Nukutko alle 6 tuntia? Vähän nukkuvat ovat suurentuneessa sydän- ja verisuonitautien vaarassa - Terveys - Ilta-Sanomat

Nukutko alle 6 tuntia? Vähän nukkuvat ovat suurentuneessa sydän- ja verisuonitautien vaarassa

Tulosten perusteella alle kuusituntisia yöunia nukkuvilla oli valtimoissaan ateroskleroosia kolmanneksen todennäköisemmin kuin niillä, jotka nukkuivat 7–8-tuntisia yöunia.

Unen on aiemminkin huomattu vaikuttavan sydänriskeihin.

17.1.2019 9:47

Alle kuusituntisia yöunia nukkuvat ja rikkonaisista yöunista kärsivät saattavat olla muita suuremmassa vaarassa sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tuore tutkimus osoittaa.

Unen on aiemminkin huomattu vaikuttavan sydänriskeihin, mutta nyt julkaistussa tutkimuksessa havainnot perustuvat sydämen kaiku- ja tietokonekerroskuvaukseen sekä unimittauksiin. Tutkimukseen osallistui 4 000 keskimäärin 46-vuotiasta miestä ja naista.

Tulosten perusteella osallistujilla, jotka nukkuivat alle kuusituntisia yöunia, oli valtimoissaan ateroskleroosia kolmanneksen todennäköisemmin kuin osallistujilla, jotka nukkuivat 7–8-tuntisia yöunia. Valtimoita ahtauttavaa ja sydänoireisiin johtavaa ateroskleroosia oli myös osallistujilla, jotka kärsivät rikkonaisista yöunista.

Yhteydet havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin sydän- ja verisuonitautien perinteiset riskitekijät, mutta tästä huolimatta on mahdollista, että unen määrän ja laadun lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa yhteyksiin. Koska uni- ja ateroskleroosihavainnot perustuvat mittauksiin, tulokset ovat kuitenkin uskottavia ja luotettavampia kuin monet aiemmat tutkimukset.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American College of Cardiology -lehdessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?