Terveys

Reetta teki 16-vuotiaana vaikean päätöksen leikkauksesta – elää nyt 22-vuotiaana täyttä elämää

Julkaistu:

Terveys
Reetta Oksman pelkäsi kahdeksan kuukauden toipilasaikanaan, pääseekö enää kävelemään.
Kuopiolaisen Reetta Oksmanin piti valita 16-vuotiaana, meneekö kahdeksan kuukauden toipilasajan vaativaan jalkaleikkaukseen vai opiskelemaan.

– Mietin kuukauden, haluanko olla melkein vuoden potilaana vai lähteä kouluun. Onneksi valitsin leikkauksen ja menin kouluun vasta vuoden päästä, hän sanoo nyt 22-vuotiaana.

Oksmanin toinen jalka oli ollut syntymästä asti 1,5 senttiä toista pitempi. Hänen kasvettuaan ero venähti neljään senttiin. Jalkaa leikattiin ensimmäisen kerran, kun tyttö oli neljännellä luokalla.

– Oli tarkoituksena, ettei toista kertaa leikata, mutta kasvoin vielä, hän selittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toiseen leikkaukseen hän joutui 16-vuotiaana. Siitä toipuminen oli tuskaisaa. Korjausleikkauksiakin piti tehdä.


– Jalalle ei saanut varata. Jalassa oli alun perin 4 piikkiä. Viimeinen piikki oli liian alhaalla ja hankaloitti kävelemistä. Pystyin kävelemään vasta sen jälkeen, kun kehikko saatiin pois. Suurimman osan ajasta vietin kotona, koska jos kaatuisin liukkailla, joutuisin taas leikkaussaliin operoitavaksi.

Kiitokset lääkärille

Kävi välillä hermojen päälle, kun ei päässyt ulos kavereiden kanssa. Monet kaverit tulivat pitämään seuraa ja piristämään Oksmania, joka yritti ajatella, että kun tästä selvitään, sitten on aikaa mennä ja tulla.


– Jos mietin jälkeenpäin, toipumisaika oli rankkaa ja hampaiden kiristystä kipujen kanssa. Pelkäsin myös, osaanko enää kävellä. Onneksi oma äiti, perhe ja poikaystäväni olivat tukena tsemppaamassa koko ajan. Hänen kanssaan välillä nauretaankin, kuinka silloin saatoin olla ihan hirviö, kun meinasi toivo ruveta loppumaan kuntoutumisen suhteen.

Oksman haluaa kiittää häntä lapsesta lähtien hoitanutta lääkäriä: Kuopion yliopistollisen sairaalan lastenkirurgian ylilääkäri Kari Vanamoa, jonka ansiosta hän sanoo kävelevänsä nyt.

– Kiitos Kari, olet pelastanut mun jalan ja koko loppuelämäni. En olisi varmaan parinkymmenen vuoden päästä kävellyt, jos en olisi hoidattanut jalkaani.

Oksman sanoo, ettei olisi voinut toista lääkäriä kuvitellakaan. Vanamo osasi auttaa ja kuunteli potilasta.

– Kari tsemppasi, että kyllä sä kävelet vielä, hän muistelee.

Oksman elää nykyään täyttä elämää. Hän valmistui vaateompelijaksi ja on työkokeilussa kauppakeskuksen vaateliikkeessä. Hänen mummonsa oli ompelija, ja nuori nainen halusi seurata mummon jalanjälkiä alalla, joka tuntui omimmalta.