10 merkkiä siitä, että alkoholilla saattaa olla liikaa valtaa elämässäsi

Vaikka et joisikaan alkoholia joka päivä, voit silti juoda turhan paljon.

Alkoholin runsaaseen ja pitkäaikaiseen käyttöön liittyy tutkitusti monia riskejä.

15.2.2019 15:37

Millainen suhde sinulla on alkoholiin? Vaikka et aloittaisi aamujasi ryypyllä tai joutuisi välillä olemaan pois töistä krapulan takia, sinulla voi jo olla ongelma.

Päihderiippuvuus etenee usein vaivihkaa. Siksi sen huomaaminen on vaikeaa varsinkin alkuvaiheessa. Hiljattain tehdyn kyselyn mukaan lähes kolmannes vastaajista kokee, että alkoholiongelmaa on myös vaikea ottaa puheeksi.

Nämä merkit voivat kertoa siitä, että alkoholilla on enemmän valtaa elämääsi kuin uskoisitkaan.

1. Olet jo pohtinut, voiko sinulla olla ongelma

Oletko miettinyt sitä, missä liikakäytön raja kulkee? Yrittänyt kenties vähentääkin, mutta ajatellut kohtuukäytön olevan ihan ookoo. Jo tällainen pohdiskelu antaa osviittaa siitä, että omaa alkoholinkäyttöä kannattaa tarkistaa, sanoo psykologi WebMed-julkaisussa.

2. Juot usein enemmän kuin haluaisit

Oletko joskus vannonut illan aluksi, ettet juo, mutta pyörtänyt päätöksesi? Tai ajatellut, että otat vain yhden lisää, mutta juonutkin viisi tai enemmän? Se on yksi merkki siitä, että alkoholi on alkanut hallita sinua etkä sinä sitä.

3. Asetat alkoholinkäytölle monenlaisia sääntöjä

”Ei alkoholia maanantaista torstaihin” tai ”vain korkeintaan kaksi lasillista viiniä arkisin”. Säännöt voivat kertoa siitä, että yrität perustella itsellesi sitä, että alkoholi saa olla osa elämääsi.

4. Juot enemmän kuin annat muiden ymmärtää

Nautit ehkä vahvempia juomia kuin muut tai pyrit esittämään selvempää kuin oletkaan.

5. Et pysty osallistumaan tiettyihin tapahtumiin ilman juomista

Jääkiekko-ottelussa on vain pakko ottaa kalja eikä illanistujaisissa millään muotoa voi nauttia pelkkää vettä. Jos sinua ahdistaa se, että et tiedä onko alkoholia varmasti saatavilla, olet todennäköisesti siitä tavalla tai toisella riippuvainen.

6. Tuskailet kuivina kausina

Jos olet esimerkiksi päättänyt, että juot vain viikonloppuisin, odottelet perjantaina hiki otsalla – tai päätätkin joustaa, jotta pääset vihdoin juomaan.

7. Yksi lasillinen ei enää tunnu riittävän

Jos yksi tai kaksi lasillistakaan viiniä tai olutta ei enää tunnu riittävän ja kerta-annos kasvaa jatkuvasti, sietokykysi on voinut muuttua. Se kasvaa nopeasti ja usein huomaamatta. Elimistö jää helposti alkoholikoukkuun ja humalatilaan vaaditaan yhä isompi määrä alkoholia.

8. ”Rentoudut” alkoholilla joka viikonloppu

Vaikka et joisikaan alkoholia joka päivä, voit silti juoda sitä turhan paljon. Yksi hälytysmerkki on se, jos sinulla on tapana ja tarpeena juoda joka viikonloppu.

9. Kiinnität juomiseen paljon huomiota

Katsot ennen ravintolaillallista jo etukäteen viinilistan tai otat varmuuden vuoksi juhliin oman pullon.

10. Juomisesi nolottaa sinua

Vähättelet itsellesi ja muille määriä tai jätät kertomatta esimerkiksi sen, että nappasit kaljaa hakiessasi baaritiskillä snapsin. Tai juot näyttävästi ”yhden kaljan”, jolla voit selittää alkoholin hajua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?