Pienten suonten tauti on ”hiipivä ilmiö” – aiheuttaa neljänneksen aivoinfarkteista - Terveys - Ilta-Sanomat

Pienten suonten tauti on ”hiipivä ilmiö” – aiheuttaa neljänneksen aivoinfarkteista

Pienten suonten taudissa on tyypillistä, että oireettomia aivoinfarkteja ehtii tulla lukuisia.

Julkaistu: 6.2.2019 17:43

Ikääntymiseen liittyvä ilmiö aiheuttaa aivoinfarkteja ja kohottaa muistisairauden riskiä.

Pienten suonten tauti on ikääntymiseen liittyvä ilmiö, joka aiheuttaa neljänneksen aivoinfarkteista.

Aivoliiton ylilääkäri, neurologian professori Risto O. Roine kuvaili aiemmin tautia hiipiväksi.

– Pienten suonten tauti on ikääntymiseen liittyvä hiipivä ilmiö, joka on alle 50-vuotiailla harvinainen ja yli 80-vuotiailla erittäin yleinen. Siinä verenpaine vaurioittaa vähitellen pieniä suonia aivojen sisällä, Roine sanoi.

Terveyskylän mukaan pienten suonten tauti aiheuttaa neljäsosan aivoinfarkteista.

Pienet infarktit johtuvat aivojen syvien läpäisevien verisuonten ahtautumisesta. Niiden oire on usein salakavalan lievä, kuten toisen käden tai jalan kömpelyys, suupielen roikkuminen, puheen puuromaisuus tai kävelyn epävarmuus.

Aivoinfarkti voi jäädä huomaamatta

Myös Roine kertoi, että jos pienten suonten taudista seuraa aivoinfarkti, vähäisten oireiden vuoksi voi käydä niin, että aivoinfarkti jää huomaamatta. Puhutaan niin kutsutuista hiljaisista aivoinfarkteista.

– Tämä on iäkkäillä tavallinen ilmiö.

Pienten suonten taudissa onkin tyypillistä, että oireettomia aivoinfarkteja ehtii tulla lukuisia. Usein ne tulevat esiin vasta silloin, kun aivoista jostakin syystä otetaan magneettikuva.

– On mahdollista, että päässä voi olla jopa sata infarktia, eikä hoitoon ole päädytty vielä kertaakaan. Tällainen tilanne johtaa sekä liikuntakyvyn sekä henkisen suorituskyvyn heikkenemiseen, professori sanoi.

Muistisairauden riski kohoaa

Hiljaisiin aivoinfarkteihin liittyy kohonnut muistisairauden riski.

Käypä hoito -suosituksen mukaan pienten suonten taudin aiheuttaman muistisairauden tyypillinen varhainen oire on tiedonkäsittelyn hidastuminen. Tavoitteen asettelu, toiminnan aloittaminen, suunnitelmallisuus ja johdonmukaisuus voivat heikentyä.

Muistioire korostuu usein vähemmän kuin esimerkiksi Alzheimerin taudissa. Tyypillisesti oppiminen on tehotonta ja juuttumistaipumusta esiintyy, mutta unohtaminen on vähäisempää ja tunnistaminen säilyy.

Pienten suonten taudissa lääkäri voi todeta potilaalla myös käytösoireita, kuten masennusta, tai neurologisia oireita, kuten kävelyn, tasapainon tai virtsaamisen häiriöitä. Kuitenkin varsin usein neurologiset löydökset ovat vähäisiä – esimerkiksi lieviä tasapainon ja kävelyn häiriöitä.

Oireita ehkäisevät koulutus, aktiivisuus ja liikunta

Terveyskylä määrittelee pienten suonten taudin riskitekijöiksi verenpainetaudin, diabeteksen, tupakoinnin ja korkean veren LDL-kolesterolin.

Oireita ehkäisevät koulutus, aktiivisuus ja liikunta.

– Mikäli aivojen kuvantamisessa todetaan pienten suonten taudin muutoksia, niin tällöin on hyvä tehdä elintapamuutoksia. Erityisesti tupakoimattomuus, painonhallinta ja riittävä liikunta estävät taudin etenemistä, sivusto neuvoo.

Lähteet: Käypä hoito -suositus, Terveyskylä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?