Psykopaatteja on enemmän kuin tiedämmekään, kirjailija Thomas Erikson on sanonut.
Psykopaatit valehtelevat, manipuloivat ja huijaavat. He eivät tunne katumusta eivätkä empatiaa. Silti he voivat olla hyvin viehättäviä.
Katso pääkuvan paikalla olevalta videolta, millaisia varoitusmerkkejä psykologi listaa narsistista
Psykopatia on yksi persoonallisuushäiriön muoto, kuten myös narsismi. Myös narsistit voivat harjoittaa ankaraa manipulointia ja valehtelua. Narsisteja on myös psykopaattien joukossa.
Muun muassa tällaisia taktiikoita narsistit ja psykopaatit voivat soveltaa uhreihinsa:
1. Lokakampanjat selän takana
– On vaikea laittaa välejä poikki, koska silloin hän alkaa raivota tai saattaa etsiä yhteisiä tuttuja, joille hän valehtelee ja joiden kautta hän yrittää päästä minuun käsiksi, kertoi Sanna jutussamme äidistään, jonka hän uskoo olevan narsisti.
Valheiden sepittely ja pahan puhuminen selän takana ovat keinoja, joilla narsisti tai psykopaatti voi tavoitella esimerkiksi sitä, ettei kukaan uskoisi heidän uhriensa kertomuksia kokemuksistaan, kirjoittaa PsychCentral-sivusto.
2. Rakkaudella pommittaminen
– Suhteemme alku oli kuin satukirjasta. Oli kukkia, rakkausrunoja, yllätyksiä. Kuinka ihana, kaunis, maailman paras nainen olinkaan. Pikkuhiljaa huomasin, että varsinkin humalassa miehestä alkoi paljastua epämiellyttävä puoli. Hän joi itsensä todella humalaan, korkki aukesi useaksi päiväksi. Mies syytti minua flirttailusta, liiasta juomisesta ja riidan aiheuttamisesta. Miehen mielestä en osannut mitään. En siivota enkä pakata edes kauppakassia, Liisi, 39, kertoi.
Hän uskoo olleensa parisuhteessa narsistin kanssa.
Narsisti voi olla on suhteen alussa usein valloittava ja hyväksyvä. Hän saattaa pommittaa ihastustaan rakkaudenosoituksilla, kunnes tämä alkaa luottaa häneen. Pimeät puolet – kuten itsekäs käytös ja valehtelu – alkavat kuitenkin usein tulla esiin pikku hiljaa.
3. Jatkuva valehtelu ja katteettomat lupaukset
Narsisteja ja psykopaatteja voinee kutsua patologisiksi valehtelijoiksi. He voivat myös viljellä katteettomia lupauksia sekä lahjoa ja hyvitellä tekojaan, mutta sekin on vain vallankäyttöä.
4. Uskottelu, että vika on uhrissa
Psykopaatti osaa huijata antamaan esimerkiksi rahaa ja maksamaan kaikki laskut. Silti hän saa sinut helposti kyseenalaistamaan omat sanasi ja tekosi – ikään kuin vika ei koskaan olisi hänessä itsessään vaan kumppanissa.
Narsistikin voi leimata ja alistaa niin taitavasti, että sitä on vaikea osoittaa sormella.
– Ja kun hän uhkasi minua, hän saattoi sanoa muille, että minä olin uhannut häntä. Mies käänsi asiat aina toisin päin ja uskoi itse siihen voimakkaasti, Tanja sanoi jutussamme.
Myös Tanja uskoo olleensa suhteessa narsistin kanssa.
Persoonallisuushäiriöiden tunnistaminen voi olla varsin vaikeaa ja häiriöiden piirteet voivat ilmetä eri ihmisillä eri tavoin. On myös hyvä muistaa, että kaikki itsekäs ja epämiellyttävä käytös ei kieli persoonallisuushäiriöstä.