Terveys

Tutkijat onnistuivat kasvattamaan toimivia ihmisen verisuonia laboratoriossa – saattaa mullistaa verisuonitautien tutkimuksen

Julkaistu:

Verisuonet
Lasimaljassa kasvatetut verisuonet ovat niin lähellä oikeita suonia, että niiden avulla voidaan tutkia verisuonien sairauksia ja hoitoja.
Tutkijaryhmä on onnistunut kasvattamaan toimivia ihmisen verisuonia laboratoriossa. Nämä lasimaljassa muodostetut organoidit saattavat avata mullistavia mahdollisuuksia verisuonitautien tutkimuksessa.

Ihmisen kantasoluista kasvatetut verisuoni-organoidit ovat käytännössä samanlaisia kuin oikeat verisuonet. Hiiren kehoon siirrettynä ne myös kehittyvät täysin toimintakykyisiksi ihmisen verisuoniksi, valtimoiksi ja hiussuoniksi.

Tutkijoiden mukaan lasimaljassa kasvatetut verisuonet ovat niin lähellä oikeita verisuonia, että niiden avulla voidaan tutkia verisuonien sairauksia ja hoitoja.

Tutkijat ovat jo altistaneet kehittämiään verisuonia diabetesta muistuttavalle ympäristölle ja havainneet samanlaisia muutoksia, joita nähdään diabeetikoiden verisuonissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimus julkaistiin Nature-tiedelehdessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt