Nainen, älä sivuuta näitä oireita – ne voivat olla syövän merkkejä - Terveys - Ilta-Sanomat

Nainen, älä sivuuta näitä oireita – ne voivat olla syövän merkkejä

Hoitomahdollisuudet ovat sitä paremmat, mitä aikaisemmin syöpä havaitaan.

Oudot muutokset rinnoissa kannattaa aina tutkituttaa.

26.3.2019 13:12

Kuukautisten alkaminen, raskaus, menopaussi – naisen keho kohtaa vuosien varrella monenlaisia muutoksia, joihin saattaa liittyä kiusallisiakin oireita.

Uusina ilmaantuviin oireisiin tai muutoksiin kannattaa aina kiinnittää huomiota eikä arkailla lääkäriin hakeutumista. Joskus oireet voivat kertoa jostain vakavammasta, kuten syövästä.

Tutkittaessa hyvin suuri osa oireista viittaa lopulta aivan muihin vaivoihin kuin syöpään. Jos taas oire liittyy syöpään, hoitomahdollisuudet ovat sitä paremmat, mitä aikaisemmin syöpä havaitaan.

Naisten yleisimpiä syöpiä ovat rinta-, paksusuoli-, keuhko- ja kohdunrunkosyöpä.

Esimerkiksi näitä oireita etenkin naisten kannattaa tarkkailla.

1. Muutokset rinnoissa

Rintasyöpä on naisten tavallisin syöpä, jota havaitaan vuosi vuodelta useammin. Rintasyövän tyypillinen oire on kyhmy, mutta syöpä voi ilmoittaa itsestään myös muilla tavoin.

Kyhmyn lisäksi rintasyövän oireena voi olla nännin sisään vetäytyminen, nännipihan ihottuma tai haavauma tai kirkas tai verinen erite nännistä. Myös rinnan ihon vetäymä tai rinnan koon tai muodon selkeä muutos voivat olla rintasyövän oireita.

Syövästä voi kertoa myös toispuoleinen rintarauhasen kipu, joka ei liity kuukautiskiertoon.

2. Turvotus ja vatsavaivat

Turvotus kuuluu silloin tällöin elämään, mutta joskus se voi liittyä myös sairauksiin. Vatsan turpoaminen voi liittyä esimerkiksi suolistosyöpään tai munasarjasyöpään, kun kasvain tuottaa nestettä.

Suolistosyövän tunnistamista vaikeuttaa se, että todettavat oireet, kuten vatsakipu, ummetus, ripuli, turvotus ja vaihteleva suolen toiminta, ovat sellaisia, ettei niitä osata pitää vakavina – eivätkä ne aina sitä olekaan.

3. Verenvuoto

Jos sinulla on vielä kuukautiset, mutta saat vuotoja niiden välissä, asia kannattaa tarkistaa. Ylimääräinen verenvuoto on yksi kohdunrunkosyövän oire.

Mikäli olet ohittanut vaihdevuodet, vuotoja ei enää pidä tulla. Jos vaihdevuosien jälkeen ilmaantuu veristä vuotoa jatkuvana tai useammin kuin kerran, noin 30–50 prosentissa syynä on kohdunkaulan tai kohdunrungon syöpä.

4. Ihomuutokset

Mikä tahansa uusi iholle ilmaantuva muutos, joka muuttaa muotoaan, kokoaan tai väriään, on syytä näyttää lääkärille. Joka toinen melanooma tulee kohtaan, jossa ei aiemmin ole ollut luomea.

Suuontelon syövän ensimmäisenä oireena voi olla huonosti paraneva, usein melko kivuton haavauma.

5. Verta ulosteessa

Veri voi näkyä ulosteessa punaisina juovina tai siitä saattaa tulla hyvin tummaa. Jos ulosteessasi on jatkuvasti verta, käväise lääkärissä. Veri voi olla merkki suolistosyövästä.

6. Laihdut selittämättömästi tai ruokahalu on kadoksissa

Stressi, kiire tai masennus voivat aiheuttaa sen, ettei ruoka maistu. Jos ruokahaluttomuudelle tai laihtumiselle ei löydy mitään selitystä, on syytä käydä lääkärillä.

Painon putoaminen voi olla yksi merkki siitä, että elimistössäsi kaikki ei ole kohdillaan.

7. Pitkittynyt yskä

Etenkin tupakoitsijalle yli kuukauden jatkuva yskä on lääkärissä käynnin aihe. Valtaosa keuhkosyövistä johtuu tupakasta.

Veriyskä on oire, jonka vuoksi on syytä hakeutua pikaisesti lääkäriin.

Keuhkosyövän voi kuitenkin saada, vaikka ei polttaisikaan. Noin 15 prosenttia keuhkosyöpään sairastuneista ei ole koskaan tupakoinut. Myös säännöllinen tupakansavussa oleilu eli passiivinen tupakointi lisää keuhkosyövän riskiä.

Lähteitä: Terveyskirjasto, Syöpäjärjestöt

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?