Suolistosyövät yleistyvät, älä ohita näitä oireita – 5 asiaa lautasella, jotka voivat vaikuttaa sairastumisriskiin - Terveys - Ilta-Sanomat

Suolistosyövät yleistyvät, älä ohita näitä oireita – 5 asiaa lautasella, jotka voivat vaikuttaa sairastumisriskiin

Suolistosyöpä on yleisin syöpätauti rintasyövän ja eturauhassyövän jälkeen.

Suolistosyövän oireet ilmaantuvat vähitellen ja voivat helposti sekoittua muihin vatsavaivoihin, joita kaikilla toisinaan on.­

28.2.2019 12:05

Suolistosyöpiin sairastuu joka vuosi yli 3 000 suomalaista, ja määrä on lisääntymässä.

Merkittävin syy syöpien määrän kasvuun on ikääntyvä väestö, mutta nelikymppisenkään sairastuminen ei ole mitenkään poikkeuksellista, vatsaelinkirurgian erikoislääkäri, dosentti Arto Rantala Turun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoi aiemmin.

– Yleisin syöpätauti rintasyövän ja eturauhassyövän jälkeen on suolistosyöpä, ja se on yhä lisääntymässä, Rantala sanoi.

Suurin osa suolistosyöpiin, eli paksusuolen syöpään tai peräsuolen syöpään, sairastuneista on yli 60-vuotiaita.

Toisaalta nuoremmassa nelikymppisten ikäryhmässä syöpä saattaa jäädä huomaamatta.

– He eivät välttämättä hakeudu lääkäriin, tai sitten oireita ei tutkita, vaikka ne olisivat samat, joita vanhemmalla alettaisiin selvittää.

Älä ohita näitä oireita

Suolistosyövän oireet ilmaantuvat vähitellen ja voivat helposti sekoittua muihin vatsavaivoihin, joita kaikilla toisinaan on.

Asiantuntijoiden mukaan selkeät muutokset vatsan toiminnassa ovat aina syy hakeutua lääkäriin.

Terveyskylän mukaan suolistosyöpä voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  • Yleisiä paksu- ja peräsuolisyövän oireita ovat erilaiset vatsan toimintahäiriöt ja muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeus.

  • Oireina voi esiintyä myös ulostamispakkoa, limaisia ja niukkoja ulosteita tai vatsan turvottelua ja kouristelua.

  • Syöpä voi myös aiheuttaa laihtumista.

  • Lisäksi syöpä vuotaa usein verta ulosteeseen, mikä voi aiheuttaa anemiaa.

  • Joskus syöpä voi aiheuttaa suolen tukkeuman, jolloin oireet ovat selvästi rajummat. Tuolloin oireina on oksentelu, ulostamisvaikeus sekä erittäin kova vatsakipu.

Suolistosyövän havaitseminen varhain on oleellisen tärkeää, sillä aikaisin löydetyn ja leikatun syövän ennuste on hyvä, mutta pitkälle levinnyttä syöpää ei pystytä kokonaan parantamaan.

Ruokavaliolla saattaa olla vaikutusta

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja syöpälääkäri Timo Joensuu ovat koonneet kirjaansa Syö hyvin, voi paremmin – Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena uusimman tiedon ravinnon merkityksestä suolistosyövän ehkäisyssä. Kirja listaa viisi ensisijaista toimenpidettä.

5 keinoa suolistosyövän ehkäisyyn:

1. Pysyttele normaalipainossa

Normaalipaino tarkoittaa painoindeksiä 18,5–24,9. Laihduta hitaasti, jos painoindeksi on yli 25.

2. Huolehdi kokonaisruokavalion terveellisyydestä

Tavoitteena on kasvispainotteinen suositusten mukainen tai Välimeren ruokavalio. Ruokavalion vaikutukset terveyteen ja syöpään ratkaisee se, minkälainen arkiruokavalio vuosien mittaan on. Yksittäiset lipsumiset eivät ole haitallisia.

3. Vältä prosessoitua lihaa

Vältä tai käytä vain satunnaisesti.

4. Vähennä punaista lihaa

Käytä enintään 500 grammaa viikossa kypsänä.

5. Huolehdi kuidun saannista

Kuidun saanti saisi olla runsasta. Tähtää ainakin 30 grammaan kuitua päivässä.

Tupakka, alkoholi ja liikkumattomuus vaikuttavat myös

Ravinnon lisäksi myös liikunta on terveystekijä, jolla on merkitystä suolistosyövän ehkäisyssä, muistuttaa Terveyskirjasto.

– Tupakka ja alkoholi lisäävät suolistosyöpäriskiä, niin kuin sairastumista myös moneen muuhun syöpään, Terveyskirjaston artikkelissa todetaan.

Lähteet: Reijo Laatikainen & Timo Joensuu: Syö hyvin, voi paremmin – Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena (Kirjapaja, 2017), Terveyskirjasto, Terveyskylä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?