpainetta ei saada laskemaan hoitotavoitteeseen edes kolmella tai useammalla lääkkeellä.

Suomessa renaalista denervaatiota ei ole suositeltu vaikeahoitoiseen verenpaineeseen, koska tieto pitkäaikaisvaikutuksista on puuttunut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt