Jo 100 000 suomalaista sairastaa salakavalaa glaukoomaa, joka voi vaurioittaa näköä

Glaukooma eli silmänpainetauti on näköhermosairaus, joka on alkuvaiheessa täysin oireeton.

Varhainen toteaminen on silmänpainetaudin hoidossa ensisijaista.

13.3.2019 16:34

Glaukoomapotilaita on Suomessa jo noin 100 000.

Suurin osa uusista tapauksista löytyy sattumalta, koska potilas ei ole tunnistanut vähäoireista sairauttaan. Silmänpaineen on havaittu olevan koholla vain noin puolella sairastuneista, Mehiläisen tiedotteessa kerrotaan.

Kun glaukooma alkaa aiheuttaa oireita, se on yleensä jo edennyt pitkälle.

Hoidon kannalta tärkeintä on taudin varhainen toteaminen. Mehiläisen silmätautien erikoislääkäri Marko Määtällä on käypä vinkki: käy silmälääkärissä viimeistään ikänäköoireiden ilmaannuttua, tyypillisesti noin 45-vuoden iässä.

Sen jälkeen silmät on syytä tarkistuttaa aina 3–5 vuoden välein. 60-vuotiaasta lähtien silmät tulee tarkistuttaa kolmen vuoden välein. Jos suvussa on suuri alttius glaukoomaan, on syytä tehdä tarkastuksia tiheämmin.

Tehokasta hoitoa saatavilla

Glaukoomaan on olemassa tehokas hoito, silmänpaineen alentaminen. Hoitona käytetään yleisimmin silmätippoja, mutta potilaalle voidaan antaa myös laserhoitoa tai suorittaa leikkaus, jossa parannetaan painetta aiheuttavan nesteen poistumista silmästä. Lisäksi sairastunut tarvitsee jatkuvaa seurantaa ja hoitoa.

Tauti diagnosoidaan silmälääkärin suorittaman terveystarkastuksen ja koneellisten lisätutkimusten avulla. Tutkimuksissa voidaan havaita taudille tyypillinen merkki eli hermokudoksen kato näköhermossa, ja näkökenttätutkimuksessa löydetään myös sokeita pisteitä.

Ikääntyminen altistaa

Silmänpainetaudin kehittymiselle altistavat muun muassa:

  • ikääntyminen

  • kohonnut silmänpaine

  • likitaitteisuus

  • lähisuvussa esiintyvä glaukooma

  • silmälääkärin toteama mykiöhilsetys

Myös hyvin alhainen verenpaine saattaa olla glaukooman riskitekijä.

Hoitamattomana ja näköhermovaurion edetessä näkökenttä alkaa supistua reunoiltaan. Ajan myötä se voi kehittyä ns. putkinäöksi tai johtaa jopa näön menettämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?