Uskaltaako halpoja aurinkolaseja käyttää? Asiantuntija vastaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Uskaltaako halpoja aurinkolaseja käyttää? Asiantuntija vastaa

Ei ole takeita, että kaikki ”kiinakauppojen” aurinkolasit ovat silmille turvallisia.

Jos aurinkolasit eivät suodata UV-säteilyä, niiden käyttäminen voi aiheuttaa palamisvaurioita luomille, silmänympärysiholle tai sarveiskalvolle.

2.4.2019 15:42

Tekisi mieli hankkia kevääksi uudet, edulliset aurinkolasit – mutta uskaltaako halpoja laseja käyttää?

– Kyllä ja ei, vastaa Näkemisen ja silmäterveyden toimiala NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

– Käytännössä kaikissa EU:n alueella myytävissä aurinkolaseissa pitää olla CE-merkintä, joka tarkoittaa sitä, että lasit täyttävät ultraviolettisäteilyn suodatukselle asetetut vaatimukset. Ne leikkaavat ultraviolettisäteilyn pois eivätkä laske sitä silmään sisälle.

Siitä ei kuitenkaan ole takeita, että kaikki ”kiinakauppojen” aurinkolasit ovat merkinnöistään huolimatta aidosti vaatimukset täyttäviä.

– Ongelma tällä hetkellä on, että esimerkiksi Kiinassa valmistettujen aurinkolasien vastuuttomat jakelijat saattavat yksinkertaisesti tilata niihin haluamansa merkinnät ilman, että tuotteet testataan.

– Samoin saattaa olla, jos tilataan halpa tuote aasialaisesta verkkokaupasta. Kovin harva niiden tuotteista on EU:n alueella aidosti testattu.

Pahimmassa tapauksessa tilanne on Tastin mukaan se, että aurinkolasit ovat tummat, mutta niissä ei ole ultraviolettisäteilyn suodatusta riittävässä määrin.

– Sellaisessa tilanteessa on parempi olla ilman aurinkolaseja kuin niin, että aurinkolasien takana mustuainen suurentuu, ja silmän sisärakenteisiin pääsee ultraviolettisäteilyä.

Halvatkin voivat olla turvalliset

Tast korostaa, että halvoistakin aurinkolaseista löytyy sellaisia, joita voi käyttää täysin turvallisesti.

– Jos CE-merkitty tuote on EU:n alueella hyväksytyn laitoksen testaama, se on turvallinen, vaikka hinta olisi halpakin.

Myös myyntipaikka kertoo turvallisuudesta.

– Luottaisin tässä asiassa vahvasti tunnettuihin jakelijoihin. Ostaisin siis halvat lasit tunnetulta toimijalta, joka muutenkin myy edullisempia tuotteita – esimerkiksi marketeista.

– Isot toimijat lähtökohtaisesti huolehtivat siitä, että heidän myymänsä tavara täyttää perusvaatimukset, Tast sanoo.

Silmän alueelle voi tulla palamisvaurioita kuten muuallekin ihoon

Aurinkolasien tehtävä on vähentää valon määrää ja häikäisyä sekä suojata silmää ja erittäin herkkää silmänympärysihoa ultraviolettisäteilyltä.

Jos aurinkolasit eivät suodata UV-säteilyä, niiden käyttäminen voi aiheuttaa palamisvaurioita luomille, silmänympärysiholle tai sarveiskalvolle.

– Silmän ympärille voi tulla ihon palamiseen viittaavia vaurioita kuten muuallekin suojaamattomaan ihoon. Jos näitä vaurioita tulee sarveiskalvon pinnalle, puhutaan lumisokeudesta.

Toinen ultraviolettisäteilyn aiheuttama vaara liittyy pitkäaikaisvaikutuksiin, jotka syntyvät vuosien tai vuosikymmenten kuluessa.

– UV-säteilyn vaikutukset kumuloituvat elimistöön. Jos ei käytetä asianmukaisia aurinkolaseja, osa säteilystä sitoutuu silmän sisäiseen linssiin. Vuosien mittaan siihen voi kehittyä ennenaikainen samentuma eli kaihi.

Tutkimusten mukaan pitkäaikainen UV-säteilylle altistuminen on yhteydessä myös silmänpohjan rappeumiin.

– Jos UV-säteilyä ja valon sinisiä aallonpituuksia pääsee silmän pohjalle asti, ne saattavat aiheuttaa solukuolemia, joilla voi olla yhteys rappeumien syntyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?