Suolen pullistumat yleistyvät – tunnista mahakipu, jossa ainoa oikea osoite on päivystys

Julkaistu:

Suolisto
Ikääntyminen ja vähäinen kuidunsaanti lisäävät umpipussitaudin eli divertikuloosin riskiä.
Kovia alavatsakramppeja ja verta ulosteessa. Ne veivät nelikymppisen miehen lopulta päivystykseen. Kyse ei ollut vatsahaavasta eikä tulehduksellisesta suolistosairaudesta vaan divertikuloosista eli umpipussitaudista, joka oli äitynyt harvinaisen ärhäkäksi. Aiheesta kertoi Guardian-lehti.

Umpipussitauti itsessään ei ole erityisen harvinainen, vaikka tarkkaa arviota sen esiintyvyydestä onkin vaikea antaa, kertoo professori, gastrologisen kirurgian erikoislääkäri Jukka-Pekka Mecklin.

Terveyskirjaston mukaan alle 45-vuotiailla suolen yksittäisiä pullistumia on noin kymmenellä sadasta, yli 80-vuotiailla suurimmalla osalla. Kun pullistumia on useita, puhutaan umpipussitaudista eli divertikuloosista.

Suolen umpipussitaudissa paksusuolen seinämään on syntynyt pullistumia eli divertikkeleitä. Ne syntyvät hiljalleen vuosien kuluessa ilmeisesti siksi, että suolen sisällä oleva paine pullistaa suolen heikkoa kohtaa ulospäin. Ummetustaipumus ja vähäkuituinen ruoka lisäävät painetta.

Yleistyvä vaiva

Divertikuloosi komplikaatioineen on yleistymässä. Siihen vaikuttaa muun muassa länsimainen, kuituköyhä ruokavalio. Myös ikääntyminen lisää taipumusta saada pullistumia.

Tulevaisuudessa umpipussitautia voi vielä lisätä väestön lihominen. Ruotsalaisessa väestötutkimuksessa todettiin ylipainon ja lihavuuden lisäävän keski-ikäisillä miehillä vakavaoireisen, sairaalahoitoa vaativan divertikkelin tulehduksen eli divertikuliitin riskiä.

Vain joka viides umpipussitaudista kärsivä saa pullistumista oireita. Monia pullistumat eivät siis vaivaa lainkaan.

– Minullakin on niitä, mutta en kärsi ummetuksesta tai muista suolioireista. Pullistumat havaittiin sattumalta, kun menin suolitähystykseen täytettyäni 60 vuotta, Mecklin sanoo.

Paksusuolen umpipussit löytyvät useimmiten sivulöydöksenä, kun muiden oireiden vuoksi tehdään paksusuolen tähystys.

Kipuisa tulehdus

Sadasta umpipussitaudista kärsivästä noin 1–2:lle tulee komplikaatioita. Tyypillisin on divertikkelin tulehdus eli divertikuliitti. Sen oireita ovat kuume ja alavatsakipu, joka tuntuu yleensä vatsan vasemmalla puolella. Vertailun vuoksi: tulehtunut umpilisäke on oikealla.

Harvinaisempaa on umpipussin puhkeaminen, johon liittyy äkillinen kova vatsakipu. Seurauksena on pikaista hoitoa vaativa vatsakalvon tulehdus. Hoitamattomana se voi olla hengenvaarallinen.

– Joskus toistuvat divertikkelitulehdukset voivat arpeuttaa ja ahtauttaa suolta, jolloin arpeutunut suolen osa voidaan joutua leikkaamaan. Divertikkeleitä ei ole peräsuolen alueella, ja siksi näihin leikkauksiin ei liity riskiä pysyvästä suoliavanteesta.

Etenkin miehillä divertikuliitit voivat joskus aiheuttaa virtsarakon fisteleitä, jotka johtuvat siitä, että tulehtunut paikka liimaantuu kiinni virtsarakkoon ja tulehdus puhkaisee reitin suolesta virtsarakkoon.

Fistelin oireet ovat helposti tunnistettavat: rakossa on raju tulehdus ja virtsatessa virtsaputkesta tulee ilmaa.

Hoidossa mullistus

Divertikkelitulehduksen hoito on muuttunut tällä vuosikymmenellä dramaattisesti.

– Aikaisemmin divertikkelin tulehdusta on hoidettu melko vahvalla antibioottikuurilla. Tällä vuosikymmenellä Suomessa ja muualla Euroopassa on tehty useita tutkimuksia, joissa on voitu todeta, että alkuvaiheen divertikkelitulehdus rauhoittuu yhtä hyvin tulehdusta lievittävällä kipulääkkeellä.

Näin voidaan välttää antibioottikuureja, jotka voivat muuttaa suoliston bakteerikantaa epäedulliseen suuntaan pitkäksi aikaa.

Jos divertikkelitulehdus iskee, kuume nousee ja mahakipu estää normaalin liikkumisen, oikea paikka tilanteen arvioitiin on päivystys.

– Tapauksissa, joissa tulehdusarvot ovat korkeat, tehdään vatsan tietokonekuvaus. Sillä diagnoosi ja sen vaikeusaste varmistuu, ja oikeat hoitolinjat voidaan valita.

Runsaskuituinen ruokavalio ja liikunta voivat ennaltaehkäistä divertikkeleiden muodostumista. Täysin niiltä voi silti olla vaikea omin toimin välttyä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt