Huonolla unella yhteys Alzheimeriin? ”Tutkimukset vihjaavat, että hyvä yöuni voisi viivyttää tautia”

Yhdysvaltalaistutkimus osoitti, että univaje nostaa Alzheimerin taudissa keskeisen tau-proteiinin tasoa aivoissa. Suomalaisasiantuntija pitää havaintoa kiinnostavana.

Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, jonka yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä. Tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että unihäiriöt saattavat vaikuttaa taudin kulkuun.

Huono uni on jo pitkään liitetty Alzheimerin tautiin, mutta nyt tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa, että unihäiriöt saattavat myös vaikuttaa taudin kulkuun.

Washington University in St. Louis (WUSTL) -yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että univaje nostaa Alzheimerin taudissa keskeisen tau-proteiinin tasoa aivoissa. Havainto tehtiin hiirillä ja ihmisillä.

Hiirillä tehdyissä jatkokokeissa nähtiin myös, että unettomuus kiihdytti tau-vyyhtien leviämistä ympäri aivoja.

”Aivoille kuin hiekkaa rattaisiin”

Tau-proteiini on amyloidin lisäksi toinen aine, jota tiedetään Alzheimerin taudissa kertyvän aivoihin.

Sakkautuva amyloidi kasautuu plakeiksi ja tau kertyy hermosäievyyhdeiksi, mikä vaurioittaa hermoratoja ja aivosoluja.

Sairastuneen voinnissa aivojen mikroskooppiset muutokset näkyvät muistin ja tiedonkäsittelyn heikentymisenä.

– Amyloidikertymät muodostuvat hermosolujen ulkopuolelle ja tau-proteiini kasautuu hermosolujen sisään. Kun näitä kertyy riittävästi, se on aivoille kuin hiekkaa rattaisiin, vertaa geriatrian professori Timo Strandberg Helsingin ja Oulun yliopistoista ja HUSista.

”Hyvä yöuni voisi viivyttää tautia”

Arvostetussa Science-lehdessä julkaistun tutkimuksen tekijät pitävät havaintoaan merkittävänä, sillä heidän mukaansa se viittaa siihen, että hyvä ja riittävä uni voi auttaa säilyttämään aivojen terveyttä.

– Hyvä yöuni on tavoite, johon meidän kaikkien kannattaa pyrkiä, sanoo professori ja WUSTL:n neurologian laitoksen johtaja David Holtzman yliopiston tiedotteessa.

– Aivomme tarvitsevat aikaa päivän rasituksesta toipumiseen. Emme tiedä vielä, toimiiko riittävä uni ikääntyessä keinona suojautua Alzheimerin taudilta – mutta mitään haittaa siitä ei voi olla.

– Tämä ja muut tutkimukset vihjaavat, että hyvä yöuni voisi viivyttää tautia tai hidastaa sen etenemistä, Holtzman toteaa.

Lymfakierto puhdistaa aivoja unitilassa

Timo Strandberg pitää havaintoa kiinnostavana, mutta samalla hän muistuttaa, että tau-proteiinin kertyminen on vain yksi Alzheimerin tautiin liittyvä mekanismi.

– Tämän perusteella ei vielä pysty sanomaan, että univaje nopeuttaisi Alzheimerin tautia – mutta yhtä siihen liittyvää mekanismia se kokeellisissa oloissa kiihdyttää. Tämä on mielenkiintoinen havainto.

Tutkimustulos sopii myös yhteen sen aiemman tiedon kanssa, että unella on puhdistavaa vaikutusta.

– Tämä on minusta sikäli ihan järkeenkäypää, että unitilassa aivot virkistyvät ja lymfakierto puhdistaa niitä. Tutkimuksessa hiiriä valvotettiin ja havaittiin, ettei tau-proteiinikuorma puhdistunutkaan vaan alkoi kerääntyä.

”Alzheimerin tauti ei synny yhdessä yössä”

Alzheimerin taudin puhkeaminen ja eteneminen ei kuitenkaan riipu vain tau-proteiinin määrästä.

– Muistisairaus on useimmiten monen tekijän summa. Keskeistä on amyloidin ja taun määrä sekä aivojen pienten suonten verenkierron heikentyminen. Näiden kolmen tekijän yhteisvaikutuksesta – yksilöllisesti eri tavoin painottuen – aivojen toiminta huononee, Strandberg toteaa.

Hän huomauttaa, että yhdysvaltalaistutkimuksessa jää myös avoimeksi se, kuinka pitkäaikaista huonon nukkumisen tulisi olla, jotta sillä olisi merkitystä.

– Sitä kysymystä tässä ei ole ratkaistu, minkälaista valvomisen tulee olla. Alzheimerin tauti ei synny yhdessä yössä – vuosia siihen tarvitaan.

Alzheimerin taudin perimmäistä syytä ei tiedetä

  • Alzheimerin tauti on aivoja rappeuttava etenevä muistisairaus, jonka yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä.

  • Alle 65-vuotiailla tauti on harvinainen, mutta yli 85-vuotiailla sitä esiintyy 15–20 prosentilla.

  • Sairastuneen aivoissa tapahtuu mikroskooppisia muutoksia, jotka vaurioittavat hermoratoja ja aivosoluja. Tämä heikentää muistia ja tiedonkäsittelyä.

  • Vaurio alkaa aivojen ohimolohkojen sisäosista ja leviää vuosien mittaan laajemmin aivokuorelle.

  • Alzheimerin tauti on yleinen etenevän muistisairauden ja dementian syy. Sen perimmäistä syytä ei tiedetä.

Lähde: Terveyskirjasto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?