7 asiaa, jotka voivat lisätä sydänkohtauksen riskiä - Terveys - Ilta-Sanomat

7 asiaa, jotka voivat lisätä sydänkohtauksen riskiä

Vuosittain tuhansia suomalaisia hautaan vievä sydänkohtaus tulee usein yllätyksenä.

Sydänkohtaus voi olla myös salakavalasti liki oireeton.

17.2.2019 12:41

Kova, puristava, painostava ja ahdistava tunne koko rintakehällä, joka alkaa fyysisen tai henkisen rasituksen seurauksena. Nämä ovat sydäninfarktin tunnusmerkkejä.

Sydäninfarkti on äkillisen hapenpuutteen aiheuttama vaurio sydänlihaksessa. Sen tavallisin syy on sepelvaltimotaudin aiheuttama sepelvaltimon tukos.

Sydäninfarktin vaaraa lisäävät muun muassa korkea ikä, diabetes, verenpainetauti, tupakointi, sepelvaltimotaudin esiintyminen lähisuvussa, rasva-aineenvaihdunnan häiriö sekä valtimotauti.

Myös muun muassa nämä tekijät voivat lisätä infarktin riskiä:

1. Yksinäisyys

Yksinäisyys ja sosiaalisten suhteiden vähyys on yhdistetty suurentuneeseen sydäninfarktin vaaraan. Suomalaistutkimuksen mukaan sairastumisriski johtuu kuitenkin pitkälti ylipainosta, tupakoinnista ja muista tunnetuista sydänriskitekijöistä.

Itsensä yksinäiseksi kokevat ja muista ihmisistä eristyksissä elävät sairastuivat noin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät olleet yksinäisiä.

2. Huono hammashygienia

Hampaiden harjaaminen, hammasvälien puhdistaminen ja säännölliset tarkastukset tosiaan kannattavat: suussa muhiva tulehdus kaksinkertaistaa sydäntaudin riskin. Tulehdus voi levitä suusta verenkierron mukaan muualle elimistöön.

3. Traumaattinen kokemus

Yllättävä traumaattinen tapahtuma, voimakas järkytys, suuttumus tai suru voivat joskus aiheuttaa sydäninfarktin ja jopa äkkikuoleman, jos taustalla on sepelvaltimotauti. Näin voi käydä esimerkiksi pitkään naimisissa olleille pareille: ensin kuolee mies ja heti perään vaimo.

Syytä ei tarkalleen tunneta. Se on tiedossa, että stressihormoni adrenaliini vaikuttaa voimakkaasti verenkiertoon ja sydämen toimintaan.

4. Kun uni on huonoa

Unettomuus ja jatkuva öinen heräily voivat nostaa verenpainetta ja rasittaa sydäntä. Hoitamattomana vaikea, hengityskatkoksia aiheuttava uniapnea voi aiheuttaa sydänkohtauksen.

5. Runsasrasvainen ruokavalio

Rasvaa tihkuvat rapeat ranskalaiset voivat toki maistua hyviltä, mutta keholle ne eivät tee hyvää. Varsinkin nuorempien ihmisten kolesteroliarvoja uhkaa länsimainen roskaruokakulttuuri, jonka sisältämä tyydyttynyt rasva on terveydelle haitallista. Vaikutukset voivat olla hengenvaarallisia: korkea kolesteroli aiheuttaa verisuonten ahtautumista, joka voi johtaa sydän- tai aivoinfarktiin.

6. Reipas alkoholinkäyttö

Tämä tutkimus paljasti, mitkä kaksi syytä aiheuttavat eniten äkkikuolemia, kun sydän pettää. Kun kyseessä ei ole sydänsairaus, suurimmat kuolettavat asiat ovat alkoholinkäyttö ja ylipaino.

7. Flunssat

Australialaistutkimuksessa ilmeni, että hengitystietulehdukset lisäävät sydänkohtauksen riskiä moninkertaisesti. Riski on koholla etenkin ensimmäisen viikon aikana oireiden alkamisesta.

Tutkimustulokset vahvistavat näyttöä myös influenssan ja sydänkohtausten välisestä yhteydestä. Tulosten perusteella riski sairastua sydänkohtaukseen oli influenssadiagnoosia seuraavan viikon aikana kuusi kertaa suurempi kuin muina aikoina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?