Kutiseeko? Kyse ei välttämättä olekaan hiivatulehduksesta – yli puolet oireista voi olla jotain muuta - Terveys - Ilta-Sanomat

Kutiseeko? Kyse ei välttämättä olekaan hiivatulehduksesta – yli puolet oireista voi olla jotain muuta

Pelkkä kutina ei kerro hiivatulehduksesta.

Julkaistu: 20.2.2019 13:04

Hiivalääkkeiden turhaa käyttöä tulisi välttää.

Moni nainen tietää, miltä tuntuu, kun alapäässä on jotain pielessä. Kutittaa hillittömästi, haiseekin. Sen täytyy olla hiiva!

Oireiden taustalla on kuitenkin vain harvoin kyse hiivatulehduksesta, kertoo Mehiläisen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tuuli Soini. Jopa yli puolet hiivatulehdukseen viittaavista oireista johtuu muista syistä kuin hiivasta.

Kutinan mahdollisia syitä:

  • Ihon ja limakalvojen kuivuminen

  • Erilaiset tulehdukset

  • Ihosairaudet ulkosynnyttimissä

Mitä iäkkäämmällä naisella kutina esiintyy, sitä useammin taustalla on muu syy kuin hiivatulehdus.

Kyse voi olla esimerkiksi bakteerivaginoosista, joka johtuu sukuelinten normaaliflooran epätasapainosta. Terveyskirjaston mukaan bakteerivaginoosi on yhtä yleinen emättimen tulehdus kuin hiivatulehdus.

”Itsehoitolääkkeitä ostetaan turhaan”

Hiivatulehdusta epäillään monesti ensimmäisenä, sillä se on hyvin yleinen. Pelkkä kutina ei kuitenkaan kerro hiivatulehduksesta, vaan siitä kärsivillä on usein myös muita oireita, esimerkiksi kirvelyä ja normaalista poikkeavaa valkovuotoa.

Väärä hiivadiagnoosi on lähes aina tehty ilman lääkärikäyntiä. Tästä syystä hiivatulehduksen itsehoitolääkkeitä ostetaan liikaa ja käytetään paljon turhaan.

– Kun oireet ilmenevät ensimmäisen kerran, olisi syytä käydä lääkärin luona tarkistuttamassa, mistä on oikeasti kyse. Kun oireiden syy on kerran selvitetty lääkärillä, on hiivatulehdus jatkossa helpompi tunnistaa itse, Soini kertoo.

Hiivalääkkeiden turhasta käytöstä ei ole todettu vielä merkittävää ongelmaa. Turhaa käyttöä tulisi silti välttää. Vielä ei tiedetä, tuleeko hiivalääkkeistä jatkossa antibioottiresistenssin kaltainen resistenssiongelma, jos niitä käytetään paljon.

Vältä kutinaa

Kutinaa voi välttää muutamilla asioilla.

  • Luovu kiristävistä housuista

  • Jätä hauduttavien pikkuhousunsuojien käyttö

  • Älä pese alapäätä liikaa; vagina ei kaipaa järeitä puhdistusapuja eikä vesisuihkuja emättimeen

  • Anna alapään ihon hengittää

  • Ihoöljystä saattaa olla apua

Vaihdevuosi-ikäiset naiset hyötyvät usein limakalvoja vahvistavasta paikallisestrogeenivalmisteen käytöstä, mikäli sille ei ole terveydellistä estettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?