Pursotatko hammasharjan tupaten täyteen tahnaa? Hammaslääkäri kertoo, mikä on liikaa - Terveys - Ilta-Sanomat

Pursotatko hammasharjan tupaten täyteen tahnaa? Hammaslääkäri kertoo, mikä on liikaa

Julkaistu: 16.2.2019 18:50

Aikuiselle reilu sentti tahnaa on sopiva määrä.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan monet 3–6-vuotiaat lapset tuppaavat käyttämään liikaa hammastahnaa. Noin 40 prosenttia lapsista sivelee hammasharjan täyteen tai puolilleen tahnaa.

– Pienen herneen kokoinen nokare harjaan riittää. Aikuiselle riittää reilu sentti tahnaa, sanoo lääketieteellinen johtaja, hammaslääkäri Kaj Karlsson Plusterveydestä.

Karlsson ei kuitenkaan pidä hammastahnan liikakäyttöä kovin suurena riskinä.

– Mutta tietenkin, jos sitä nielee runsaasti, voi saada yliannostuksen fluoria. Tämähän nyt koskee ensi sijaisesti pikkulapsia, ja sen takia heille suositellaankin maltillista tahnan käyttöä.

Fluori on se juttu

Hammastahnan tärkein ominaisuus on sen sisältämä fluori.

– Se vahvistaa hammaskiilteen rakennetta, mutta toimii nimenomaan paikallisesti. Nieltynä siitä ei ole hyötyä. Tämän takia onkin luovuttu aikoinaan lapsille annetuista fluoritableteista. Liikaa nieltynä fluori on myrkyllistä, kuten moni muukin aine. Mutta varsinaiseen fluorimyrkytykseen on kyllä hammastahnalla käytännössä aivan mahdotonta päästä.

Kehittyvässä hampaistossa jatkuvasti nielty liika fluori aiheuttaa hampaiden kiilteeseen lähinnä vaaleita laikkuja, jotka voidaan kokea esteettiseksi haitaksi.

– Haluan vielä tässä muistuttaa, että fluoria esiintyy jollain alueilla jo luonnostaankin juomavedessä melko paljon ja sitä on myös aikoinaan lisätty juomaveteen. Ja vielä parikymmentä vuotta sitten lapsille syötettiin fluoritabletteja. Näistäkin mahdolliset sivuvaikutukset olleet lähinnä juuri nämä kiillelaikut, Karlsson sanoo.

Valitse tahna huolella

Hammastahnoihin liitetään usein markkinointimielessä erilaisia parantavia tai estetiikkaa kohentavia vaikutuksia. Ne ovat Karlssonin mukaan suurimmaksi osaksi täysin tai lähes täysin tehottomia.

– Fluori on tahnan tärkein ominaisuus. Tahnat, jotka mainostavat selkeästi värjäytymien poistoa, saattavat myös olla liian hankaavia, jolloin riskinä on hampaan pinnan liika kuluminen.

Hammastahnan hankaavuusarvo ilmoitetaan RDA-luvulla, joka mielellään saisi olla jatkuvassa käytössä noin sata, lapsilla alhaisempikin. Tätä lukua ei valitettavasti kuitenkaan läheskään aina ilmoiteta.

– Jos suun limakalvot ovat herkät ja esimerkiksi aftoja muodostuu herkästi, on syytä valita tahna, joka ei sisällä vaahtoamista lisäävää natriumlaurylsulfaattia. Näitä löytyy usein parhaiten apteekkien valikoimista.

Lisää voi kysellä apteekeista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?