Terveys

Yle: Tehokkaan migreeni­lääkkeen hinta laskee selvästi – ennen yli 1 160 euroa, pian 5 euroa hintakaton jälkeen

Julkaistu:

Lääkkeiden hintalautakunta päätti, että erenumabia vaikuttavana aineena sisältävä Aimovig siirtyy ehdollisesti korvattavaksi.
Migreenin hoidossa otettiin iso edistysaskel syksyllä 2018, kun apteekkeihin tuli myyntiin ensimmäinen, varta vasten migreeniin estoon suunniteltu pistettävä lääke eli erenumabi.

Ongelmana lääkkeen käytössä oli sen kova hinta. Lääkevalmistaja Novartiksen tekemä Aimovig on ollut tähän saakka hyvin kallista. Aimovigin vaikuttava aine on juuri kyseinen erenumabi.
Lääkkeen kuukausiannos maksaa nykyään apteekissa noin 1 160 euroa. Hinta koostuu kahdesta 70 milligramman pistoskynästä. Lääkkeellä ei ole ollut Kela-korvausta.

Yle kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriön alainen lääkkeiden hintalautakunta eli HILA päätti torstaina kokouksessaan, että huhtikuusta lähtien lääke siirtyy ehdollisesti korvattavaksi ja sen hinnasta lähtee silloin 40 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erenumabi-lääkkeen yhden pistoskynän enimmäistukkuhinta on 425 euroa. Kuluttajalle lääkkeen hintakatto eli 572 euroa vuodessa täyttyy todennäköisesti jo parista annoksesta. Kuukauden annoksen jälkeen migreenipotilas maksaa sen jälkeen jokaisesta pistoskynästä enää 2,50 euroa eli 5 euroa kuussa.

Käytetään itse lääkeannostelijalla pistämällä

Erenumabi-lääkkeet ovat reseptilääkkeitä, ja niitä käytetään kerran kuukaudessa itse lääkeannostelijalla pistämällä. Estolääkkeen pistäminen ei ole yhtä epämiellyttävää kuin kohtauslääkkeen käyttö, sillä migreenikohtauksen aikana koko keho on herkistynyt kivulle.

Migreeniä sairastaa noin 12 prosenttia ihmisistä. Pelkkä päänsärky ei ole migreeniä, vaan vasta muut oireet paljastavat sairauden.

Muita oireita ovat aurallisen migreenin sahalaitamainen näköhäiriö sekä esimerkiksi pahoinvointi, valoarkuus, ääniherkkyys, huimaus, väsymys ja oksentaminen.

Lähde: Terveyskirjasto Duodecim

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt