Punkkitutkijat kävivät läpi 64 suomalaiskotia: Useimmista sängyistä löytyi merkkejä pölypunkeista

Julkaistu:

Allergiat
Uudessa tutkimuksessa pölypunkkiallergeeneja löytyi useimmista kodeista, mutta ei terveyshaitaksi asti.
Pölypunkkien on arveltu kadonneen nykyasunnoista lähes kokonaan. Allergia-, iho- ja ja astmaliiton selvitys kuitenkin osoittaa, että pölypunkit elävät edelleen suomalaisten sängyissä. Ne voivat aiheuttaa allergiaoireita.
Allergia-, iho- ja astmaliiton punkkitutkijat tutkivat viime syksynä 64 kotia Helsingin ja Turun ympäristössä sekä Etelä-Karjalassa. Kotien joukossa oli puutaloja ja kerrostalohuoneistoja, useimmat kaupungissa ja muutama maaseudullakin.

Oli vanhaa ja uudempaa patjaa, lemmikkikoteja, perheellisiä ja perheettömiä talouksia. Kolmella neljästä tutkimukseen osallistujasta oli todettu allergia, astma tai atooppinen ihottuma.

Pölypunkkiallergeeneja löytyi useimmista kodeista, mutta punkkipitoisuudet jäivät kuitenkin kauas terveyshaitan riskirajoista.

Suurinkin mitattu määrä, yksi mikrogramma allergeenia pölygrammassa, jäi puoleen herkistymisrajasta. Akuuttiin oireiluun allergeeneja tarvittaisiin tutkimuksen huippupitoisuuteen verraten kymmenkertaisesti.


Siivoustalkoisiin ei tarvitse ryhtyä

Lääkärikyselyn mukaan joka toinen lääkäri kohtaa potilaita, jotka liittävät oireilunsa pölypunkkeihin.

Pölypunkit ja terveyshaitat eivät tutkimukseen osallistujien omien kokemusten mukaan kuitenkaan yhdistyneet. Joka kymmenennellä oli testeissä todettu pölypunkkiallergia, mutta heistä kukaan ei kertonut vuoteeseen liittyvästä oireilusta kuten nuhasta tai silmien kutinasta.

Sänkyjen siivoustalkoisiin ei huonepölypunkkien takia tarvitse siis yleensä ryhtyä. Poikkeukset ovat kuitenkin mahdollisia. Varsinkin näkyvästi kosteusvaurioituneista rakennuksista saattaa huonepölypunkkien lisäksi tai niiden sijaan löytyä yhtä lailla oireilua aiheuttavia varastopunkkeja. Punkit viihtyvät kosteassa.

Viihtyäkseen pölypunkki tarvitsee myös ruokaa, kuten ihmisen hilsettä. Tämän takia pölypunkit hakeutuvat sänkyihin.

Maailmanlaajuisesti pölypunkit ovat merkittävimpiä hengitysteiden allergisten sairauksien aiheuttajia. Ne voivat aiheuttaa esimerkiksi allergia- ja astmaoireita, atooppista ihottumaa ja silmätulehduksia. Pölypunkit eivät pistä, pure tai levitä tauteja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt