Aivoinfarkti voi kehittyä hiljaa ja huomaamatta – nämä hälytysmerkit kannattaa tunnistaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Aivoinfarkti voi kehittyä hiljaa ja huomaamatta – nämä hälytysmerkit kannattaa tunnistaa

Aivoverenkiertohäiriöt ovat suomalaisten kolmanneksi yleisimpiä kuolinsyitä. Onneksi valtaosa tapauksista on estettävissä elintapoja muuttamalla.

25.2.2019 19:00

1. Aivoverenkiertohäiriöitä on monenlaisia

AVH eli aivoverenkiertohäiriö on yhteisnimitys useille eri sairauksille. Niistä yleisin on aivoinfarkti eli tukos aivovaltimossa. Tukoksen vuoksi osa aivoista ei saa tarvitsemaansa happea ja on vaarassa tuhoutua.

Aivoverenvuodossa taas aivoverisuoneen, tavallisimmin pieneen aivovaltimoon, tulee repeämä, josta vuotaa verta aivokudokseen. Vamman aiheuttama aivoverenvuoto voi tulla myös aivokalvon alle.

TIA on ohimenevä aivoverenkiertohäiriö.

2. Aivoverenkiertohäiriön hälytysmerkit

Tyypillisiä oireita ovat kehon toisen puolen äkilliset halvausoireet: käsi tai jalka tuntuu voimattomalta ja puutuneelta tai toinen suupieli alkaa roikkua. Puhe saattaa muuttua sammaltavaksi ja sanat voivat olla hukassa. Osa näkökentästä voi sumentua tai ilmetä kaksoiskuvia. Aivoverenkiertohäiriöön voivat viitata lisäksi äkilliset tasapaino- ja kävelyvaikeudet yhdessä huimauksen kanssa.

TIA:ssa oireet ovat samantyyppisiä, mutta ne menevät ohi nopeasti, yleensä minuuteissa.

Tukos aivovaltimossa ei useimmiten aiheuta särkyä. Sen sijaan aivoverenvuotoon liittyy toisinaan muiden oireiden lisäksi äkillinen ja kova pääkipu.

3. AVH voi jäädä huomaamatta

Viime vuosina on tullut lisää tietoa niin sanotusta pienten suonten taudista. Sillä tarkoitetaan salakavalasti kehittyvää aivoinfarktien sarjaa. Vasta kun alkaa ilmaantua selkeitä oireita ja aivot kuvannetaan, paljastuu kymmeniä pieniä huomaamatta jääneitä infarkteja.

Pienten suonten tauti heikentää kognitiivisia kykyjä ja kymmenkertaistaa muistisairauden riskin. Ikääntyvällä, muistioireilevalla henkilöllä tulisikin epäillä Alzheimerin taudin ohella pienten suonten tautia varsinkin silloin, jos hänellä on useita AVH:n riskitekijöitä.

Onneksi jopa 80 prosenttia tapauksista olisi estettävissä kokonaan elämäntapoja muuttamalla ja omiin riskitekijöihin vaikuttamalla.

4. Hae heti apua

Mitä nopeammin aivoverenkiertohäiriön hoito aloitetaan, sitä paremmin se tehoaa. Jos oireita ilmaantuu, on ehdottoman tärkeää soittaa aikailematta hätänumeroon 112.

Sairastunut ei yleensä itse huomaa avuntarvetta tai ei osaa ottaa yhteyttä oikeaan paikkaan. Tällöin menetetään arvokasta aikaa. Omalle terveysasemalle ei pidä mennä jonottamaan eikä varsinkaan lähteä itse auton rattiin.

Sairaalassa selvitetään kuvantamistutkimuksessa, onko aivoissa tukos vai vuoto. Niiden oireet saattavat muistuttaa toisiaan, mutta hoidot ovat aivan erilaiset.

Myös ohimenevät TIA-oireet pitää tutkia, sillä ne enteilevät vakavamman aivoverenkiertohäiriön ilmaantumista – usein jo lähipäivinä.

5. AVH:t ovat yleisiä

Aivoinfarktin saa joka vuosi noin 18 000 ja aivoverenvuodon noin 1 800 suomalaista. Ohimeneviä TIA-oireita kokee vuosittain noin 5 000 henkeä. Päivittäin aivoverenkiertohäiriöön sairastuu siis keskimäärin 68 suomalaista.

AVH on suomalaisten kolmanneksi yleisin kuolinsyy.

6. Aivoverenkiertohäiriön seuraukset

Koska aivot säätelevät ihmisen kaikkea toimintaa, vauriot niissä vaikuttavat monin tavoin. Seuraukset voivat olla fyysisiä, psyykkisiä tai sosiaalisia.

Tyypillisiä fyysisiä haittoja ovat esimerkiksi raajojen halvausoireet ja tunnottomuus. Yksi yleisimmistä AVH:n vaikutuksista on afasia eli häiriö puhumisessa, puheen ymmärtämisessä, lukemisessa tai kirjoittamisessa. Tavallisia ovat myös muistin, hahmottamisen ja tarkkaavaisuuden pulmat.

Asiantuntijana vastaava ylilääkäri, neurologian professori Risto O. Roine Turun yliopistollisesta keskussairaalasta ja Aivoliitto ry:stä.

Voiko sairastumisen välttää? Miten aivoinfarktia hoidetaan? Lue koko juttu Me Naisista.

Lue myös

Aivotutkija: Älä tee aivoillesi ainakaan näitä kolmea karhunpalvelusta

Nämä vatsaoireet ovat vakavia: ”Lääkäriin pitää ottaa yhteyttä heti”

Tunnetko usein outoa väsymystä? Saatat sairastaa alkoholistien vaivana pidettyä yleistä tautia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?