Suomen kahteen yleisimpään syöpään sairastuu joka viikko yli sata suomalaista – tunnista miesten ja naisten 9 oiretta

Tilastojen mukaan naisten yleisin syöpä on rintasyöpä ja miesten eturauhassyöpä. Kumpaankin sairastuu noin 5 000 suomalaista vuodessa, mikä tarkoittaa karkeasti jakaen yhteensä yli sataa tapausta viikossa.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä.

7.2.2019 19:00

Kuten tiedämme, ovat syövän oireet moninaisia ja usein vaikeita tunnistaa. Sairaus voi olla pitkään myös täysin oireeton, ja toisaalta syöpään viittaavat oireet paljastuvat toisinaan joksikin aivan muuksi.

Tästä huolimatta on tärkeää olla valppaana ja suhtautua mahdollisiin oireisiin vakavasti. Jos mietityttää vähänkään, lääkärin puheille on syytä mennä.

Tilastojen mukaan naisten yleisin syöpä on rintasyöpä ja miesten eturauhassyöpä. Suolistosyöpä on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen, Terveyskirjasto kertoo.

Eturauhassyöpä

Suomalaisten miesten keskuudessa yleisimpään syöpään kuolee vuosittain noin 850 ihmistä. Uusia tapauksia todetaan joka vuosi runsaat viisi tuhatta.

Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta, joten kyseessä on yleisyydestä huolimatta ennen kaikkea iäkkäiden ihmisten sairaus. Eturauhasen syövän tarkkaa aiheuttajaa ei tiedetä, mutta mieshormonit eli androgeenit vaikuttavat todennäköisesti sen syntyyn.

Myös elintavoilla on vaikutusta: runsas rasvan ja lihansyönti, lihavuus ja tupakointi suurentavat sairastumisen riskiä. Näiden välttäminen onkin parasta ennaltaehkäisyä syöpää vastaan.

Oireet

  • Oireet liittyvät pitkälti virtsaamiseen. Vessassa täytyy käydä useasti, rakko ei tunnu tyhjentyvän kunnolla ja virtsasuihku on heikko. Tarve virtsata tihenee etenkin öisin.

  • Virtsaamiseen saattaa liittyä myös muita vaikeuksia. Verivirtsaisuutta tai verta siemennesteen joukossa voi esiintyä.

  • Levinneen eturauhassyövän tyypillinen oire on alaselkäkipu.

  • Joissakin tapauksissa ensimmäiset oireet voivat johtua syövän etäpesäkkeistä luissa. Tällöin oireena voi olla luustokipu tai luun poikkeava murtuminen.

Rintasyöpä

Rintasyöpä on pitkään ollut naisten yleisin syöpä: trendi on ollut nouseva jo useana vuonna. Tuoreimman tilaston mukaan rintasyöpiä todetaan eturauhassyövän tapaan vuosittain viitisentuhatta. Rintasyöpäkuolemia oli esimerkiksi vuonna 2015 840.

Kuolemien suuri määrä johtuu siitä, että sairastuneita on paljon. Rintasyövän aiheuttamat kuolemat myös tulevat pitkältä ajalta, koska elossaoloaika sairastumisen jälkeen on useimmiten pitkä.

Syöpää voi ehkäistä alkoholista pidättäytymällä, normaalipainossa pysymällä ja kasvispainotteisella ruokavaliolla. Omega-3-rasvaa sisältävillä kaloilla, kahvilla ja soijatuotteilla on nähty olevan myös ehkäisevä vaikutus syövän syntyyn.

Oireet

  • Tavallisin oire on rinnassa oleva kyhmy.

  • Joskus rintasyövän ensimmäinen merkki voi olla kyhmy kainalossa, tai vielä harvemmin jokin etäpesäkkeen aiheuttama oire taudin levittyä jo laajemmalle.

  • Useimmiten syöpä on kivuton, mutta se voi aiheuttaa myös kipua tai pistelyn tunnetta rinnassa. Nännistä voi erittyä kirkasta tai veristä nestettä.

  • Nykyisin noin joka neljäs rintasyöpä todetaan mammografiatutkimuksessa niin, ettei nainen ole itse havainnut mitään erityistä. Tänä päivänä on melko harvinaista, että rintasyöpä löydetään vasta, kun se on levinnyt laajalle ja lähettänyt etäpesäkkeitä.

  • Etäpesäkkeiden aiheuttamat oireet riippuvat siitä, missä ne sijaitsevat. Luustossa olevat etäpesäkkeet aiheuttavat esimerkiksi kipua suuriin luihin ja maksassa olevat etäpesäkkeet puolestaan painontunnetta, ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja laihtumista.

Lähteet: Terveyskirjasto, Kaikkisyovasta.fi, Propo Suomen eturauhassyöpäyhdistys Ry

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?