Tässä ovat maailman 10 suurinta terveysuhkaa – WHO: rokotevastaisuus uhkaa pysäyttää hyvän kehityksen

Listalta löytyvät muun muassa ilmastonmuutos, hiv ja ebola.

WHO listasi terveysuhkat vuodelle 2019.

22.1.2019 2:14

Maailman terveysjärjestö (WHO) on listannut vuoden 2019 kymmenen suurinta terveysuhkaa.

Mikäli uhkiin ei reagoida, miljoonat ihmishenget ovat vaarassa.

WHO: 10 suurinta terveysuhkaa

Ilmansaasteet ja ilmastonmuutos

Yksi merkittävimmistä uhkista on ilmansaasteet ja ilmastonmuutos. Järjestö muistuttaa, että yhdeksän kymmenestä ihmisestä hengittää saastunutta ilmaa joka päivä. Vuosien 2030 ja 2050 välisenä aikana ilmastonmuutoksen odotetaan aiheuttavan 250 000 kuolemaa lisää vuosittain.

Ei-tarttuvat taudit

Diabeteksen, syövän ja sydänsairauksien kaltaiset ei-tarttuvat taudit aiheuttavat noin 70 prosenttia kuolemista maailmanlaajuisesti. 15 miljoonaa ihmistä, iältään 30–69-vuotiaita, kuolee ennenaikaisesti.

Maailmanlaajuinen influenssapandemia

WHO:n mukaan maailma kohtaa uuden influessapandemian. Emme kuitenkaan vielä tiedä, milloin se tapahtuu ja kuinka vakava se on.

Haavoittuvassa asemassa olevien olosuhteet

Yli 1,6 miljardia ihmistä elää alueilla, joilla kriisit (kuivuus, nälänhätä, konfliktit, väestön siirtyminen) ja heikko terveydenhuolto estävät heiltä pääsyn perusterveydenhuollon piiriin.

Mikrobilääkeresistenssi

Myös mikrobilääkeresistenssi on esillä WHO:n listalla. Mikäli antibiootteja ei voitaisi käyttää infektioiden hoitoon, se vaarantaisi muun muassa leikkauspotilaita ja kemoterapian kaltaisia toimenpiteitä.

Ebola ja muut suuren uhan patogeenit

Vuonna 2018 Kongon demokraattinen tasavalta kärsi kahdesta ebola-epidemiasta. Molemmat niistä levisivät yli miljoonan asukkaan kaupunkeihin.

Heikko perusterveydenhuolto

Perusterveydenhuolto on yleensä tavallisen ihmisen ensimmäinen kosketus terveydenhuoltojärjestelmään, mutta monissa maissa resurssit ovat riittämättömät tai niissä on keskitytty joidenkin tiettyjen tautien torjuntaan.

Rokotevastaisuus

Rokotevastaisuus uhkaa WHO:n mukaan pysäyttää kehityksen, jota on tehty rokotteilla estettävissä olevien tautien torjunnassa. Rokotteilla estetään 2–3 miljoonaa kuolemaa vuosittain.

Denguekuume

Hyttysten levittämä denguekuume uhkaa noin 40 prosenttia maailman väestöstä, ja tartuntoja todetaan vuosittain noin 390 miljoonaa. Vakavan tartunnan saaneista jopa 20 prosenttia voi kuolla.

Hiv

Tänä päivänä noin 37 miljoonaa ihmistä elää hiv:n kanssa. Vaikka testaustoiminta ja hoito ovat menneet valtavasti eteenpäin, lähes miljoona ihmistä kuolee vuosittain.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?