Allergisen keväästä voi tulla tukala – koivun siitepölyä on luvassa viime vuotta enemmän

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan lämmin kesä sai siitepölyä tuottavat koivun kukinnat rehottamaan.

Allergisten kannattaa suunnata nenäliinaostoksille, sillä tiedossa on paljon siitepölyä.

20.3.2019 14:15

Joillekin kevät tarkoittaa luonnon heräämistä ja kävelylenkkejä pitkään kaivatussa auringonpaisteessa. Toisille vaihtuva vuodenaika merkitsee, että on aika lähteä nenäliinaostoksille ja suojaan joka paikan tukkivalta siitepölyltä.

Jos kuuluu jälkimmäiseen epäonnisten allergikkojen ryhmään, on nenäliinoille tänäkin keväänä käyttöä – valitettavasti vielä viime vuotta enemmän.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemien laskelmien mukaan koivun norkkoja on tänä keväänä viime vuotta enemmän. Norkkojen runsaus tarkoittaa myös suurempia siitepölymääriä.

– Siitepölykeväästä on tulossa ainakin pahempi kuin viime vuodesta, mutta mikään huippuvuosi ei ole tiedossa, Luken tutkija Tatu Hokkanen kertoo.

Lämmin kesä kasvatti kukintoja

Syy seurantametsissä havaittuun norkkojen runsauteen piilee Hokkasen mukaan viime vuoden poikkeuksellisessa säässä: kesän harvinaisen lämmin sää tuntuu nyt tämän kevään niiskutuksena.

Tällä hetkellä siitepölyä tuottavat leppä ja pähkinäpensas ovat aloittaneet jo kukinnan, ja allergiset voivat saada oireita etenkin maan etelä- ja keskiosissa. Lepän ja pähkinäpensaan siitepölyä voi lähipäivinä kulkeutua myös jo koko maahan Lappia lukuun ottamatta.

Suomessa eniten allergiaoireita aiheuttava koivu aloittaa kukinnan yleensä huhti-toukokuun vaihteessa. Juuri koivun siitepölyä on tänä keväänä luvassa viime vuotta enemmän.

Suomalaisten siitepölyallergiaa aiheuttaa yleisimmin koivu.

Kun allergiakeväästä on selvitty, keskikesällä kukinnan aloittavat puolestaan heinät, joista ainakin 40 lajia tuottaa allergisoivaa siitepölyä. Myös useita allergikkoja kiusaava pujo alkaa kukkia heinäkuun puolen välin jälkeen.

– Ajankohdat riippuvat ihan säätiloista, eli siitä miten kevät etenee, Hokkanen täsmentää.

Ennen kotimaisia koivukukintoja Suomeen kulkeutuu kuitenkin siitepölyä jo ulkomailta. Allergiapölyä voi kulkeutua hiljalleen Suomeen jopa tuhansien kilometrien takaa. Tyypillisesti Suomessa aivastellaan kuitenkin Keski-Euroopan pohjoisosista ja esimerkiksi Ruotsista kulkeutuvan siitepölyn takia.

Köhinää ja vetistelyä

Siitepölyallergia aiheuttaa useimmin oireita hengitysteissä ja silmissä. Oireina ovat nuha, aivastelu, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä sekä astmaoireet. Suomalaisista jopa 20 prosenttia kärsii inhottavista oireista.

Useimmilla siitepölyallergisilla myös silmät punoittavat, kutisevat, kirvelevät sekä vetistävät. Monet kokevat väsymystä ja myös atooppinen ihottuma saattaa pahentua.

Lievät oireet saattavat usein mennä ohi itsestään, mutta päivittäisiä allergiaoireita kannattaa lääkitä apteekista saatavalla antihistamiinilla. Nenäoireiden hoitoon on saatavilla myös kortisonipohjaisia nenäsuihkeita. Vakavista allergiaoireista kannattaa myös käydä lääkärin vastaanotolla.

Myös vuorokauden aika ja sää vaikuttavat siitepölyn määrään. Allergikolla on kurjin olo kuivana ja tuulisena iltapäivänä. Kostea sää ja sateet puolestaan hillitsevät siitepölyn määrää.

Jotain hyvää siitepölystä sentään seuraa. Vaikka ihmiset saavat kärvistellä siitepölyn keskellä, voi lohduttautua sillä, että luontoa se sentään hellii. Käytännössä runsas siitepölyn määrä tarkoittaa, että esimerkiksi koivu kukkii runsaasti ja tuottaa paljon siemeniä, jotka varisevat maahan jatkamaan kasvuaan.

Ajankohtaista siitepölytilannetta voi seurata Turun yliopiston siitepölyseuranta Norkosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?