Ruotsinlaivalla helmikuun alussa käyneiden on tarkistettava rokotuksensa tuhkarokkotapauksen vuoksi - Terveys - Ilta-Sanomat

Ruotsinlaivalla helmikuun alussa käyneiden on tarkistettava rokotuksensa tuhkarokkotapauksen vuoksi

Rokotuskattavuus on THL:n mukaan parantunut.

Rokottamattomuus on Suomessa harvinaista. Vain noin prosentti ei ole saanut rokoteohjelmaan kuuluvia rokotteita kolmeen ikävuoteen mennessä.­

6.2.2019 9:58

Suomalaislasten rokotuskattavuus on parantunut entisestään, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiistaina.

Eniten on parantunut tuhkarokolta, vihurirokolta ja sikotaudilta suojaavan MPR- eli kolmoisrokotteen rokotuskattavuus. Rokotuksen sai vuonna 2016 syntyneistä lapsista noin 96 prosenttia. Kasvua 2015 syntyneisiin on lähes 2 prosenttiyksikköä.

”Tuhkarokkoon ei ole olemassa hoitavaa lääkettä”

Asiantuntijalääkäri Ulpu Elonsalo THL:stä arvioi, että kattavuuden kohentumiseen on monta syytä. Osatekijänä lienee asian julkinen käsittely.

– Kun tuhkarokosta on uutisoitu, ihmiset alkavat muistaa, että näitä tauteja vastaan pitää taistella. Tuhkarokkoonhan ei ole olemassa mitään hoitavaa lääkettä, Elonsalo kertoo STT:lle.

Myös pneumokokkirokotteen suosio on kasvussa: vuonna 2016 syntyneistä sen on saanut 96 prosenttia. Viitosrokotteen muun muassa jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan saa 99 prosenttia lapsista.

Noin prosentti lapsista ei ole saanut lainkaan perusrokotuksia

THL:n tiedot perustuvat valtakunnalliseen rokotusrekisteriin. Sen mukaan suhteessa eniten rokottamattomia on Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä.

Elonsalon mukaan Päijät-Hämeen heikko rokotuskattavuuslukema johtunee ennen kaikkea tiedonsiirto-ongelmista.

Vaikka tiedot rokotuksista eivät kertyisi kattavasti valtakunnalliseen rokotusrekisteriin, rokotustiedot löytyvät paikallisista potilastietojärjestelmistä, Elonsalo huomauttaa. Lisäksi omia rokotuksia voi tarkistaa Omakannan kautta.

Rokottamattomuus Suomessa on harvinaista. Vain noin prosentti lapsista ei ole saanut kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvia perusrokotuksia lainkaan kolmeen ikävuoteen mennessä.

Sairastunut matkusti Silja Serenadella

Rokotekatsauksen ohella THL uutisoi tuhkarokkotartunnasta.

Sairastunut on aikuinen, joka on matkustanut Silja Serenadella Helsingistä Tukholmaan ja takaisin 1.–3. helmikuuta. Hän on mahdollisesti altistanut muita matkustajia taudille. Laivalla on ollut vähän yli 2 000 ihmistä.

THL kehottaa matkustajia tarkistamaan omat rokotuksensa terveyskeskukselta ja tarkkailemaan tuhkarokon oireita lähiviikkoina.

Tuhkarokon ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet, jotka alkavat yleensä 9–11 vuorokauden kuluessa. Niitä seuraa ihottuma, yleensä 3–5 vuorokautta myöhemmin.

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva, huoneilman välityksellä leviävä tauti. Tartuntaan riittää samassa tilassa oleskelu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?