Hammaslääkäri listaa 8 henkilökohtaista asiaa, jotka hän näkee suustasi heti – jopa sairaudet voivat paljastua - Terveys - Ilta-Sanomat

Hammaslääkäri listaa 8 henkilökohtaista asiaa, jotka hän näkee suustasi heti – jopa sairaudet voivat paljastua

Julkaistu: 15.3.2019 15:04

Hammaslääkäri voi pystyä tekemään kattaviakin päätelmiä ihmisen terveydentilasta.

Hammaslääkärin tuolissa sitä tulee joskus mietittyä: kun nyt avaan suuni, mitä kaikkea se minusta ja elämäntavoistani hammaslääkärille paljastaa?

Aika paljon, vastaa hammaslääkäri ja lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson PlusTerveydestä. Suu kun ei ole irrallinen osa ihmistä vaan tiiviissä yhteydessä koko muuhun elimistöön.

– Suusta näkyvät aika hyvin sekä ihmisen yleinen terveydentila että se, miten hän itseään hoitaa, Kaj Karlsson kertoo.

Hyvä että näkyvät, sillä joskus aivan muualla päin kehoa kytevät sairaudet löytyvät ensimmäiseksi suun kautta. Viime vuonna hammaslääkäri kertoi Me Naisille, että joka vuosi kymmeniä ihmisiä makaa teho-osastolla suussa olevien ongelmien takia. Jutussa kerrotaan myös yhdeksän suun hälytysmerkkiä.

Karlsson kertoo lähettäneensä hammaspotilaita yleislääkärille, kun suusta on löytynyt esimerkiksi vatsahappo-ongelmiin viittaavia muutoksia.

– Hammaslääkäri ei tutki vain hampaita vaan tekee koko suun terveystarkastuksen.

Tässä kahdeksan asiaa, jotka ammatti-ihminen voi suustasi nähdä. Katso koko 12 kohdan listaus Me Naisten sivustolla julkaistusta jutusta.

1. Hörpit makuvesiä pitkin päivää

Hammaslääkäri tunnistaa, jos tapanasi on siemailla makuvesiä, tuoremehua, energiajuomaa, limsaa tai light-juomia. Happamien juomien aiheuttamasta hammaseroosiosta on tullut tämän ajan kansantauti.

Eroosiossa hammasta suojaava kova kiille liukenee pois, ja alta paljastuu pehmeämpi hammasluu. Se ei kestä käyttöä. Hampaat kuluvat, murenevat, reikiintyvät ja vihlovat. Kurjinta on, että kerran kadonnutta kiillettä ei saa takaisin.

Hampaiden kannalta on parempi juoda litra limua kerran päivässä kuin pieniä kulauksia pitkin päivää. Jos sen sijaan naukkailet maustamattomia kuplavesiä, hammaslääkäri ei huomaa mitään. Pelkkä hiilidioksidi ei hampaita liuota.

2. Kahvi tai tee maistuu

Makeuttamaton kahvi ja tee eivät hampaita vahingoita, mutta värjäävät kyllä. Hampaat saavat saman kellertävän sävyn kuin kahvi- tai teemuki, joka on jäänyt pidemmäksi aikaa tiskaamatta. Värjäymät lähtevät pois putsaamalla, sekä hampaista että mukista.

3. Stressi vaivaa

Stressi jättää merkkejä hampaisiin ja kieleen. Stressaantunut voi narskuttaa eli kiristellä hampaitaan niin, että ne kuluvat. Hän myös usein jännittää kieltä hampaita vasten, jolloin kielessä erottuu selvä piparkakkureuna.

4. Nenä on tukossa

Jos nenä on usein tukossa, hengitys kulkee suun kautta. Silloin etuhampaat ja ikenet kuivuvat ja hammaskiveä saattaa ilmaantua paikkoihin, joihin sitä ei normaalisti kerry.

Myös suuhengittäjän limakalvot ovat ärtyneitä omalla erityisellä tavallaan. Havainnot voivat saada hammaslääkärin kysymään sinulta allergioista.

5. Vatsahapot vierailevat suussa

Joskus kiille kuluu takahampaiden sisäpinnoilta. Silloin kokenut hammaslääkäri alkaa aavistella, että kulumista aiheuttavat suuhun nousevat vatsahapot. Taustalla voi olla esimerkiksi refluksitauti.

6. Rouskuttelet kasviksia

Tuttu hammaslääkäri voi huomata senkin, jos olet ryhtynyt kasvissyöjäksi. Kasviksia kannattaa ehdottomasti syödä paljon, koska se tekee oikeasti hyvää terveydelle, mutta kasvissyöjäkin tarvitsee säännölliset ruoka-ajat.

Ennen kaikkea hänen hampaansa tarvitsevat päivän aikana monta selkeää, useamman tunnin mittaista taukoa, joiden aikana ei syödä hedelmiä eikä lorauteta etikkaista balsamicoa salaattiannokseen. Kaikki hedelmät ovat hapokkaita, sitrushedelmät kaikkein eniten. Ja kaikki hapan kuluttaa kiillettä.

7. Alkoholista on tullut ongelma

Alkoholin ongelmakäyttö tekee muutoksia limakalvojen rakenteeseen ja väriin. Niistä hammaslääkäri voi päätellä, että nyt ei ole kaikki kohdallaan.

8. Puutostauti on edennyt

Puutostaudeista vakavimmat näkyvät kielessä ja limakalvoilla. Esimerkiksi perniöösi anemia eli B12-vitamiinin puute saa kielen näyttämään turvonneelta ja sileältä. Vakava D-vitamiinin puutos voi puolestaan vaurioittaa hampaiden kiinnityskudoksia. Hammaslääkäri on harvoin se, joka nämä taudit ensimmäisenä diagnosoi, mutta hänkin ne huomaa.

Artikkelin on tuottanut Kodin Kuvalehti, ja se on julkaistu ensin Menaiset.fi:ssä. Voit lukea koko 12 kohdan listauksen täältä.

Lue myös:

4 hammaslääkäriä paljastaa, mitä tuotteita he itse käyttävät – yhtä tuoteryhmää ei suosittele yksikään

Sähköhammasharja ei takaa puhtaita hampaita – suosittu harjaustapa voi vesittää kaiken

Selviytyjät viikkoja ilman hammasharjaa – mitä hampaille tapahtuu, jos niitä ei pese?

Tiesitkö tämän hammastahnasta? 6 + 7 nokkelaa käyttötarkoitusta arjen ihmeaineelle

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?