Terveys

Statiinit tepsivät myös yli 75-vuotiailla – vähentävät sairastumisia tässäkin ikäryhmässä

Julkaistu:

Kolesterolilääkkeet
Yli 75-vuotiaat sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin nuoria todennäköisemmin.
Statiini-kolesterolilääkkeet ehkäisevät sydän- ja verisuonitauteja, mutta niiden tehosta ja sopivuudesta yli 75-vuotiaille on ollut vähänlaisesti tutkimusnäyttöä. Tuoreen meta-analyysitutkimuksen perusteella ne kyllä vähentävät sairastumisia tässäkin ikäryhmässä, mutta teho on jonkin verran heikompi kuin nuoremmilla.

Lancet-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 28 satunnaistetun ja lumekontrolloidun statiinitutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella jokainen statiineilla aikaan saatu 1 mmol/l vähennys LDL-kolesterolitasoissa pienentää vakavien sydän- ja verisuonitautioireiden ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiä noin 20 prosenttia, ja tämä havaitaan riippumatta potilaan iästä.

Yli 75-vuotiaat hyötyivät statiineista, jos he olivat jo sairastuneet sydän- ja verisuonitauteihin, mutta sairastumisten ennaltaehkäisyssä lääkitys ei ollut yhtä tehokas. Statiinit eivät vaikuttaneet iäkkäiden kuolleisuuteen tai syöpäriskiin.

Statiinien tehosta yli 75-vuotiailla kaivataan lisää tutkimustietoa, mutta nyt saadut tulokset viittaavat lääkitysten hyödyttävän myös iäkkäitä. Yli 75-vuotiaat sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin ja aivoverenkiertohäiriöihin nuoria todennäköisemmin, joten vaikka statiinien hyödyt pienenevät potilaan ikääntyessä, käytännössä vaikutus on samaa luokkaa tai jopa suurempi kuin nuoremmissa ikäluokissa, tutkijat kirjoittavat.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt