Näin valitset terveellisen viljatuotteen – muista pari asiaa kaupassa - Terveys - Ilta-Sanomat

Näin valitset terveellisen viljatuotteen – muista pari asiaa kaupassa

Tutkimustulosten perusteella täysjyväviljat ja pitkälle prosessoitu vilja ovat kaksi täysin eri asiaa.

Valkoisen leivän jättäminen vähemmälle on ihan fiksua, mutta täysjyväviljan välttämiseen ei löydy mitään tieteellisiä perusteita, sanoo asiantuntija.­

24.2.2019 8:08

Viljatuotteisiin liittyy paljon väärinkäsityksiä, sillä usein kaikki viljavalmisteet mielletään samanlaisiksi tai puhutaan epämääräisesti hiilihydraateista.

– Yksi viljakriittisyyden suurimmista väärinymmärryksistä on niputtaa yhteen kaikki viljat, totesi ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm aiemmin.

Joissakin trendiruokavalioissa viljaa on vältelty, vaikka totaalikiellon sijaan huomio tulisi kiinnittää siihen, minkälaisesta viljasta on kyse – täysjyvästä vai pitkälle prosessoidusta valkoisesta viljasta.

Tutkimustulosten perusteella täysjyväviljat ja pitkälle prosessoitu vilja ovat kaksi täysin eri asiaa.

– Kun valkoisen leivän jättäminen vähemmälle on ihan fiksua, täysjyväviljan välttämiseen ei löydy mitään tieteellisiä perusteita.

Gluteenin haitoista näyttöä vain keliaakikoille

Gluteeniton ruokavalio on autoimmuunisairaus keliakian hoitokeino, sillä gluteenia sisältävät viljat, kuten ruis, vehnä ja ohra, vaurioittavat keliaakikon suoliston limakalvoja.

Jos gluteeni ei aiheuta ongelmia, asiantuntijat eivät suosittele välttämään sitä. Laillistettu ravitsemusterapeutti Kati Laine muistutti aiemmin, että gluteenin haitallisuudesta ei ole tutkimusnäyttöä kuin keliaakikoille.

– Gluteeniherkkyyden olemassaolosta kiistellään. Yleensä gluteeniin yhdistettävien oireiden taustalta löytyvät FODMAP-hiilihydraatit. Jotkut voivat olla herkistyneitä gluteenillekin, mutta se on huomattavasti harvinaisempaa, Laine sanoi.

Täysjyväviljan terveyshyötyihin kuuluu se, että kuidut pitävät yllä suoliston hyvää mikrobikantaa, mikä taas tukee terveyttä ja vastustuskykyä. Jos viljavalmisteet jäävät ruokavaliosta kokonaan pois, kuitulähteiden kirjo köyhtyy.

Tarkista kuitu – ja sokeri

Jos haluaa syödä terveellisesti, ensimmäinen viljatuotteesta tarkistettava asia on kuidun määrä.

Viljatuotteen laatu on sitä parempi, mitä enemmän siinä on kuitua ja vähemmän sokeria.

– Sokeri ei liity viljaan sinänsä, mutta sitä lisätään joihinkin tuotteisiin – ja samaa tuotetta voidaan mainostaa täysjyväviljalla, Fogelholm sanoi.

Hän antoi myös ohjeet terveellisen viljatuotteen valintaan.

Kiinnitä huomiota näihin viljatuotteissa:

  • Katso tuoteselosteesta elintarvikkeen kuidun ja sokerin määrä.

  • Valitse leipä, jossa kuitua on vähintään 6 g / 100 g ja sokeria enintään 6 g/ 100 g.

  • Runsaskuituisen leivän määritelmä on, että se sisältää vähintään 6 g kuitua sadassa grammassa. Käytännössä tämä kuitumäärä tarkoittaa, että tuotteessa on mukana riittävästi täysjyväviljaa, vaikkei se olisi puhdasta täysjyvää.

  • Sokeri on leivässä harvoin ongelma, mutta esimerkiksi saaristolaisleivissä sitä voi olla runsaasti.

  • Muroissa, mysleissä ja puuroissa valitse tuote, jossa kuitua on vähintään 10 g / 100 g ja sokeria enintään 10 g / 100 g.

  • Edellä mainitut kuidun ja sokerin raja-arvot ovat viitteelliset muistisäännöt. Tuote on sitä parempi, mitä enemmän siinä on kuitua ja mitä vähemmän sokeria.

  • Pastatuotteissa suosi täysjyvää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?