Endometrioosi – kivulias sairaus, jonka kanssa moni nainen jää yksin: ”Kuin joku kaivertaisi alavatsaa taltalla” - Terveys - Ilta-Sanomat

”Kuin joku kaivertaisi alavatsaa taltalla” – moni nainen jää endometrioosikipujen kanssa yksin

Moni kärsii, kun endometrioosia ei ole tunnistettu ja alettu hoitaa ajoissa.

Kipu on usein jatkuva osa endometrioosiin sairastuneen arkea.

24.3.2019 18:00

Eniten sattuivat kramppikohtaukset.

– Ne iskivät milloin missäkin: töissä, suojatiellä, juuri kun piti lähteä tapaamaan kavereita. Kohtauksen aikana oli pakko mennä kyykkyyn tai mieluiten kyljelleen makaamaan. Kipua on vaikea kuvailla, mutta luulen, että tuntuisi samalta, jos joku kaivertaisi alavatsaa leveällä taltalla, kuvailee Anne Ignatius kirjassaan.

Hänellä todettiin 25-vuotiaana endometrioosi.

Ignatius kertoo tarinansa teoksessaan Joka kymmenes nainen – elämä endometrioosin kanssa (Teos 2018). Se sisältää eri naisten tarinoita ja alleviivaa sitä, että endometrioosin tunnistamisessa on vielä paljon puutteita. Siitäkin huolimatta, että sairaus voi aiheuttaa kovia kipukohtauksia.

Kipujen vuoksi Ignatius kertoi myös lähimmille työtovereilleen sairaudestaan.

– Että ei kannata ihmetellä, jos menen yhtäkkiä kippuraan lattialle ja kiroilen ja puhisen tuskasta. Kerroin myös, että olen tottunut kohtauksiin ja ne menevät ohi, mutta niiden aikana minua ei voi auttaa. Toivoin, että kramppien aikana minun annetaan vain olla. En halunnut käyttää voimiani vakuuttaakseni muille, että pärjään, enkä kaivannut ylimääräistä huomiota.

Kolme leikkausta ja vyöhyketerapia toivat vihdoin helpotusta Anne Ignatiuksen endometrioosioireisiin.

Vaikea tunnistaa

Endometrioosia sairastaa arvioilta joka kymmenes nainen. Sairauden luonne on jokaisella erilainen, tarinat vaihtelevat. Kuinka paljon seksi sattuu, kuinka paljon pelottaa, että puoliso kyllästyy ja jättää. Kuinka kipeältä lapsettomuus tuntuu.

Moni kärsii, koska sairautta ei ole tunnistettu ja alettu hoitaa ajoissa. Jopa useita vuosia viivähtänyt diagnoosi ei ole poikkeus.

Endometrioosi ei aina tule esiin ultraäänessä tai gynekologisessa sisätutkimuksessa ja lääkärit voivat arvioida, että oireet johtuvat esimerkiksi kuukautisista tai toiminnallisista vatsavaivoista.

Esimerkiksi kirjassa haastateltu Katja kävi parikymppisenä toistuvasti ankarien kuukautiskipujen vuoksi terveyskeskuksessa, mutta lääkäreiden selitys toisti samaa kaavaa: kuukautiskivut kuuluvat naisen elämään. Ultraäänikuvissa ei koskaan näkynyt mitään tavanomaisesta poikkeavaa.

Vasta kun hän vaatimalla vaati pääsyä tähystysleikkaukseen, kipujen syyksi paljastui endometrioosi.

Oireita

Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella. Endometrioosiin voivat sairastua kaikki, joilla on kohtu ja munasarjat.

Oireita ovat muun muassa:

  • kipu alavatsan, sukuelinten tai lantion alueella

  • yhdyntäkipu yhdynnän aikana tai heti sen jälkeen

  • jatkuva uupumus

  • lapsettomuus

  • turvotus

  • pahoinvointi

  • suolisto-ongelmat, kuten ummetus ja ripuli

  • selkäkivut

Endometrioosista ei voi parantua, mutta oireita pystytään lievittämään hormonilääkityksellä ja/tai leikkauksella.

Kivulla ei ole kattoa

Kaikkea ei vielä tiedetä endometrioosikivuista. Kivut liittyvät sekä estrogeeniin että siihen, että endometrioosi aiheuttaa elimistössä tulehduksen. Ne ruokkivat toinen toisiaan.

Pahimmillaan kipu toistuu saman kaavaan mukaan. Se vaikuttaa koko elämään.

Sadun kipu alkoi alavatsan kipristelyllä. Silloin olo oli vielä siedettävä ja Sadusta tuntui, että kipu on hallittavissa. Aikansa kipristeltyään kipu voimistui ja siirtyi myös peräsuoleen. Silloin ei voinut puhua enää siedettävästä kivusta.

Pahimpaan aikaan Satu ei käytännössä poistunut kotoaan yli puoleen vuoteen. Joinain päivinä hän lyyhistyi kivusta lattialle ja jäi siihen pariksi tunniksi makaamaan, koska ei pystynyt liikkumaan.

Jotkut lääkärit olivat varmoja, että Sadulla on endometrioosi. Toiset ajattelivat, että ei tässä endometrioosista ole kyse.

Parisuhteeseen kuormaa

Kivut kuihduttivat myös Sadun seksihalut. Yhdyntä tuntui epämiellyttävältä ja suorastaan sattui. Jos penis osui oikein kipeään kohtaan, se sai aikaan saman reaktion kuin jos käsi osuu kuumalle hellalle. Pelkkä kiihottuminenkin alkoi sattua mahassa.

Seksitöntä kautta kesti puolisen vuotta. Satua harmitti, mutta puoliso sanoi aina, että jos Satu ei pysty, niin sitten ei pysty, mutta toivottavasti vielä joskus pystyy. Läheisten tuella on sairastuneelle iso merkitys.

Pauliina kertoo tajunneensa, että sairaus ja lapsettomuus tiivistivät hänen ja hänen miehensä suhdetta. Heistä tuli ”taistelupari”. Endometrioosi ei automaattisesti aiheuta lapsettomuutta, mutta se voi vaikeuttaa raskaaksi tulemista.

Oululainen Kasper tiesi naimisiin mennessään, että sairaus saattaa vaikuttaa hänenkin elämäänsä hyvin pitkään.

– Tänä päivänä kenenkään ei tarvitse seurustella tai mennä naimisiin vasten tahtoaan. Valitsin vaimoni vapaaehtoisesti. Tämä on meidän elämäämme, hän sanoo.

Vaikeinta on se, kun näkee rakkaansa kärsivän.

Henkistä kipua

Muiden voi olla vaikea ymmärtää endometrioosista kärsivän kivun suuruutta.

Pauliinan mukaan henkinen kipu on kaikkein vaikeinta. Jos ihminen ei ole itse kokenut jatkuvaa kipua, on vaikea ymmärtää, miten paljon se voi vaikuttaa elämään ja mielenterveyteen.

Henkistä kipua ovat naisille tuottaneet myös ne lääkärit ja terveydenhoitajat, jotka ovat vähätelleet heidän oireitaan.

Kun Satu lopulta leikattiin, ärhäkkää endometrioosia löytyi joka puolelta vatsaonteloa. Leikkauksen teki sama gynekologi, joka oli ollut varma, että Satu kuvitteli vaivansa. Hän ei tullut leikkauksen jälkeen katsomaan Satua.

25.–31.3. vietetään endometrioosiviikkoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?