Kivessyöpään sairastuneiden määrä viisinkertaistunut – tunnista nuorten miesten yleisimmän syövän oireet - Terveys - Ilta-Sanomat

Kivessyöpään sairastuneiden määrä viisinkertaistunut – tunnista nuorten miesten yleisimmän syövän oireet

Kivessyövällä on hyvä ennuste.

Julkaistu: 12.2.2019 13:12

Kivessyöpä on alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä. Syöpäjärjestöt opastaa ”Katsasta kassis” -kampanjalla nuoria miehiä omien kivesten tarkkailuun.

Kivessyöpä on lisääntynyt huomattavasti. Siihen sairastuneiden määrä on viisinkertaistunut Suomessa vuodesta 1980. Syöpäjärjestöjen mukaan uusia tapauksia vuonna 1980 oli 33, kun vuonna 2016 niitä oli jo 163.

Kivessyövän yleistymisen tarkkoja syitä ei tiedetä.

– Se liittyy ympäristön kemikaalikuorman kasvamiseen, arvioi kirurgian professori Teuvo Tammela.

On esimerkiksi esitetty, että maataloudessa käytettävillä kemikaaleilla saattaisi olla merkitystä, jos odottava äiti altistuu niille raskauden aikana.

Ympäristötekijöiden lisäksi myös perintötekijät saattavat vaikuttaa kivessyövän syntyyn. Tiedetään, että lähisukulaisen kivessyöpä suurentaa sairastumisen riskiä.

Laskeutumaton kives suurentaa sairastumisriskin kymmenkertaiseksi, ja noin joka kymmenes kivessyöpä syntyy laskeutumattomaan kivekseen. Laskeutumaton kives tarkoittaa sitä, että kives ei ole laskeutunut kivespussin pohjalle noin puolen vuoden ikään mennessä. Yleensä vauvojen kivekset pyritäänkin tarkistamaan neuvoloissa.

Kivesten omatarkkailu tärkeää

Kivessyöpä on alle 35-vuotiaiden miesten yleisin syöpä.

– Tärkeintä olisi löytää kivessyöpä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin ennuste on hyvä. Se on mahdollista, mikäli mies opettelee tunnustelemaan kiveksensä ja huomaa niissä tapahtuvat muutokset, Tammela sanoo.

Syöpäjärjestöjen ”Katsasta kassis” -kampanja tarjoaa nuorille miehille ohjeita kivesten omatarkkailuun. Kampanja on suunnattu erityisesti 15–35-vuotiaille. Esimerkiksi kampanjavideo opettaa nuorille miehille, kuinka omatarkkailua tehdään.

Tunnista kivessyövän merkit

Kivessyöpä voi olla alkuun oireeton.

Muun muassa näitä merkkejä kannattaa tarkkailla:

  • kiveksessä on nystyrä tai kyhmy

  • kives on kova

  • kives on suurentunut

  • kives kipuilee

– Jos kiveksessä on kyhmy, kyseessä on kivessyöpä kunnes toisin todistetaan, Tammela sanoo.

Jokaista kiveksensisäistä kyhmyä tulee siis pitää pahanlaatuisena, kunnes lääkäri on todennut, ettei kysymys ole syöpäkasvaimesta.

Lääkäriin tulisi hakeutua heti, jos tuntee kiveksissä jotain poikkeavaa.

Hyvä ennuste

Kivessyövän ennuste on varsin hyvä, mikäli se löydetään varhain. Lähestulkoon kaikki sairastuneet paranevat.

Kiveksen poistoleikkaus on kaikkien kivessyöpien ensisijainen hoito. Leikkaus pyritään tekemään mahdollisimman pian, koska osa kivessyövistä kasvaa nopeasti. Leikkauksen jälkeen hoitoa jatketaan seurannalla, solunsalpaajahoidolla tai joskus sädehoidolla. Nuorelle miehelle ne voivat olla varsin raskaita.

Lyhyetkin hoidot saattavat vaikuttaa miehen hedelmällisyyteen, joten siittiöitä otetaan yleensä talteen jo ennen leikkausta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?