Yhä useampi lapsi on hengenvaarassa ykköstyypin diabeteksen takia – vanhemmat luulevat oireita vatsataudiksi tai flunssaksi

Julkaistu:

Tyypin 1 diabetes
Uudenmaan alueella on viime vuosina tavattu hälyttävän paljon hengenvaarallisia ketoasidooseja.
Ykköstyypin diabeteksen puhkeaminen voi johtaa hengenvaaralliseen tilaan ja tehohoitoon. Tavallista on, että oireiden luullaan johtuvan mahataudista tai flunssasta.

Usein sairaalaan tuodaan lapsia, joiden diabetesoireet ovat jääneet kotona huomaamatta, ja lapselle on kehittynyt hengenvaarallinen ketoasidoosi.

Lastenendokrinologi Anna-Kaisa Tuomaala HUS:sta kertoo, että Uudenmaan alueella on viime vuosina tavattu hälyttävän paljon diagnoosivaiheen ketoasidooseja.

– Kun Suomessa ketoasidoosi on kehittynyt keskimäärin 23 prosentille diagnoosivaiheen potilaista, Lastenklinikalla se oli 30 prosentilla ja Jorvissa 40 prosentilla tuoreista tyypin 1 diabetespotilaista vuonna 2017. Hoitoon hakeutumisessa on ollut huomattavia viiveitä, ja tästä olemme hyvin huolissamme.

Ketoasidoosin hoitaminen on haastavaa

Vaikka diabeteksen hoito on Suomessa hyvää, Tuomaalan mukaan ketoasidoosin hoitaminen on haastavaa.

– Ketoasidoosi on vaarallinen tila, koska nestetasapaino on järkkynyt ja veri on muuttunut liian happamaksi. Vaikka pääsisi hoitoon ja hoito osataan tehdä hyvin, sekään ei aina riitä.

Tärkeää olisikin kiinnittää huomiota tyypin 1 diabeteksen oireisiin, joista tavallisimpia ovat janotus, pissatus sekä taudin edetessä myös oksentelu ja tiheä hengitys.

– Jos kertaalleen kuivaksi oppineella lapsella tulee uudestaan yökastelua, täytyy hälytyskellojen soida ja veren tai virtsan sokeripitoisuus mitata. Sokeri pitää tutkia myös, jos mahataudin merkkinä on pelkkä oksentelu. Lääkäriin tai terveydenhoitajalle menoa ei saa pitkittää.

Oireet ilmaantuvat pikkuhiljaa

Oireet tulevat usein salakavalasti pikkuhiljaa, ja diabetes puhkeaa helposti infektion aikana tai sen jälkeen. Ellei hoitoa aloiteta, lapsen vointi romahtaa nopeasti muutamien päivien aikana.

Neuvolassa, kouluterveydenhoidossa tai päivystyksessä tehtävä sokerimittaus on helppo toimenpide, eikä siihen tarvita kuin virtsanäyte tai tippa verta. Jos sokeriarvot ovat koholla, hoito aloitetaan välittömästi.

– Hoito meillä Suomessa on hirvittävän hyvää. Terveyskeskuksista potilaat osataan kyllä lähettää jatkohoitoon, ja me osaamme hoitaa, kun vain saadaan diagnoosi ja hoito päästään aloittamaan.

”Diagnoosin saaminen ei ole maailmanloppu”

Tuomaalalla on itselläänkin tyypin 1 diabetes, ja hän tietää, että sairauden kanssa pystyy viettämään tavallista elämää.

– Diagnoosin saaminen ei ole maailmanloppu. Teknologiakin, kuten insuliinipumput, glukoosisensorit ja hybridikeinohaimat auttavat paljon.

Suomessa lapsia sairastuu tyypin 1 diabetekseen eniten maailmassa. HUS:n alueella lapsia ja nuoria sairastuu joka vuosi noin 120. Koko Suomessa diagnosoidaan vuosittain noin 500 uutta tapausta alle 15-vuotiailla ja 1 500 yli 15-vuotiailla.

Kaikkiaan Suomessa on tyypin 1 diabeetikoita noin 50 000.

Tuomaala kertoo diagnoosien määrän pysyneen tasaisena viime vuodet, mutta Uudenmaan alueella varsinkin alle 5-vuotiailla pikkulapsilla diagnooseja on suhteellisen paljon.

Mikä on ketoasidoosi?

Tyypin 1 diabetes on insuliinipuutossairaus, jossa elimistö itse tuhoaa insuliinia tuottavat beetasolut. Insuliini puolestaan on elintärkeä hormoni, sillä se kuljettaa glukoosia soluille polttoaineeksi.

Jos insuliinia ei ole, veren glukoosipitoisuus nousee, munuaiset yrittävät korjata tilannetta poistamalla glukoosia ja sen mukana vettä.

Tästä seuraa elimistön vakava kuivuminen, ja veren pH:n muutos vaarallisen happamaksi. Samalla elimistö yrittää tuottaa energiaa rasvasta, jolloin syntyy ketoaineita. Näiden yhteisvaikutuksena elimistöön kehittyy hengenvaarallinen ketoasidoosi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt