Somessa leviävä kuva voi auttaa tunnistamaan rintasyövän ajoissa – joko tunnet kaikki oireet?

Rintasyöpä ilmoittaa itsestään usein kyhmynä, mutta muitakin oireita on useita.

19.1.2019 13:55

Rintasyöpä on naisten tavallisin syöpä, jota havaitaan vuosi vuodelta useammin. Syöpärekisterin mukaan vuonna 2016 Suomessa todettiin liki 5 000 uutta rintasyöpätapausta.

Onneksi rintasyövän yleistyessä myös taudin ennuste on parantunut: rintasyöpä pystytään usein toteamaan yhä varhaisemmassa vaiheessa ja hoidot ovat kehittyneet.

Rintasyövän tunnetuin ja yleisin oire on kyhmy, jonka voi havaita silmin tai tuntea sormin.

Kyhmy ei kuitenkaan ole läheskään ainoa oire rintasyövästä. Itse asiassa syöpä voi oireilla varsin monella eri tavalla, mikä selviää myös Tunne rintasi ry:n verkkosivuillaan julkaisemasta kuvasta.

Informatiivisessa kuvakoosteessa esitellään selkeästi erilaiset rintojen muutokset, joiden ilmaantuessa kannattaa ottaa yhteys lääkäriin:

Monet rintasyöpään viittaavat oireet voivat osoittautua tutkimuksissa muuksi kuin syöväksi. Esimerkiksi suuri osa rinnoista löytyvistä kyhmyistä on hyvänlaatuisia muutoksia kuten nesterakkuloita eli kystia, kertoo Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä –sivusto.

Kaikkia muutoksia, joita rinnoissa ei ole aiemmin ollut, on kuitenkin syytä näyttää lääkärille, muistuttaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Teija Lehmonen. Lehmosen tarkemmat ohjeet rintojen omatoimiseen tutkimiseen voit lukea tästä Me Naisten jutusta.

Helsingin yliopiston syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Akseli Hemmingin mukaan rintasyöpä voi olla myös täysin oireeton.

– Rintasyövän ensimmäinen oire voi olla kyhmy, nännierite, tai vetäymä rinnan ihossa. Usein rintasyöpä on myös täysin oireeton ja löytyy sattumalta seulontakuvauksessa. Huonolla onnella rintasyöpä voi löytyä vasta sen lähetettyä etäpesäkkeitä, hän kertoi Me Naisten jutussa aiemmin.

Ei pelkkiä sydämiä

Viime aikoina Tunne rintasi ry:n kuva on levinnyt laajasti myös sosiaalisessa mediassa. Lokakuussa hoitotyön ammattilaisille suunnattu Hoitajat.net julkaisi Facebook-tilillään kuvan ja muistutti, että rintasyövän varhainen tunnistaminen parantaa sen ennustetta.

– Nyt naiset lopettakaa se sydämien postaaminen ja jakakaa oikeaa tietoa! Rintasyöpä on yleisin syöpä Suomessa ja työikäisen naisen toiseksi yleisin kuolinsyy. Syövän ennustetta parantaa sen varhainen toteaminen.

Hoitaja.net-sivuston Facebook-julkaisua on jaettu tähän mennessä lähes 7 000 kertaa. Siihen on reagoitu liki 2 000 kertaa.

Viime vuosina somessa on levinnyt muitakin rintasyövän oireita esitteleviä kuvia. Yksi niistä on maailmanlaajuisen rintasyöpäjärjestön Know your lemons -kampanja (tunne sitruunasi), joka havainnollistaa rintasyövän erilaisia oireita sitruunoiden avulla.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Rintasyövän kokeneet kertovat, miten sairaus löytyi: ”Olkapää oli kipeä ja viilsi välillä rintaan asti”

Tunnistatko kuvasta rintasyövän lähes huomaamattoman oireen?

Tutkijat löysivät 72 uutta rintasyövän riskitekijää – kuusi vinkkiä, kuinka tutkit rintasi kotona

Janina Frylle tehtiin rintojen ennaltaehkäisevä poisto- ja korjausleikkaus – taustalla rintasyöpä ja geenivirhe: ”En halunnut kokea äitini kohtaloa”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?