Onko sinulla ollut ”red flag” -oireita? Tällaiset vatsakivut saattavat olla merkki vakavasta sairaudesta - Terveys - Ilta-Sanomat

Onko sinulla ollut ”red flag” -oireita? Tällaiset vatsakivut saattavat olla merkki vakavasta sairaudesta

Julkaistu: 7.2.2019 19:45

Erikoislääkäri Petri Pesosen mukaan perusterveiden vatsakivut ovat useimmiten harmittomia. Jotkut oireet on kuitenkin syytä ottaa aina vakavasti.

Aijai, mahaan sattuu. Turvottaa, koskee, pistää ja kiertää. Erilaiset vatsakivut ovat yleisiä vaivoja, joista jokainen meistä kärsii elämänsä aikana useita kertoja.

Vatsaelinsairauksien erikoislääkäri Petri Pesonen Mehiläisestä kertoo, että perusterveiden vatsakivut ovat useimmiten harmittomia.

– Lievien ohimenevien kipujen vuoksi ei kannata lääkäriin mennä. Jos kipu helpottaa röyhtäyksestä, syömisestä tai ulostamisesta, se on usein harmiton, Pesonen kertoo.

Samaa sanoo Me Naisten haastattelema sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi. Hänen mukaansa esimerkiksi turvotus ruokailun jälkeen on normaali vaiva, johon ei välttämättä löydy selkeää syytä.

– Yleensä turvotus poistuu itsestään ja kuuluu siis hyvälaatuisiin toiminnallisiin vatsavaivoihin, hän kertoo.

Hälytyskellot soimaan

Vaikka monet kivut ovat vaarattomia, joskus vatsavaivojen takana voi piillä vakava syy. Milloin vatsakivuista kannattaa ehdottomasti pinkaista juttelemaan lääkärin kanssa?

Hälytyskellojen pitäisi soida, jos kivut tulevat yllättäen, tuntuvat voimakkailta eivätkä mene ohi, kertoo Petri Pesonen. Vatsakipujen ohella omaa vointia kannattaa kuulostella muutenkin.

– Jos kipuihin liittyy niin sanottuja red flag -oireita, lääkäriä pitää konsultoida, Pesonen toteaa.

Red flag -oireita, eli mahdollisesti vakavampaan sairauteen liittyviä oireita, ovat kuume, veri ulosteessa, veri oksennuksessa, laihtuminen ja painon lasku.

Lääkäriin kannattaa suunnata myös silloin, jos yleisvointi on huono, heikottaa ja huimaa. Kova ripuli ja ummetus ovat myös hälytysmerkkejä.

Mistä kipu kertoo?

Voimakkaat vatsan kivut voivat tarkoittaa vatsan toimintahäiriötä. Toimintahäiriöitä on monia erilaisia. Jotta niitä osattaisiin hoitaa oikein, kipujen syy pitää selvittää.

– Ylävatsakivut viittaavat aiemmin terveellä ihmisellä yleensä sappitiehyitten, ruokatorven, mahalaukun tai pohjukaissuolen sairauteen.

Ylävatsassa tuntuva, rintaan säteilevä polttava kipu voi johtua esimerkiksi refluksitaudista. Kova kipu keskiylävatsassa voi puolestaan johtua vatsa- tai pohjukaissuolen haavasta.

– Tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa sellaisen perusterveellekin.

Juttu on julkaistu alun perin menaiset.fi-sivustolla.

Lue lisää:

Milla, 25, kärsi vatsavaivoista pahimmillaan liki päivittäin – yksi muutos sai ne lopulta kaikkoamaan

Fitness-tähti Mari Valosaari sairastui rajuun suolistosairauteen – joutui kahdeksi viikoksi sairaalaan

Vuoden hieroja vinkkaa kikan, jolla kovan vatsan saa toimimaan: ”Vahvistaa suolen luonnollista liikettä”

Turvottaako? Pieruliike ja 9 muuta helppoa venytystä, jotka saavat vatsan toimimaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?